15 ok, amiért érdemes végleg letenni a cigarettát

A WHO adatai szerint a dohányzás a 20. században 100 millió ember halálát okozta, és akár 1 milliárd embert ölhet meg a 21. században!

Pedig a dohányzás azon vezető halálokok egyike, amely könnyen megelőzhető lenne. A dohányosok tudatos életmódváltására, és akaraterejére lenne szükség ahhoz, hogy egészségük érdekében letegyék a cigarettát. És ha ezek az elrettentő számadatok nem lennének meggyőzőek, íme további 15 érv, ami a dohányzás ellen szól.

1. A tüdőtágulás kialakulásában a leggyakoribb kóroki tényező. A dohányzás idült hörghurutot (gyakori köhögést) okozhat, aminek következményeként alakul ki a tüdőtágulás. A tüdő-léghólyagocskák falában lévő kötőszövet veszít a rugalmasságából, ezért a léghólyagok kitágulnak. Így bár nő a tüdő térfogata, a légzőfelület csökken. Továbbá a füst ingerli a védekezésben résztvevő fehérvérsejteket, amelyek a tüdőbe kerülve fehérjebontó enzimet termelve roncsolják a tüdő szövetét.

2. A koszorúérben érelzáródást, azaz szívinfarktust okozhat. Amilyen arányban nő a dohányosok száma, olyan mértékben nő közöttük a szívinfarktus előfordulása is.

3. A nikotin serkentő hatása miatt álmatlanság alakulhat ki.

4. Dohányzás hatására csökken a vérben a ’jó’ koleszterin mennyisége, azaz a HDL-koleszterinszint, ami viszont növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát

5. Emeli a vérben a szén-monoxid mennyiségét, ezáltal az egész szervezet oxigénellátása rosszabb lesz

6. Hatására súlyosbodnak az asztmás panaszok. Azoknál is, akik ’csak’ a füstöt lélegzik be.

7. Impotenciát okozhat.

8. Több tanulmány szerint mind a férfiaknál, mind a nőknél csökkenti a termelékenységet.

9. A cigarettázás következtében csökken a szervezetben az ösztrogén-szint, aminek csontvédő hatása is van, így a dohányosoknál nagyobb a csontritkulás kialakulásának a veszélye.

10. Gyomorsavtúltengésben szenvedőknek tilos a cigaretta, mert fokozza a savtermelést, azáltal, hogy a füst ellazítja a gyomorszáj záróizomgyűrűjét.

11. A nikotin a lábizmokban az artériák szűkülését okozza. Ez vérrög kialakulásához vezethet, ami nehezíti a véráramlást. Akár amputáció is lehet a végső következmény.

12. Az egész szervezet ellenálló-képességét gyengíti, ezáltal fogékonyabbá válunk a betegségekre.

13. A füst irritálja a fülkürt nyálkahártyáját, ami fülgyulladás kialakulásához vezethet.

14. A dohányzás súlyosbítja a divertikulózis (vastagbél falának kiöblösödései, melyek rostszegény táplálkozás következtében alakulnak ki) tüneteit.

15. Korai ráncosodást okoz. Egyrészt maga a ’szívó’ technika miatt a száj körüli ráncok kialakulását idézi elő, másrészt csökkentve a bőrerek vérellátását az egész arcbőr idő előtti ráncosodását okozza.

Mégis talán a legfőbb ok, hogy megszabaduljunk káros szenvedélyünktől, hogy minél tovább élhessünk szeretteink körében.

Random Posts

 • Meddig „függhetnek” még a kékkagylók a parti sziklákon?

  Az ehető kékkagyló (Mytilus edulis) az egyik legelterjedtebb tengeri kagyló. Az Atlanti-óceán európai és észak-amerikai, valamint a Csendes-óceán partvidékén él. […]

 • Tisztítsuk meg beleinket útifű-maggal!

  Bár manapság alig akad olyan ember, aki ne tudná, hogy mennyire fontos a rostokban gazdag táplálkozás, mindennapi étrendünk mégsem tartalmaz […]

 • Jossie Bissett és az egészséges életmód

  Jossie Bissettet Jane Mancini szerepe tette nemzetközileg ismert színésznővé a Melrose Place című sorozatban. A népszerű tévésorozat hét sikeres évad […]

 • Melyik a legjobb alvási pozíció?

  Az alvásra mindannyiunknak szüksége van, hogy szervezetünk visszanyerje az energiáját, és feltöltődjön egy fárasztó nap után. Ám attól, hogy valaki […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.