Hogyan csökkenthetjük áfonyával a cukorbetegség kockázatát?

wild-blueberries---bleuets-sauvages-1401997-mA gyümölcsökkel és zöldségekkel gazdagított étrend egészségügyi előnyei szorosan összefüggnek magas flavonoid tartalmukkal. Egyes gyümölcsök olyan fitokemikáliákat tartalmaznak, melyek segítségével természetes módon csökkenthetjük súlyos betegségek, köztük a cukorbetegség kockázatát.

A kettes-típusú cukorbetegségre a vér túlzott glükóz szintje és inzulinrezisztencia jellemző, amit az vált ki, hogy a test nem képes megfelelően kezelni az étrendből felvett glükóz mennyiségét.

Létezik egy enzim, mely a cukorbetegség gyógyításában az egyik legújabb lehetőséget jelenti. A dipeptidil-peptidáz IV (DPP-IV) nevű enzim azért jelenthet új terápiás célt, mert ez az enzim az ún. inkretin hormont szabályozza. Jelentős humán inkretin hormonok a GLP-1 (glukagon-szerű peptid/glucagon-like peptide-1) és a GIP (glükózfüggő inzulinotrop polipeptid/glucose-dependent insulinotropic polypeptide), melyek serkentik az inzulin felszabadulását egészséges emberekben. Az inkretin-alapú terápia számos előnnyel jár, mert növeli az inzulin-szekréciót, csökkenti a glukagon-szekréciót, és szabályozza a glükóz ellenőrzés alatt tartását.

Azonban a DPP-IV enzim gyorsan átalakítja ezt a két inkretin hormont, s ezáltal inaktívvá válnak, azaz nem tudják kifejteni jótékony hatásukat. A GLP-1, mely stimulálja a glükóz-függő inzulinkiválasztást és szabályozza a vércukorszintet, sajnos nem tudja sokáig fenntartani a hatását, mert a DPP-IV hatására lebomlik.

A kutatók emiatt úgy vélik, hogy a DPP-IV gátlásával emelhető a plazma inzulinszint, így akadályozható a GLP-1 lebomlása és várhatóan sikerülhet elnyomni a vércukorszint emelkedését.

A kutatók ezért világszerte keresik azokat a DPP-IV hatását elnyomó inhibitorokat, melyekkel kiváltható a GLP-1 működésének javítása, ami új lehetőséget jelentene a cukorbetegség kezelésében.

Ilyen DPP-IV inhibitorokhoz természetes forrásból is hozzájuthatunk. Különböző tanulmányok megerősítették, hogy a bogyós gyümölcsökben (szeder, áfonya) található antocianinok laboratóriumi körülmények között erős DPP-IV gátló hatást mutattak, és megállapítást nyert, hogy a bogyós gyümölcsök az egyik legfontosabb természetes segítséget jelenthetik a kettes-típusú cukorbetegség csökkentésében.

A flavonoidok, különösen a luteolin, az apigenin és a rezveratrol szintén jelentős DPP-IV gátló hatással rendelkeznek.

A kutatók feltételezése szerint a bogyós gyümölcsökben illetve a citrusfélékben található fenolos vegyületek képesek a DPP-IV aktív helyeihez kötődni, s így gátolják az enzim aktivitását.

De a kék és fekete áfonyából készült borból izolált antocianinok is hatékonyan gátolták a DPP-IV-et, csakúgy, mint a citrusfélék, bogyós gyümölcsök, szőlő és szójabab fenolos vegyületei, úgy mint a luteolin, apigenin, flavon, flavonoidok és a rezveratrol.

Általánosságban elmondható, hogy az antocianinok védő hatást fejtenek ki a béta-sejtekre (a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei), fokozhatják az inzulin-szekréciót, csökkentik a cukrok emésztését a vékonybélben, tehát egyidejűleg több antidiabetikus hatást képesek kifejteni.

Egy 2012-es tanulmányban is megállapítást nyert, hogy azok, akik több antocianint fogyasztanak, jelentős mértékben csökkentik a kettes-típusú cukorbetegség kialakulásnak kockázatát.

Ne feledjük azonban, hogy míg ezek a gyümölcsök csökkentik a rizikót, bizonyos gyümölcsök fogyasztása éppen növeli a betegség kockázatát.

Egy több évtizeden át tartó tanulmányban megállapították, hogy heti három adag kék áfonya fogyasztása 26 százalékkal csökkenti a betegség esélyét, míg például a sárgadinnye 10 százalékkal, heti három adag gyümölcslé pedig 8 százalékkal fokozza a kockázatot. Az őszibarack, a sárgabarack, a szilva, az aszalt szilva az eper és a narancs esetében semleges hatást mutattak ki.

Ha tehát csökkenteni szeretnénk a kettes-típusú cukorbetegség kialakulásnak esélyét, együnk minél gyakrabban, de legalább hetente háromszor egy maréknyi antocianinokban gazdag gyümölcsöt, például áfonyát!forrás: Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:479505. doi: 10.1155/2013/479505. Epub 2013 Aug 29., fotó: Griffonne

Random Posts

 • Miért ciripelnek a kabócák?

  Miért ciripelnek a kabócák, ráadásul olyan fülsiketítően? A LiveScience tudományos hírportál szerint a zajkeltéssel távolról sem önmagukat szórakoztatják, az általuk […]

 • Hogyan segíthet étrendünk a koszorúér-betegség megelőzésében?

  A szívkoszorúér-betegség a fejlett országokban a vezető halálokok közé tartozik, de világszerte is az első számú végzetes betegségek egyike. Elsődleges […]

 • Stresszkezelés egyszerűen: csoki-meditációval!

  Talán csak egy újabb Amerikából jövő hóbort az ún. csoki-meditáció, de mindenkinek a szíve-joga eldönteni, hogy kipróbálja, nála vajon működik-e. […]

 • A tengeri sünök egész testfelületükkel látnak

  A tengeri sünök egész testfelületükkel látnak – derítették ki svéd biológusok Az állatok többsége reagál a fényre, s igen kifinomult látórendszert […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.