Hogyan segíthetjük alvással a tanulást?

Mikor sokat kellett az iskolában tanulnunk, hányszor gondoltuk, hogy milyen jó lenne, ha a párnánk alá tennénk a tankönyvet, és mire reggel felébrednénk, már a fejünkben lenne az, ami a könyvben van! Sajnos, ilyen könnyű módszer nem létezik, de az alvás mégis sokat segíthet nekünk abban, hogy jobban megőrizzük a tanultakat.

memHa valamit tanulunk, a legjobb módszer arra, hogy később is fel tudjuk idézni, ha alszunk rá egyet. Ugyanis az alvás segít fejleszteni a memóriát, összekapcsolni a régebbi információkat az újakkal, és megőrizni azokat a pillanatokat és tanulnivalókat, melyekkel a nap folyamán foglalkoztunk. Ráadásul a szunyókálás után nagyon is lehetséges, hogy kreatív, új ötletekkel a fejünkben ébredünk.

A tudomány is jó ideje foglalkozik azzal, hogy az alvás milyen hatással van a memóriára, valamint hogy az alváshiány mennyire káros a tanulási- és emlékezőképességünkre. Az ezzel kapcsolatos felfedezések sokat segíthetnek a tanulóknak az új ismeretek rögzítésében, de az időseknek is a memóriaromlás megelőzésében.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) támogatásában végzett ezirányú kutatások egy csokorba szedték, hogy az alvás és a memorizálás folyamata között milyen összefüggéseket ismer jelenleg a tudomány.

Az alvás nem csak a tanulás után hasznos, hanem már előtte is, ugyanis segít felkészíteni az agyunkat az új információk befogadására és kezdeti memorizálására. A tanulás utáni álomba merülés pedig abban segít, hogy a bevitt információk rögzüljenek, beépüljenek az agyunkban már meglévő tudásanyagba, s ezáltal sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy elfelejtkezzünk róluk.

Miközben alszunk, agyunk az alvás különböző fázisaiba kerül, melyeknek részei a könnyű, a mély és a REM (Rapid Eye Movement – gyors szemmozgás) fázis, melyben gyakran álmodunk. Ezek a fázisok egy alvási ciklust alkotnak, egy-egy alvási ciklus pedig körülbelül 90 percenként ismétlődik.

Úgy tűnik, hogy a NREM (Nem-REM) fázisok azok, melyek elsődlegesen fontosak agyunk számára abban, hogy másnap jól teljesítsünk a tanulásban. Ha nem alszunk, akkor tanulási képességünk az új dolgok befogadására akár 40 százalékkal is csökkenhet! Azaz nem lehetünk éjszakai baglyok és kiváló tanulók is egyszerre. Az alváshiány ugyanis az agy hippocampus nevű területét érinti, melynek kulcsszerepe van az új információk memorizálásában.

Az alvás legmélyebb fázisaiban válnak emlékeink a legstabilabbá, majd ezután a legaktívabb REM-fázisban, melyre erős agyi aktivitás jellemző, kapcsolódnak össze az egymáshoz tartozó régi és új információk.

Éppen ezért, ha az éjszakát mélyen átaludjuk, az nem csak a tanulásban segít, hanem a gondolkodásban és a problémamegoldásban is.

Sajnos, az alvási fázisok a kor előrehaladtával változnak, és már 30 éves kortól csökken a mély, memóriát erősítő fázisok hossza. Hatvan éves kor felett pedig akár 70 százalékkal is kevesebb lehet a mély szakasz, mint a 18-25 éves kor közötti korosztálynál. Ezért van az, hogy idősebb korban már nem emlékszünk olyan jól a dolgokra másnap, és a memóriaromlás is a mély alvás hiányához köthető.

Ezért a kutatók megpróbálnak olyan módszereket kidolgozni, melyekkel az idősebbeknél elősegíthetik a mély alvás szakaszának meghosszabbítását. Mivel a memória javítására csak korlátozott orvosi lehetőségek vannak, a mély alvás előmozdítása egy igen kecsegtető megoldást jelenthet.

A diákok számára is azt tanácsolják a kutatók, hogy vegyék figyelembe az alvás fontosságát a tanulás folyamatában, mert nem csak a tanulás utáni, hanem az azt megelőző éjszakát is legalább olyan fontos átaludni.

A legfontosabb tippek, melyeket kutatók ajánlanak:

a tanulás előtti éjszakán is fontos a nyugodt alvás, az alváshiány akár 40 százalékkal is csökkenti a tanulási képességet,

– tanulás után 24 órán belül aludjuk át jól az egész éjszakát, mert ez megerősíti az újonnan tanultalak, és beépíti a  már meglévő tudásanyagunkba,

– legalább 7-8 órát aludjunk, a 4 óránál rövidebb alvás során az információk rögzülése nem erősödik,

– a könnyű szunyókálás, például napi 90 percben, szintén segíthet megerősíteni emlékeinket, de vigyázzunk, mert ha késő délután szundikálunk, az megnehezítheti, hogy éjszaka álomba merüljünk.

Forrás: NIH-National Institutes of Health

Random Posts

 • Hoodia gordonii, a fogyasztó csodaszer?

  A Hoodia gordonii nevű növény egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogyókúrázók körében szerte a világon, ám a piacon kapható termékek […]

 • Mikor segít, és mikor árt a szója mellrák esetén?

  Régóta vita tárgyát képezi, hogy a szója fogyasztása fokozza, vagy éppen csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, és hogy a már […]

 • A zöld tea a baktériumok ellen is hatásos

  A zöld tea erős antioxidáns, immunerősítő és rákellenes hatása régóta ismert. Fogyasztása számos bakteriális megbetegedés ellen is áldásos lehet, mert […]

 • A gyerekeknek az egészséges reggeli nem csak a tápanyagokról szól

  Az egészséges reggeli nem csupán összetételénél fogva gyakorol hatást a gyermek szellemi teljesítményére.  Azon túl, hogy természetesen fontos, hogy egészséges […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.