Hogyan védekezzünk a megfázás és az influenza ellen? – A legfontosabb tanácsok

962546_medical_careSzámos módja van annak, hogy megvédjük magunkat és családunkat a téli megfázásos időszakban. Az orrdugulás, az orrfolyás, a köhögés, a tüsszentés, az étvágytalanság, az általános gyengeség és a láz ezeknek a betegségeknek a legfőbb tünetei. Minthogy tudjuk, hogy a betegség emberről-emberre cseppfertőzéssel terjed, sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne csak elkerüljük a fertőzést, de megelőzzük azt is, hogy terjesszük a betegséget.

A legfontosabb tanácsok:

– Mindig zsebkendőbe tüsszentsünk, köhögjünk, így a légutakban lévő vírusok csapdába kerülnek. Ha mégis a tenyerünket használtuk, vírus- és baktériumölő hatású kézfertőtlenítővel mossunk kezet, mielőtt megfognánk bármit – kilincset, billentyűzetet. Ennek hiányában könnyedén a másik ember tenyerére kerülhet a vírus, és a száj, a szem vagy az orr megérintésével máris az új „gazda” nyálkahártyájára jut a kórokozó. Ezt szem előtt tartva, mi se fogjuk meg ezen testrészeinket, és persze szendvicsünket se, csakis egy alapos kézmosás után.

– Odahaza legyen mindenkinek saját kéztörlője.

– A gyerekeket is tanítsuk meg a helyes kézmosásra, ösztönözzük őket, hogy minél gyakrabban mossanak kezet a nap folyamán. A kézfertőtlenítő szerek használatánál tartsuk be az előírt behatási időt, ami általában egy perc.

– Rendszeresen tisztítsuk meg a lakás különböző felületeit, asztalokat, székeket, munkalapot, de még a telefont is.

– Ha mégis megbetegszünk, maradjunk otthon, hogy ne fertőzzünk meg másokat. Ha ügyelünk arra, hogy zsebkendőbe köhögünk, családtagjainkat sem fogjuk „megajándékozni” a betegséggel.

 Erősítsük immunrendszerünket! – Ehhez nagyon jó ötleteket talál az ’Immunerősítés’ címke alatti írásainkban.

A betegségek legyőzésének elsődleges fegyvere az erős immunrendszer, erre nagy hangsúlyt fektessünk.Ha erős az immunrendszerünk, nem csak hamarabb győzzük le a betegséget, hanem előfordulhat, hogy bár megfertőződtünk, teljesen tünetmentesen vészeljük át a gyógyulási időszakot. Az óvintézkedéseket még ekkor is tartsuk be, mert attól, hogy rajtunk nem ütköznek ki a tünetek, még megfertőzhetünk másokat.

Legyengült immunrendszer esetén, vagy azoknál, akiknél magas a szövődmények kockázata – asztma, krónikus tüdőbetegség, cukorbetegség, terhesség esetén, illetve 65 év felett (főként, ha fiatal családtagjainkkal vagy más közösségben élünk) – erősen ajánlott a védőoltás beadatása.

 • Milyen daganatos betegségektől védhet a fogamzásgátló tabletta?

  A fogamzásgátló tablettát szedő nők akár harminc évig is védettek a daganatos betegségek bizonyos fajtáival szemben – állapították meg az […]

 • Eduardo Yáñez Juan del Diablo szerepével Eduardo Palomo előtt is tiszteleg

  Aki látta annak idején a nagy sikerű ’Megveszem ezt a nőt’ című telenovellát, bizonyára emlékszik Eduardo Palomo-ra, aki nagyszerűen alakította […]

 • Hogyan kezelhetjük a stresszt sikeresen?

  A stresszre a legtöbben úgy gondolkodnak, hogy egy rossz dolog, pedig sokszor segít megvédeni bennünket a veszélyes helyzetekben. Ha egészséges […]

 • UV-fényvédelem növényekkel

  A nap ultraibolya sugarainak való túlzott kitettség súlyos károkat okozhat a bőr egészségében, nem csak a bőrrák kockázatát növeli, hanem […]