Mennyire csodabogyó a maqui bogyó?

Az Aristotelia chilensis, vagy egyszerűen csak maquinak nevezett örökzöld kis fa illetve cserje őshazája Chile és Argentína. Chile középső és déli, valamint Argentína délnyugati területein nő, de termesztik Spanyolországban és Nagy-Britannia enyhe, csapadékos éghajlatú régióiban is.

800px-Aristotelia_chilensis_-_Fruits

A maqui 4-5 méternél nem nő magasabbra, egyszerű levelei bőrszerűek, termésének íze a szederéhez hasonló. Elsősorban vadon terem a chilei erdőkben, a termesztett változatának nem jelentős a hozama, így a kereskedelemben kapható gyümölcsök jórészt a vadonból származnak. A madarak számára is kedvelt csemege, az állatok a növény terjedését is segítik, bár az esőerdők irtása a magvak terjedését jelentősen gátolja.

A maqui bogyós gyümölcsét, gyümölcsének levét és levelét is használják a tradicionális gyógyászatban. Hagyományosan a fogyás elősegítésére, méregtelenítésre, cukorbetegség, szívbetegség esetén, fáradtság ellen, az energia és a jó közérzet fokozására alkalmazzák.

Fitokémiai vizsgálatok szerint a maqui biológiailag aktív hatóanyagai közé tartoznak az indol-alkaloidok, flavonoidok, cianidin-glikozidok, delfidin, malvidin, petunidin, kumarinok és triterpének. Ezek a vegyületek erős antioxidáns hatással rendelkeznek. (Bár a leveleket mi nem fogyasztjuk, érdekesség, hogy a levelek vizes kivonata megváltoztatja az emberi vörösvérsejtek alakját echinocita formára.)

A bogyók fő antocianin tartalmát az ún. delfinidin-glikozidok adják. Magas antioxidáns tartama révén a daganatos betegségek megelőzésében is szerepük lehet.

A reklámokban a maquiról főként úgy hallhatunk, mint valami csodaszerről, például, hogy több antioxidánst tartalmaz, mint bármely más élelmiszer a földön, és azt, hogy segíti a fogyást.

A tény az, hogy nagyon kevés tudományos vizsgálatra, tanulmányra lehet bukkanni a maquival kapcsolatban, számos antioxidáns hatású gyümölcs jóval inkább felkeltette a kutatók figyelmét, mint a maqui.

Egy kutatási eredmény arra utal, hogy valóban lehet fogyasztó hatása, mely abban rejlik, hogy gátolja azoknak az enzimeknek a hatását, melyek a szénhidrát anyagcserében vesznek részt, de ahogyan más növény, így a maqui sem tekinthető önmagában fogyasztó csodaszernek.

Antioxidáns hatású antocianin-tartalma nem kiemelkedő a többi bogyós gyümölcshöz képest, e tekintetben a bogyós gyümölcsök között nem is foglal el különösebben előkelő helyet. Természetes szabadgyök-befogó képességénél fogva támogathatjuk vele egészségünket, de látni kell, hogy más antioxidáns hatású gyümölcsök és kivonataik nem csak hogy jóval szélesebb körben vizsgáltak, hanem bizonyítottan bevált étrendkiegészítők a nyugati társadalmakban.

Kétségtelen, hogy a maqui a vizsgálatok alapján jóval magasabb radikális oxigéngyök-befogó kapacitással, azaz ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) értékkel rendelkezik. Az ORAC érték az élelmiszerek és étrendkiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére szolgál, és a termékgyártók előszeretettel tüntetik fel termékeiken.

Ez azonban az Amerikai  Tápanyag Adatbázis – USDA’s Nutrient Data Laboratory  (NDL) szerint kellőképp alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, ugyanis álláspontjuk szerint egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az antioxidáns kapacitást jelző érték nem áll összefüggésben egyes bioaktív vegyületek, például a polifenolok emberi egészségre gyakorolt hatásával. Továbbá az sem bizonyítható, hogy egyes polifenolokban gazdag élelmiszerek jótékony hatása antioxidáns tulajdonságukkal vagy értékükkel áll kapcsolatban. Éppen ezért az USDA 2012-ben eltávolította az ORAC-értékeket tartalmazó adatbázisát weboldaláról.

Ez nem jelenti azt, hogy a maqui ne lenne egy pozitív hatású, antioxidáns vegyületekben gazdag gyümölcs, melyet egészségünk jobbítása érdekében fogyaszthatunk. Ám számos olyan értékes gyümölcs hatását élvezhetjük, melyeknek szakirodalma jóval nagyobb, és egészségre gyakorolt hatásaik bizonyítottak.

Mivel nincsen elegendő információ a maqui biztonságosságra vonatkozóan terhesség illetve szoptatás idején kerüljük a fogyasztását. Nem ismertek a lehetséges mellékhatásai, sem a gyógyszerkölcsönhatások tekintetében nincsenek róla adatok. Ezért fogyasztása előtt konzultáljunk orvosunkkal, ha valamilyen egészségügyi problémánk van.- forás: Pubmed.,fotó: Denis.prévôt

Random Posts

 • Csökken a cápauszony iránti kereslet Hong Kongban

  Hong Kong a világ “cápauszony” fővárosának számít, a forgalomba kerülő cápauszonyok 50 százalékával ugyanis itt kereskednek. A környezetvédők és a […]

 • Mennyire csodabogyó a maqui bogyó?

  Az Aristotelia chilensis, vagy egyszerűen csak maquinak nevezett örökzöld kis fa illetve cserje őshazája Chile és Argentína. Chile középső és […]

 • Veszélyben a jegesmedvék

  Az északi-sarkvidéki jégfelület folyamatos csökkenésének megállításáért fogott össze a Coca-Cola és a WWF. Szeretnék felhívni a figyelmet a jegesmedvék élőhelyét […]

 • Hogyan fogyjunk almaecet segítségével?

  Almaecet fogyasztásával egészségesen és egyszerűen fogyhatunk. Egészségesen, mert a súlycsökkenést lassan, fokozatosan érhetjük el, ráadásul az almaecet vitaminokat és ásványi […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.