3 életmód tipp vesekő esetén

vesekőA vesekövességet különféle só- és ásványianyag-kristályok okozzák. Kialakulásában nagy szerepe van a táplálkozásnak, életmódnak, de az öröklött hajlamnak is. A vesekő kémiailag többféle összetételű lehet, ezért fontos ennek megállapítása, hogy a megfelelő étrendet ki lehessen alakítani. A következő életmód-tanácsok a vesekő összetételétől függetlenül pozitív hatásúak akár megelőzés szempontjából, de abban az esetben is, ha az újbóli kövességet szeretnénk elkerülni

1. Megfelelő vitaminbevitel

Különösen az A és a B6 vitamin fogyasztása fontos. Az A vitaminban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket könnyű felismerni, amelyik piros vagy sárga színű, így a paradicsom, sütőtök, sárgabarack, sárgadinnye, tartalmaz A vitamint, emelett ezeknek a vitaminoknak a fő forrását a vaj és tejtermékek és a tojás jelentik. Foszfátkő esetén azért ne vigyük túlzásba a zöldség-gyümölcs és tejfogyasztást, cisztinkövességben szenvedőknek pedig a tojásfogyasztást kell csökkenteni. A B6 vitamin csökkenti a vizelet oxalát koncentrációját, ezért oxalátkő kialakulása ellen hatásos.

A C-vitamin egyik alapvető fontosságú vitaminunk. Azonban kevesen tudják, hogy a nagy dózisú bevitel vesekövességet okozhat. Ezért tanácsos kerülni a magas C vitamintartalmú mesterséges étrend-kiegészítőket, amelyek olykor 1000 mg-ot is tartalmaznak. Ne feledjük, hogy az ajánlott napi bevitel ehhez képest mindössze 60 mg!

2. Csökkentsük a fehérjebevitelt

Akinek fehérjében gazdag az étrendje, az számíthat rá, hogy veseköve alakulhat ki. Legfontosabb fehérjeforrásaink a húsok, a hal, és a sajtoknak is igen magas a fehérjetartalma. 100 gramm sajt körülbelül ugyannyi fehérjét tartalmaz, mint ugyanennyi mennyiségű hús. Naponta 20 dkg húsnál ne fogyasszunk többet.

3. Sok-sok folyadék

Ne hagyjuk, hogy a vesénk ellustuljon, ügyeljünk a napi minimum két liter folyadékbevitelre, meleg nyári napokon még ennél is többet fogyasszunk. A bőséges folyadékmennyiség segíteni fog abban, hogy az ásványi anyagok ne halmozódjanak fel a vizeletben. A két-három liternyi folyadék azonban ne csak ásványvízből álljon, hiszen ezek éppen sótartalmuknál fogva szintén hajlamosító tényezőt jelentenek. Olvassuk el a palack címkéjén az ásványianyag-összetételt, fontos, hogy a kálcium-tartalom ne legyen magas, ezzel szemben a magnézium kifejezetten csökkenti a kövek kialakulásának veszélyét.

 

Random Posts