Hogyan ügyeljünk cicánk biztonságára az ünnepek alatt?

800px-Christmas_Cat_-_Flickr_-_Joe_ParksAz ünnepi készülődéssel járó izgalmak kedvenceink számára nem éppen ugyanazt az örömet okozzák, mint nekünk. Akinek kutyája vagy cicája van, annak figyelembe kell venni, hogy ne csak a család számára teljenek boldogan az ünnepek, hanem kedvenceinek is. És ha azt nem is sikerül elérni, hogy örüljenek, a biztonságukra mindenképpen ügyelni kell. Különösen a cicákat ingerlik a karácsonyfán lógó díszek, dekorációk, ne adj’ isten az elektromos fényfüzér, melyekben ők potenciális játéklehetőséget látnak, ám komoly veszélyforrások lehetnek számukra.

Mikor a cicák meglátják az előttük tornyosuló karácsonyfát, ezt gondolják: „Nini, egy új mászóka!” A cicák imádják a magasságot, és szeretnek függőlegesen mászni, csakhogy nem éppen örömteli esemény, sem nekik, sem gazdinak, ha magukkal rántják az egész feldíszített fát. Ahelyett, hogy mennyezetig érő fát választunk, gondoljuk át, nem lenne-e jobb egy kisebb fa, amit egy asztalra lehet feltenni. Ha mindenképpen nagyobb fát akarunk, akkor olyan helyre állítsuk, ahol biztonságosan és erősen rögzíteni tudjuk a falhoz is.

A fa díszítésénél tartsuk szem előtt, hogy miközben az emberi szem számára vonzó látványt szeretnénk megalkotni, cicánkat ne vigyük kísértésbe. Azaz, ne tegyünk díszeket a fa alsó ágaira, ahol könnyen elérheti, s főként a lógó díszeket kerüljük, mert azoknak kis barátunk biztosan nem tud ellenállni. Szintén mellőzük a hosszú, fényes szálakat és szalagokat. Ha ezeket kedvencünk lenyeli, nagy valószínűséggel csak műtéti úton lehet eltávolítani a gyomrából.

800px-Arla_(8307338159)Az égők elektromos vezetékei se lógjanak szabadon, mert félő, hogy cicánk megrághatja, ezért ezeket minden esetben rögzítsük a falhoz, vagy szorosan tekerjük a faágra.

Ne izgassuk kedvencünket különféle illatokkal. Az illatos gyertyák és egyes illóolajok gyakran részei az ünnepnek, de bánjunk óvatosan ezekkel. Az égő gyertyát olyan helyre tegyük, ahol cicánk nem tudja leverni, és a biztonság érdekében jobb, ha ezek helyett elektromos gyertyákat használunk.

Komoly gondot okozhatnak az ünnepi növények, a mikulásvirág, a fagyöngy, és a magyal egyaránt mérgezőek cicák és a kutyák számára is. De különösen a cicákra nézve veszélyesek, hiszen ők nagyon szeretnek játszani a növényekkel, s könnyen előfordul, hogy a szájukba veszik s megrágják, vagy akár le is nyelik. A mérgezés leggyakoribb tünetei közé tartoznak a hányinger, hányás, fokozott nyálzás, hasmenés, búskomorság, légzési nehézség, fokozott szomjúság, bizonytalan járás, bélirritáció, fejrázás, ajak nyalogatása, étvágytalanság.

A cicák többsége imádja a hasát, s az ünnepi terülj-terülj asztalkám nagy csábítást jelenthet számukra. Ám egy zsíros étel bekebelezése nem csak gyomorrontást okozhat, hanem súlyos hasnyálmirigy-gyulladást is előidézhet. A tünetek között szerepel a hányás, fájdalom és kiszáradás.

cickar

Az elől felejtett italokba való belenyalogatás is gondot okozhat, cicánk számára nem csak az alkoholos italok, hanem a kávé is mérget jelent.

Bár a cicák nem édesszájúak, kevésbé kell tartani attól, hogy rákapnak a csokoládéra, ami szintén komoly mérgezést válthat ki. Ezeket inkább a kutyusok elől kell távol tartani, mert ők imádják a csokit és a desszerteket. A cicák inkább a díszes csomagolópapírra „vadászhatnak”, melyeket, ha lenyelnek, könnyen elakadhatnak a tápcsatornában, s akkor csak műtéti úton lehet megszabadulni tőlük.  Éppen ezért minden ételt és italt olyan helyen tároljunk – a maradékot is, ahol kedvencünk nem férhet hozzá – s ezt mondjuk el vendégeinknek is.

A cicák szeretik a nyugalmat, amit könnyen megzavarhat a sok vendég, a jövés-menés. Biztosítsuk számára, hogy fekhelye olyan helyen legyen, ahová elvonulhat a nyüzsgés elől.  Különösen ügyeljünk rá a gyakoribb ki- és bemenés során, hogy az ajtó zárva legyen, nehogy kedvencünk kimenjen. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy erre figyelni tudunk, tegyünk a nyakába nyakörvet, amire felírjuk az adatait és a gazdi elérhetőségét – de inkább előzzük meg a bajt, hiszen ettől még egyáltalán nem biztos, hogy rátalálunk.

Ha mindezeket betartjuk, biztosak lehetünk abban, hogy kedvencünk nyugodtan és egészségesen vészeli át az ünnepeket – s végül is ez a legnagyobb ajándék, amit adhatunk számára.-forrás: PRLog.Org, Fotó1:  Joe Parks, fotó2: Scott Wyliefotó3:Flaurentine

 

Random Posts

 • A cukorbetegség kialakulásának kockázata kedvenceinknél

  Kedvenceinknél a cukorbetegség kialakulásában genetikai és környezeti tényezőknek egyaránt szerepe van, a betegség kockázata pedig az életkorral nő. Cicáknál a […]

 • Túl sok az incidens: elefántokat telepítenek át Kenyában

  Kenyában több tucat elefántot költöztetnek át az ország nyugati részében lévő Narok körzetből az onnan mintegy száz kilométerre lévő híres […]

 • Milyen kockázatokat rejt a zsírleszívás?

  A zsírleszívás a kozmetikai sebészet egyik legnépszerűbb formája. Világszerte már több millió emberen végezték el ezt a beavatkozást. A test […]

 • Paradicsomleves

  Kb. három személyre: három evőkanál olajon megpirítunk egy fakanálnyi lisztet és egy kisebb apróra vágott hagymát. Ráöntünk fél üveg (180 […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.