A tolvajok új célpontjai: kedvenceink!

12230319-dog-tied-to-pole-photoKegyetlen sors vár a családoktól ellopott kutyákra: viadalok, kegyetlen rituálék vagy állatkísérletek áldozataivá válhatnak.

Az FBI szerint csak az Egyesült Államokban évente 2 millió családi kedvencet lopnak el a gazdáktól, de a szomorú tény az, hogy a kutyalopás szinte naponta előfordul minden országban, így hazánkban is gyakori eset. A gazdiknak sokkal jobban kell vigyázniuk kedvencükre, ha nem akarják, hogy kutyusuk boldog élete kegyetlen fordulatot vegyen. A tolvajok bárhonnan ellophatják kedvenceinket: a pakoló autóból, a közért elől, de akár még az udvarból is. Ezért jobban tesszük, ha nem kötjük össze a bevásárlást a sétáltatással, és nem hagyjuk őrizetlenül kedvencünket a bolt előtt egy pillanatra sem.

A tolvajok legkedveltebb célpontjai az ún. divatos, drága fajtiszta kutyák és a harci kutyák, de ne gondoljuk, hogy keverék kiskutyánkat biztonságban tudhatjuk. A fajtiszta kutyákat eladási és szaporítási célokból rabolják el, a harci kutyákat szintén szaporítási célokból valamint azért, hogy viadalokban vegyenek részt, és sajnos bármelyik kutya megfelel arra a borzasztó célra, hogy a harci kutyákat tréningezzék vele. Amerikában köztudattan állatkísérletekhez való felhasználáshoz is lopnak kutyákat, cicákat, hazánkban erről semmilyen adat nem szól, de ami más országban előfordul, a felől ne legyenek kétségeink, hogy az mindenhová begyűrűzik.

Az Egyesült Államokban ezt jobban figyelemmel kísérik, bár megoldás ott sincsen rá, csak a gazdinak van rá lehetősége, hogy jobban vigyázzon kedvencére. Az Amerikai Kennel Klub 2007 óta gyűjti az adatokat az ellopott kedvencekről, s ezek szerint 2011-ben például ötven százalékkal nőtt a lopások száma az azt megelőző évhez képest. Úgy tűnik, kedvenceink ellopása egyre csábítóbb üzleti lehetőség a bűnözők számára.

Milyen célból lopják el kedvenceinket? Egyre növekvő méreteket ölt, hogy a kutyákat váltságdíjért cserébe rabolják el, a kevésbé szerencsésebbeket azonban kutató és vizsgálati laboratóriumok számára adják el, ahol gyakran fájdalmas és halálos kísérleteknek vetik alá őket. Vannak, akik saját céljaikra használják a kutyákat, így nem kell költeniük a vásárlásukra vagy menhelyen próbálkozniuk örökbefogadással. Még kedves kis ölebeket is felhasználnak arra, hogy harci kutyák végezzenek velük gyakorlás gyanánt vagy állatkínzók karmai között végzik.

A kriminológusok úgy vélik, van összefüggés a nehéz gazdasági helyzet és az egyre növekvő lopások között. Az emberiség minden állatot a saját céljaira használ fel gátlástalanul, saját maga tenyésztette a kutyákat, hogy társaink legyenek: jó időkben szeretett kedvencek, rossz időkben pedig anyagi hasznot vagy élelmet adó források.

Fajtiszta és keverék kutyákat egyaránt lopnak, a fajtiszták különösen keresettek azok körében, akik továbbadják őket felelőtlen szaporítók számára, vagy jobb esetben olyan emberekhez kerülnek, akik kis kedvenc után kutatnak az interneten. A jó természetű kutyák, például a beagle és más fajták szintén kedvelt célpontot jelentenek.

A harci kutyákat viadalokhoz illetve szaporításra használják, de a bűnözők számára akármilyen kutya megfelel arra a célra, hogy a harci kutyák számára „csali” legyen.

