Milyen egészségi előnyökkel jár az árpa fogyasztása?

Az árpa (Hordeum vulgare) egyike volt az első háziasított gabonáknak a Közel-Keleten. Ma már a negyedik legnagyobb mennyiségben termelt gabonaféle a világon. Felhasználása igen széleskörű, állati takarmányként, sörkészítés alapanyagaként, és a mai, korszerű egészséges táplálkozás részeként egyaránt fontos. A hűvös éghajlatú területeken első számú kenyérgabonát jelent, bár a lisztjéből készült kenyér nehezen emészthető. Sok helyütt kása formájában is fogyasztják. Hazánkban az árpagyöngyöt, más néven gerslit sokféleképpen felhasználjuk, főzelékek gazdagítására, levesbetétnek, fasírtalapanyagnak vagy köretnek.

A táplálkozási szakértők által ajánlott teljes kiőrlésű gabonákat egyre többen építik be a mindennapi étkezésbe, mert rosttartalmuknál fogva különösen fontos szerepet töltenek be egészségünk megőrzésében. A rostban gazdag táplálkozás serkenti és karbantartja a bélműködést, elősegíti a méreganyagok távozását, csökkenti a koleszterinszintet, csökkenti a divertikulózis és a bélrendszeri daganatos betegségek kockázatát, és teltségérzetet okoz, ami által segíti a fogyókúra sikerességét. (Ne feledjük, hogy a rostbevitel mellett napi 1,5-2 liter víz fogyasztása elengedhetetlen, másképp a rostok nem fejtik ki jótékony hatásukat.)

A rosttartalom mellett azonban még számos pozitív hatása lehet a gabonafélék, köztük az árpa fogyasztásának.

Egy 2006-os kutatás rámutatott, hogy az árpa, a köles és a rozs is antioxidáns hatással rendelkezik. A kutatók az oxidatív stresszt tartják a legfőbb kockázati tényezőnek a sejtek öregedése és számos betegség – az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek, az idegrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a gyulladásos és a rákos betegségek – kialakulásának szempontjából. Ezért minden antioxidáns hatású élelmiszer, mely képes semlegesíteni a káros szabad gyököket, fontos segítséget jelent ezeknek a súlyos betegségeknek a megelőzésében.

Az antioxidáns hatás összefüggésben van az árpában található béta-glükánnal, melyet a gabonából kivonva étrendkiegészítő formájában is árusítanak. A legnagyobb mennyiségben a gabonafélék közül az árpában található, 100 gramm száraz tömegre vonatkozóan 2-20 grammot tartalmaz. A béta-glükán egy glükóz molekulákból álló poliszacharid, mely az árpán kívül kis mennyiségben a gombákban (shiitake, reishi), a sütőélesztőben, a zabban, a rozsban, a kukoricában, és a zöldmoszatban is megtalálható. A béta-glükán számos pozitív élettani hatása már bizonyítást nyert, úgy mint: csökkenti a vér koleszterinszintjét, a koszorúér-betegség kockázatát, a vér glükóz szintjét, növeli az inzulinválaszt, csökkenti a stressz-fekélyek kockázatát, és gátlóan hat az allergiás reakciókra. Jótékonyan hat magas vérnyomás esetén, és a metabolikus szindróma kockázatának csökkentésében is.

Az élelmi rostok az egyik legkorábbi megfogalmazás szerint olyan növényekből származó élelmiszerek, melyeket az emberek igen rosszul tudnak megemészteni. Ám azóta több kutatás is kimutatta, hogy ennek ellenére milyen biológiai értékkel rendelkeznek, és érdemes fogyasztanunk őket.

Az árpát értékét a népi gyógyászat is régóta ismeri. A belőle készíthető nyálkás állagú kása igen tápláló, mely segít a betegség után a legyengült szervezet roborálásában, valamint jótékonyan hat vastagbélgyulladás esetén, és hasmenés ellen is hatásos. A kínai orvoslásban az árpát vizelethajtónak tartják, és használják gyulladások és duzzanatok ellen, illetve epehólyag problémák esetén. Állítólag ha vízben felforraljuk, és a levét teaként fogyasztjuk, segít eltüntetni a pattanásokat.

Gondoljuk át régi receptjeinket, és próbáljuk változatosabbá tenni azáltal, hogy minél több gabonafélét – köztük árpát – használunk fel ételeink elkészítéséhez. -források:1. ISRN Pharm. 2012;2012:125864. Epub 2012 Feb 19., 2. J Nutr Metab. 2012;2012:851362. Epub 2011 Dec 11.

 • A téli álmot alvó emlősök tovább élnek?

  A téli álmukat alvó apró emlősök életét nagy valószínűséggel meghosszabbítja a hibernálás. Korábbi vizsgálatok már rávilágítottak az ok-okozati összefüggésre a […]

 • Már az aligátorokból is bioüzemanyagot akarnak nyerni

  A szakemberek egyre hajmeresztőbb ötletekkel hozakodnak elő az alternatív üzemanyagok előállítását illetően. Amerikai kutatók alligátorokat szemelték ki arra, hogy bioüzemanyagot készítsenek […]

 • Újítsuk meg a bőrünket a sok napozás után!

  A napfénytől és káros szabad gyököktől szárazzá és érzékennyé vált bőrünket fontos megújítani, főként a hideg idő beállta előtt. A […]

 • Képesek a kutyák az empátiára?

  Azoknak a kutyagazdiknak, akik nagy szeretetben élnek kedvencükkel, teljesen egyértelmű a válasz erre a kérdésre. Hogyne lennének empatikusak, mikor rendíthetetlenül […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.