A levegőből számolják az elefántokat Kenyában

elephants-looking-for-shade-1428350-mA Tsvao Nemzeti Park az orvvadászok hátborzongató mészárlásának színhelye volt az elmúlt évben, ezért Kenyában most intenzív erőfeszítéseket tesznek az elefántok védelme érdekében.

A levegőből végzik az ormányosok “népszámlálását”. Erre egyébként háromévente sor kerül a Kenya Wildlife Service szervezésében. Az elefántpopuláció feltérképezésében azonban magánszemélyek, önkéntesek is sokat segítenek. A program összköltsége 200 ezer dollár.

A pilóták egy hét alatt járják be a csaknem 50 ezer négyzetkilométernyi területet Kenyától Tanzánia határáig. A kutatók remélik, hogy a kapott adatok segítségével még jobban tudják a jövőben megóvni az elefántokat.

Az ellenőrzés nem csak az elefántokról szól. A megfigyelők ugyanis a potenciális fenyegetéseket, az orvvadászok nyomait, a számukra alkalmas lespontokat is kutatják a levegőből. Így megfigyelés alá helyezhetők azok helyek, melyek ideális terepet jelentenek az orvvadászathoz.

Tsavoban ez idáig úgy tűnt, hogy az elefántpopuláció növekedésnek indult, az állatok száma az utolsó, 2011-es számláláskor 12 ezerre emelkedett.

Sajnos azonban az elmúlt évben az orvvadászok hihetetlen mészárlást rendeztek, egész elefántcsaládokat irtottak ki az agyarukért.

Eközben pedig a helyi lakosságot is rá kell bírni az állatok védelmére, s ez sem könnyű feladat, hiszen az állatok farmokra való betörése is gyakori jelenség. Az állatvédőknek ezt is kezelni kell.

Az elefántokat megfigyelő csapatok becslése szerint évente több mint 25 ezer elefántot ölnek meg szerte Afrikában, de ez a szám akár magasabb is lehet. Kenyában a  közelmúltban szigorúbb törvények léptek életbe, az orvvadászatért és a csontokkal való kereskedésért járó büntetést megemelték.

De addig, míg van kereslet – főként Kínából – az elefántagyar iránt, addig nem lesz vége az öldöklésnek. –forrás: VOA-Voice of America, fotó: eschu1952 

Random Posts

 • Az elhízott gyereknél többszörösére nő az epekő kockázata

  Az elhízott gyerekeknél akár nyolcszor nagyobb lehet az epekövek kialakulásának kockázata normál testsúlyú társaikhoz képest – állapították meg a Kaiser […]

 • Egyedülálló módon „beszél” egy ázsiai elefánt

  Egy ázsiai elefánt  megtanult kimondani legalább hat koreai szót, és ezt egy tudományos vizsgálat is megerősítette. A hím elefántot Koshiknak hívják, […]

 • Iskolafóbia: segítsünk leküzdeni!

  Újra itt a szeptember, becsengettek az iskolába a gyerekeknek. Sokan közülük izgatottak ilyenkor, örülnek, hogy viszontláthatják barátaikat, de némelyiküknél az […]

 • Kiváló vízhajtó a közönséges nyír

  A közönséges nyír (Betula pendula) fehér kérgével az egyik legszebb fa, mely a városi parkokat is gyakran díszíti. De nem […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.