Annak ellenére, hogy jogilag egyre szigorúbb szabályokkal igyekeznek megakadályozni az illegális kutyaeladást az orvosi és kereskedelmi célú kutatási laboratóriumok számára, ezek a bűncselekmények tovább folytatódnak. Ezeket az állatokat olyan kísérletekhez használják, ahol különféle betegségeket idéznek elő bennük, valamint sérüléseket és fájdalmat okoznak számukra, hogy bizonyos emberi betegségeket és állapotokat próbáljanak utánozni velük.

Mindezeket a kockázatokat figyelembe véve, különösen fontos, hogy a gazdik még inkább odafigyeljenek kedvenceikre, vigyázzanak a biztonságukra, tegyenek meg minden óvintézkedést! Egy szempillantás elegendő ahhoz, hogy kutyánkat ellopják a nyitott ablakú autóból, a közért vagy a kávézó elől! S mindezt nyom nélkül!

A kutyatolvajok bármikor kipécázhatják kedvencünket, s akár fényes nappal is elrabolhatják a saját udvarunkból is, miközben otthon vagyunk a házban. Bármelyik felügyelet nélkül hagyott kutya ideális célpontot jelent.

Tartsuk be a következő öt tanácsot a kutyák biztonsága érdekében:

1. Ne vásároljunk kutyát az interneten! Nagy részük ellopott és gátlástalan szaporítók kezében lévő kutyák, s ha vásárolunk, azzal csak előmozdítjuk és bátorítjuk a további lopásokat. Ha nincsen kereslet, nincsen lopás sem. Ha kutyát szeretnénk, mentsünk meg egyet egy menhelyről. Az ellopott kutyák egy része is valószínűleg ott végzi, ha már nem kölyök, és nincs hasznára a szaporítónak.

2. Ne hagyjuk kikötve a kutyánkat nyilvános helyen, az utcán, a bolt előtt! Bevett szokásnak számít, hogy a bevásárlást összekössük a sétáltatással, de a mai, veszélyes időkben jobb, ha kutyánk biztonsága érdekében ezt elfelejtjük.

3. Ne hagyjuk egyedül a kutyát a kertben! Ez talán furán hangzik, de könnyen indokolható. Bár családi házban nem csak kedvencként, hanem házőrzőként is tartják a kutyát, mégis, a kertben hagyott állat könnyű célpont a tolvajok számára. Tartsuk kutyusunkat zárt kennelben az udvaron, ha nem vagyunk otthon, de még jobb, ha bezárjuk a házba. De mivel akkor is ellophatják kutyánkat, ha otthon vagyunk, jobb, ha a kertet kerítéssel kettéosztjuk, és a kutyát a hátsó részben tartjuk, és nem közvetlenül a kapunál.

4. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a kutyát a parkoló autóban! Ha ez elkerülhetetlen, akkor jól zárjuk be az autót, és csak rövidke ideig maradjunk távol.

5. Ne felejtsünk el kutyusunkba chip-et rakatni! Ez megkönnyíti az azonosítást, és a hazakerülést, ha elveszítjük.

A kutya az ember legjobb barátja. Legyünk mi is az ő legjobb barátjuk! Vigyázzunk rájuk! És a cicákra is, mert bár rejtőzködő életmódot folytatnak, a kijárós cicákra is sok veszély leselkedik.-forrás: PRLog.Org

Random Posts

 • Hidegben jól jön a kutyaruha

  Bár még nincs nagyon hideg, a gyér (kínai kopaszkutya) vagy rövid szőrzettel megáldott kutyák (magyar vizsla, dobermann) már ilyenkor is […]

 • Szendvicskrémek

  A finom szendvicskrémeket frissen vagy hűtve fogyaszthatjuk, ha nem fogynak el, akkor a hűtőben tárolhatók akár több napig is – […]

 • A lupeol tartalmú növények egészségvédő hatásai

  Naponta átlagosan 250 mg-ot fogyasztunk el triterpénekből. A triterpének a fitoszterolok, azaz a növényi szteroidok csoportjába tartozó vegyületek, melyeket a […]

 • Az Északi-sarkot is veszélyezteti a sok műanyaghulladék

  A tengerbe jutó műanyaghulladék az Északi-sarkvidéket sem kíméli, a műanyag mikroszemcséi beépülnek a tenger jegébe, és a sarkkörön túli élővilágot […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.