Természetes nyugtatószerek kedvenceink számára

A stressz, a nyugtalanság, a feszültség, az idegesség és a szorongás ugyanúgy része lehet egy állat életének, mint nekünk, embereknek. Bár többféle szintetikus nyugtatószer létezik, és bizonyos esetekben indokolt ezeknek a használata, természetes eredetű nyugtatószerrel is megpróbálhatjuk orvosolni a problémát.

Számtalan természetes hatóanyagú nyugtató tabletta, folyadék és egyéb takarmánykiegészítő létezik, melyekben aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok találhatók. Vannak, amelyek csak kutyák vagy csak cicák számára készültek, de olyat is találhatunk, melyet a kutyusoknál és a cicáknál egyaránt lehet alkalmazni.

Milyen élethelyzetek esetén lehet szükséges a használatuk?

Kedvenceink általában nem szeretnek egyedül lenni a lakásban, ha egész napra magukra hagyjuk őket, akkor azt stresszként élik meg, ami többféle formában nyilvánulhat meg. Lehet, hogy az állat magába fordul, és szomorkodik, nem eszik, vagy éppen túl aktívvá válik, és megrágja a szőnyeget, a bútort, a könyveket, vagy bepiszkít. Soha ne büntessük meg a kutyát vagy a cicát azért, amit valójában mi idézünk elő. Figyelembe kell vennünk az állat igényeit is, ha egyedül hagyjuk és unatkozik, és nem kapja meg a kellő figyelmet, még akkor sem, mikor hazaérünk, ne csodálkozzunk, ha általa megválasztott módokon próbálja felhívni önmagára a figyelmet. Ha ezt nem tudjuk megérteni, és orvosolni, akkor nem vagyunk gazdinak valók.

Szorongást okozhat az is, ha megfosztjuk az állatot addigi szokásaitól. Például, ha mindig velünk aludt az ágyban, majd érkezik egy új családtag, és kizárjuk kedvencünket a hálószobából. Az állat nem kívánt reakcióit sokan bosszúállásnak fogják fel, ami helytelen vélekedés. Számos  “rosszalkodás” forrása az állat szorongása és idegessége lehet, és nem csak helytelen viselkedésben nyilvánulhat meg a probléma, hanem még testi tünetekben is – hasmenésben, hányásban. Ezért kell mindig állatorvos tanácsát is kikérnünk, hogy fény derüljön a probléma gyökerére. Nem biztos ugyanis, hogy feltétlenül nyugtatószerekhez kell folyamodnunk, talán más módon is megoldást találhatunk a stresszhelyzet csökkentésére.

Persze vannak olyan átmeneti élethelyzetek, amikor nagy segítséget jelenthet az állatnak és a gazdinak is, ha kedvencünket sikerül megnyugtatni. Például, ha egy hosszabb utazásra készülünk autóval vagy tömegközlekedéssel, ha új helyre költözünk, ha egy másik állat érkezik a családba, ha állatorvosi vizsgálatra vagy állatkozmetikába megyünk, álvemhesség esetén a szükséges gyógyszerek mellett sokat segíthetnek a nyugtatók, túlzott agresszivitás esetén, vagy a karácsonyi ünnepek során, amikor a látogatók, az ünnepi fények, a jövés-menés és sürgés–forgás izgatottá teszik az állatot, nem is beszélve a szilveszteri durrantásokról, amik félelmet váltanak ki. A stresszhelyzet előtt már két-három nappal kezdjük el beadni a nyugtatót, hogy kellően ki tudja fejteni a hatását.

Természetesen a gazdinak kell ismernie kedvence reakcióit, és észrevennie illetve felismernie, mikor van stresszhelyzetben az állat.

Természetes összetevőjű nyugtató tabletták használatát illetően is kérjük ki állatorvos tanácsát. Erre egyrészt a pontos adagolás miatt van szükség, mert lehetséges, hogy kezdetben nagyobb adagot kell beadnunk, mely később csökkenthető. Másrészt nem minden állat reagál kedvezően a nyugtatókra, a tabletták akár ellenkező hatást is kifejthetnek, és az állat hiperaktívvá, rendetlenebbé vagy agresszívabbá válhat.

A nyugtatószerek átmeneti alkalmazásától nem kell félnünk, és úgy éreznünk, hogy „begyógyszerezzük” kedvencünket. Alkalmazásuk akár életmentő is lehet olyan esetben, ahol az állat valamilyen stressz miatt nem fogadja el sem az ételt, sem a vizet. Ilyenkor csak a gyógyszer segíthet abban, hogy az állat újra igyon és táplálkozzon.

Az aromaterápia nagy divat nálunk, embereknél, de bizonyos illóolajokkal kedvenceinkre is hatni tudunk. A nyugtató és feszültségoldó hatású olajok közül válogathatunk, melyeket természetesen nem az állaton közvetlenül  kell alkalmazni, hanem a lakáson belül.

Levendula, valeriána, majoranna, kamilla, narancsvirág vagy más speciális nyugtató hatású illóolaj keveréket szerezhetünk be a cél érdekében. Az áruk első pillantásra borsosnak tűnhet, de ne feledjük, hogy ezekből alkalmanként csak egy-egy cseppet szükséges felhasználni. Ráadásul nem csak kedvencünket, hanem bennünket is megnyugtatnak, és csökkentik a stresszt. Aromalámpába, illatkőre cseppentve párologtathatjuk, de télen, a forró radiátorra is elhelyezhetünk egy kis vízzel teli agyagedényt, és a vízfelületre cseppenthetünk az olajból. Permetszerűen is beszórhatjuk velük az állat fekvőhelyét vagy annak környezetét, a szőnyeget és a bútorokat. Csak gyógyszerkönyvi minőségű, 100 százalékos olajat használjunk, ezektől várhatunk gyógyító hatást. A közértekben kapható olcsóbb készítmények ilyen célra teljesen hatástalanok.

Kedvenceink lelki betegségeit nem szabad félvállról venni. Az állandó viselkedési zavarokat, túlzott agresszivitást, félelmeket, fóbiákat azonban nem lehet csak nyugtatással orvosolni. Ilyenkor ne büntetéshez folyamodjunk, hanem derítsük fel és orvosoljuk a probléma okát, menjünk kutyaiskolába, vagy kérjük szakember segítségét, aki tanácsot és tippeket adhat kedvencünk viselkedésével és lelki egészségével kapcsolatban. -fotó (mopsz): stockxchng/Richard Dudley

Random Posts

 • Az óceáni éghajlattal vannak összefüggésben az Amazonas térségének tűzveszélyes időszakai

  Az óceáni éghajlattal vannak összefüggésben az Amazonas térségét fenyegető tűzveszélyes időszakok, így a tengerfelszín hőmérsékletének rendellenes változásai alapján megjósolható a […]

 • Emberek millióit veszélyeztetik a mérgező hulladékok

  A fejlődő országokban emberek milliói élnek mérgező hulladéklerakók szomszédságában, s ez komolyan veszélyezteti a mentális és a fizikai egészségüket egyaránt, […]

 • Hogyan győzzük le a téli depressziót?

  A téli hónapokban sokkal kevesebb a napfény, és ez számos embernél vált ki súlyos hangulatváltozást. A jelenséget szezonális affektív zavarnak, […]

 • Világító állatok

  Kétségtelenül sok olyan képesség létezik, amiben le vagyunk maradva az állatoktól. A sötétben például elemlámpa nélkül el vagyunk veszve, egyes […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.