Hogyan védekezzünk a megfázás és az influenza ellen? – A legfontosabb tanácsok

962546_medical_careSzámos módja van annak, hogy megvédjük magunkat és családunkat a téli megfázásos időszakban. Az orrdugulás, az orrfolyás, a köhögés, a tüsszentés, az étvágytalanság, az általános gyengeség és a láz ezeknek a betegségeknek a legfőbb tünetei. Minthogy tudjuk, hogy a betegség emberről-emberre cseppfertőzéssel terjed, sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne csak elkerüljük a fertőzést, de megelőzzük azt is, hogy terjesszük a betegséget.

A legfontosabb tanácsok:

– Mindig zsebkendőbe tüsszentsünk, köhögjünk, így a légutakban lévő vírusok csapdába kerülnek. Ha mégis a tenyerünket használtuk, vírus- és baktériumölő hatású kézfertőtlenítővel mossunk kezet, mielőtt megfognánk bármit – kilincset, billentyűzetet. Ennek hiányában könnyedén a másik ember tenyerére kerülhet a vírus, és a száj, a szem vagy az orr megérintésével máris az új „gazda” nyálkahártyájára jut a kórokozó. Ezt szem előtt tartva, mi se fogjuk meg ezen testrészeinket, és persze szendvicsünket se, csakis egy alapos kézmosás után.

– Odahaza legyen mindenkinek saját kéztörlője.

– A gyerekeket is tanítsuk meg a helyes kézmosásra, ösztönözzük őket, hogy minél gyakrabban mossanak kezet a nap folyamán. A kézfertőtlenítő szerek használatánál tartsuk be az előírt behatási időt, ami általában egy perc.

– Rendszeresen tisztítsuk meg a lakás különböző felületeit, asztalokat, székeket, munkalapot, de még a telefont is.

– Ha mégis megbetegszünk, maradjunk otthon, hogy ne fertőzzünk meg másokat. Ha ügyelünk arra, hogy zsebkendőbe köhögünk, családtagjainkat sem fogjuk „megajándékozni” a betegséggel.

 Erősítsük immunrendszerünket! – Ehhez nagyon jó ötleteket talál az ’Immunerősítés’ címke alatti írásainkban.

A betegségek legyőzésének elsődleges fegyvere az erős immunrendszer, erre nagy hangsúlyt fektessünk.Ha erős az immunrendszerünk, nem csak hamarabb győzzük le a betegséget, hanem előfordulhat, hogy bár megfertőződtünk, teljesen tünetmentesen vészeljük át a gyógyulási időszakot. Az óvintézkedéseket még ekkor is tartsuk be, mert attól, hogy rajtunk nem ütköznek ki a tünetek, még megfertőzhetünk másokat.

Legyengült immunrendszer esetén, vagy azoknál, akiknél magas a szövődmények kockázata – asztma, krónikus tüdőbetegség, cukorbetegség, terhesség esetén, illetve 65 év felett (főként, ha fiatal családtagjainkkal vagy más közösségben élünk) – erősen ajánlott a védőoltás beadatása.

Random Posts

 • Fontos legyőzni a horkolást!

  Statisztikák szerint a felnőttek mintegy kétharmada horkol alvás közben, bár tíz emberből ezt csak hat ismeri el. A horkolás egy […]

 • Európában egyre súlyosabban fenyeget az éghajlatváltozás

  Emelkedő tengerszinttel és egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekkel, köztük egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámokkal, áradásokkal, szárazságokkal és viharokkal kell szembenézniük az […]

 • Dr.Jane Goodall megemlékezése Kokó-ról, a jelnyelven beszélő gorilláról

  Olyan jól emlékszem arra, amikor Francine (Penny) Patterson meghívására először látogattam meg Kokót.  (Penny volt az a nő, aki megtanította Kokót […]

 • Laboratóriumban készült hamburgert ehetünk tíz-húsz év múlva

  A holland Maastricht Egyetem professzorának, Mark Postnak sikerült laboratóriumi körülmények között előállítania hamburgerhúst marhaizom őssejtekből. Az őssejteket egy kör alakú formába […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.