A Noni juice egészségre gyakorolt hatásai

A Morinda citrifolia nevű trópusi növény gyümölcséből nyert ital erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Erős dohányosok számára kifejezetten javasolt a fogyasztása, és a rákkutatásban is biztató eredmények fűződnek hozzá. Segít fenntartani az egészséges koleszterinszintet, számos mikroorganizmus ellen képes felvenni a harcot. Jó hatása van légzőszervi megbetegedés és bélrendszeri problémák esetén.

 A Morinda citrifolia más néven noni, indiai eperfa vagy nunaakai fogyasztása a polinéz kultúrában a népi gyógyászat része, és nem csupán a gyümölcsét, hanem a növény levelét és gyökerét is használják gyógyító szerként főként májbetegség és húgyúti fertőzés esetén.

A világon az elmúlt tíz évben a noni terméséből készült juice fogyasztása folyamatosan nőtt. 2008-ban több mit 80 millió liternyi fogyott belőle szerte a világon.

 A noniról nagyon sok pozitív egészségvédő hatás bizonyosodott be a klinikai kutatások során, többek között energiát ad, erősíti az immunrendszert, védi a májat, hatásos gyomorfekély ellen, gyulladásgátló, elpusztítja a baktériumokat, vírusokat és gombákat, de még egyes paraziták okozta fertőzések ellen is fogyasztható. A szív-és érrendszer egészségét is védi, mert segíti az egészséges koleszterinszint kialakulását, azáltal, hogy a koleszterinszintézishez szükséges enzimet deaktiválja.

Emellett a szívműködést is segíti, fogyasztható szabálytalan szívverés, magas vérnyomás és mellkasi fájdalom esetén is. A Noni egy bizonyítottan természetes és biztonságos szer a szív egészségének megőrzésére.

 Egy 2008-as tanulmány (Plant Foods Hum.Nutr.) kimutatta, hogy a noni juice fogyasztása hatékonyan védi a májat a külső toxikus hatásoktól.

Szintén 2008-ban állapították meg (Nig. QJ. Hosp.Med), hogy a szervezetben jól együttműködik az inzulinnal, és hatására csökken a vércukorszint.

A noni a rákkutatásban is magára vonta a kutatók figyelmét.

Egy 2009-es tanulmányban (Cell Biochem Funct.) megállapították, hogy a noni önmagában illetve a gyógyszeres kezelés kiegészítőjeként hasznos lehet a mellrák gyógyításában. További vizsgálatot tartottak azonban szükségesnek, hogy a biztonságos adagolását megállapítsák.

 Egy másik 2009-ben készült tanulmány (Nutr. Cancer) eredménye szerint feltételezhető, hogy a Noni juice napi 29,5-118 ml mennyiségű fogyasztása csökkenti az erős dohányosok rákbetegségre való kockázatát, azáltal hogy blokkolja  a DNS-hez kötődő rákkeltő molekulákat.

 Nem egyértelmű, hogy a terhes kismamák fogyaszthatják-e a terméket. Egy 2008-as kutatás (J Toxicol Sci) szerint a noni széleskörű fogyasztása miatt indokolt volt a vizsgálat e tekintetben. A vizsgálatban semmilyen mérgező hatása nem volt kimutatható, és megállapították, semmi ok nincs arra, hogy feltételezzék, a születendő magzatra nézve mérgező hatása lenne. Ugyanakkor egy 2009-es kutatási eredmény (J. Ethnopharmicol) kimutatott ilyen toxikus hatást. Az óvatosság miatt tehát nem ajánlott a terhesség alatti fogyasztása.

 Fotó: Wilfredo Rodriguez

 

Random Posts

 • Jó tanácsok a futás szerelmeseinek

  A futás az egyik legkedveltebb mozgásforma, sokan választják testük karbantartására, hiszen nagyon egyszerűnek tűnik: csak felvesszük a futócipőt, és már […]

 • Meggylével az izomfájdalom és az álmatlanság ellen

  A meggy fanyar ízét nem mindenki kedveli, azonban vitathatatlanul az egyik legegészségesebb gyümölcs, melyet mindenképpen érdemes fogyasztanunk. Nagy mennyiségben tartalmaz […]

 • A denevérek hatalmas ökológiai és gazdasági jelentőséggel bírnak!

  A denevéreknek nem csak ökológiai, hanem gazdasági hasznuk is van. Sőt, még a technológia fejlődéséhez is nagyban hozzájárulnak. Az éjszaka ezen […]

 • Nem öröklik, hanem tanulják a madarak a fészeképítést

  Szövőpintyek tanulmányozása alapján skót kutatók kiderítették, hogy a madarak fészeképítése nem ösztönös, hanem tanult képesség. Az Edinburgh-i, a Glasgowi és a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.