Stresszkezelés egyszerűen: csoki-meditációval!

261856_chocolateTalán csak egy újabb Amerikából jövő hóbort az ún. csoki-meditáció, de mindenkinek a szíve-joga eldönteni, hogy kipróbálja, nála vajon működik-e.

A csoki-meditációt azoknak ajánlják, akiknek nincsen ideje hosszabb meditációra, vagy nincs is kedve a meditáláshoz, de mégis egy gyors módszert keres arra, hogy csökkentse a stresszt az életében.

Lássuk, hogyan is végezhetjük el!

1. Vegyünk egy kis darab csokoládét, legjobb egy kockányi finomság, ami külön csomagolva kapható. Ha esetleg nem szeretjük a csokit, bármilyen falatnyi édesség, például cukormentes kemény cukorka is megteszi.

2. Üljünk le egy csendes helyen. Ez lehet akár az autónk is, a lényeg, hogy senki ne zavarjon a következő 3-5 percben.

3. Hunyjuk le a szemünket, helyezzük kényelembe magunkat, és próbáljunk ellazulni.

4. Csukott szemmel bontsuk ki a csokoládét, és vegyük a kezünkbe.

5. Továbbra is tartsuk lehunyva a szemünket, a csokit pedig tegyük az orrunkhoz, hogy érezhessük finom illatát. Fedezzük fel az illatokat! Mit érzünk? Karamell vagy éppen fahéj illatát? Vagy a finom fekete csoki aromáját? Máris összefut a nyál a szánkban. Talán még néhány kellemes emléket is felidéz az illata. De még várjunk pár pillanatot, mielőtt megízlelnénk.

6. Tegyük a szánkba, de egyelőre csak helyezzük a nyelvünkre. Ne kezdjük el szopogatni, rágni, csak hadd ücsörögjön a nyelvünkön. Figyeljük meg gondolatainkat! Mit érzünk? Csalódottak vagyunk, lelkesek vagy a nyugodtság érzése lett úrrá rajtunk? Fontos, hogy ne elemezzük a gondolatainkat, érzéseinket, csak hagyjuk, hogy szabadon áramoljanak.

7. A szemünket továbbra se nyissuk ki. A csoki lassan olvadni kezd a szánkban. Milyen ízeket érzünk? Emlékeztet valamilyen különleges alkalomra? Ha igen, akkor is maradjunk a jelenben.

8. Lassan kezdjük el forgatni a csokit a szánkban, rágjuk össze nyugodtan. Ne kalandozzanak el gondolataink, továbbra is arra koncentráljunk, amit a szánkban érzünk.

9. Élvezzük a pillanatot! Ezt a kis lazítást megérdemeltük, ugye? Mikor kinyitjuk a szemünket, és újra a szobában vagy az autóban találjuk magunkat, gondolkodjunk el azon, hogyan érezzük magunkat. Kissé nyugodtabbnak, lazábbnak és békésebbnek? Ha igen, akkor feltétlenül szánjuk minden nap lelki nyugalmunkra ezt a pár percet!

A mai rohanó, technológia által vezérelt világunkban, nekünk magunknak kell gondoskodni tudatosan arról, hogy néha megálljunk, kizárjuk a külvilágot, és egy kis nyugalomra és békére leljünk. Ezt a pár perc lazítást építsük be a mindennapi teendők közé, de ne úgy gondoljunk rá, mint egy újabb kötelező feladatra! Biztos, hogy sikerülni fog, és könnyedén válik a napi szükségleteink részévé, mert pár perc lazítás, agyunk kikapcsolása segít abban is, hogy újult erővel folytassuk dolgainkat. forrás: PRLog.Org, fotó: Ne¾a Èerin

Random Posts

 • Miről árulkodik a kutyák mimikája?

  A kutyáknak nem csupán a farkuk mozgása árulkodik érzelmeikről, hanem a szemöldökük is, sőt egész pofájuk mimikája beszédes – állítják […]

 • 5 tipp a nézeteltérések jobb kezelésére

  Egy párkapcsolaton belül az összezördülések elkerülhetetlenek. Többféleképpen lehet kezelni ezeket, vannak akik igyekeznek mindenáron kitérni a konfliktus elől, és vannak, […]

 • Mire figyeljünk a nikotinpótló termékeknél?

  Ma már nem kérdés, hogy a cigaretta káros egészségünkre, arra is aki szívja, és arra is, aki „csak” a füstjét […]

 • Tiltakoznak az állatvédők a dél-kínai kutyahúsfesztivál ellen

  Kínai állatvédők követelik a minden évben hatalmas botrányt szító kutyahúsfesztivál betiltását, mert a hagyományosnak számító dél-kínai esemény alkalmával kegyetlenül, tömegesen […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.