Miről árulkodhat egy fogfájás?

A fogfájás előbb-utóbb minden embert utolér. A fájdalomnak különböző okai lehetnek, és még az enyhe fájdalom is – amit sokan nem vesznek komolyan – olykor súlyosabb problémára utalhatnak.

 Az enyhe fájdalom sokszor éppoly jelentéktelen, mint amilyennek tűnik, de hogy melyik fájdalmat kell mégis komolyan vennünk, csak a fogorvos tudja megmondani. A legtöbb fájdalmat a fog- vagy szájüregi problémák okozzák, ugyanakkor bizonyos fogfájásnak semmi köze nincs a fogak vagy a szájüreg egészségéhez.

Fogászati okokra visszavezethető fájdalom:

– Fogszuvasodás: a szuvasodást baktériumok okozzák. A szájban lévő mikroorganizmusok tevékenysége során sav keletkezik, ez bontja meg a fogzománcot, annak ellenére, hogy ez testünk legkeményebb szövete. Szuvasodás a régi tömés alatt is kialakulhat. Ha nem megyünk fogorvoshoz lyukas, fájó fogunkkal, a fertőzés átterjedhet a fogbélre, károsítja a hajszálereket és idegeket, ami végül a fog elhalásához vezethet. A szuvasodás gyakran tályogot okozhat. A tályog nem más, mint egy gennyel telt üreg a fog gyökerénél, benne a fertőző baktériumokkal. A szervezet valójában ezzel védekezik, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább. Nagyon fontos, hogy időben megszüntessük a problémát, gyógymódja a tályog lecsapolása és gyökérkezelés.

– Letört fog: szintén fájdalmas, ínygyulladást okozhat, mindenképpen fogorvosi kezelést igényel. Megoldása gyökérkezelés vagy korona.

– Periodontitisz vagy más néven fogágy-gyulladás is fájdalommal jár. Az időskori fogvesztésnek ez az egyik fő oka, mivel a fertőzés elpusztítja a fogmedri területet is, melynek feladata, hogy a fogat tartsa.

 A fogbetegségek legfőbb oka a lepedék felhalmozódása, mely a napi rendszeres helyes fogmosással, és megfelelő szájhigiéniával kerülhető el, s így elejét vehetjük a szuvasodásnak és a gyulladásos megbetegedéseknek.

Nem fogászati okokból eredő fogfájás:

 – Trigeminus neuralgia, más néven arcidegzsába: ritkán előforduló betegség, mely okozhat fogfájdalmat. A betegség az arcideg rendellenes működésében nyilvánul meg, tünete a halánték, a homlok feletti szemtáj és a felső vagy alsó állcsont területén jelentkező hirtelen jelentkező tűrhetetlen fájdalom. Pontos oka egyelőre nem ismert. Gyógymódja a gyógyszeres kezelés vagy műtét.

 – Fülgyulladás: legtöbben már megtapasztalták ezt a betegséget. A két terület közelsége miatt a fájdalom átterjedhet az álkapocsra. A gyulladás 2-6 hét alatt általában magától is elmúlik, a fájdalom pedig gyógyszeresen kezelhető.

– Sinusitis, vagy orrmelléküreg-gyulladás: szintén okozhat fogfájdalmat is. A gyulladást baktériumok okozzák, ezért antibiotikumos kezeléssel és orrcsepp használatával kezelik. Krónikus esetben műtétre is szükség lehet.

– Angina és szívroham: ez a legmeglepőbb kapcsolat a fogfájással, hiszen nehezen elképzelhető, hogy mi köze van szívünknek az állkapcsunkhoz. Az emberek többsége tud róla, hogy ha a karjában fájdalmat érez, akkor az szívrohamra utalhat, de azt, hogy a fogakban és az állkapocsban jelentkező fájdalom is jelezheti ezt, azzal már kevesen vannak tisztában. Az összefüggés pontos oka egyelőre nem ismert.

Fontos, hogy ne hanyagoljuk el fogaink egészségét. A fogorvosi kezelésektől soha nem kell tartanunk, mert a fájdalommal járó kezelések előtt érzéstelenítő injekciót kapunk, és sokszor annak beadása sem jár fájdalommal. Miután pedig már élvezzük áldásos hatását, az egész kezelésből nem fogunk semmit sem érezni.-Forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.