Ne szorongjon, igyon kamillateát!

Az enyhe vagy közepesen súlyos generalizált szorongásos zavar jellegzetes tünetei a nagyfokú, tartós és túlzott szorongás, aggodalom érzése. A pánikbetegség mellett ez a leggyakoribb szorongásos zavar, mellyel az emberek orvoshoz fordulnak. A kamillatea ideális alternatív gyógymódot jelenthet.

 A generalizált szorongásos zavar pszichológiai és fizikai tünetekkel egyaránt együtt járó betegség, aggodalomérzet, vizelési inger, izomfeszülés, alvás-és koncentrációzavar jellemzi.

Kezelésében sokat segíthetnek a betegség receptre kapható gyógyszerei, de ezekhez gyakran társulnak nem kívánt mellékhatások is.

Sokan, kik megtapasztalják magukon a szorongásos tüneteket, nem fordulnak orvoshoz, hanem inkább megpróbálkoznak más, természetes gyógymódot keresni.

 A kamilla az egyik legrégebben, több ezer éve használt gyógynövény, mely széles körben alkalmazható. Virágjából és annak hatóanyagából tea, olaj, kapszula, tabletta, kenőcs készül a legkülönfélébb panaszokra: alvászavar, emésztőszervi problémák, gyomorfekély, gázképződés, hasmenés, görcsoldás, fejfájás, bőrbetegségek, pattanások, szájüregi gyulladások, szájfekély, szemgyulladás, csecsemők hasfájása. Nem csak felnőtteknél, hanem gyerekeknél is alkalmazható gyógynövény.

 A szorongással összefüggésben még nem voltak tudományos bizonyítékok, egészen 2009-ig. Ekkor a University of Pennsylvania kutatói górcső alá vették a kamillát ebből a szempontból is. Kutatásaikban a gyógyszerkönyvi minőségű Matricaria recutitaból, más néven német kamillából kivont apigenint használták kapszulázott formában.

 A vizsgálatban részt vett személyek nyolc héten át szedték a kivonatot, miközben szorongásos tüneteiket is vizsgálták. A kapszulákban 220 mg kamillakivonat volt 1,2 %-os apigenintartalommal.

Az eredmény azt mutatta, hogy az apigenin számottevően csökkentette a betegek tüneteit, tehát a kamilla kismértékű gyógyhatást mindenképpen kifejt a betegeknél, ráadásul hosszantartó fogyasztását a szervezet nagyon jól tolerálja.

A kutatók arra is rámutattak, hogy más kamillakészítményeknél, tea vagy olaj formájában eltérő eredmények születhetnek, ezért további és hosszabb idejű vizsgálatok hasznosak lehetnek.

A kamillatea fogyasztása tehát jótékony hatással bírhat, de az apigenin hatóanyaghoz kapszulázott formában is hozzájuthatunk.

Forrás: Journal of Clinical Psychopharmacology, 2009. aug/ Yimei L., Soeller I.

Ajánlott:

Kamillaolaj hatásai

 

Random Posts

 • Hamis vadas kenyérgombóccal

  A hamis vadashoz szükségünk van három szál sárgarépára, két kicsumázott zöldpaprikára, 3 gerezd fokhagymára, és egy fej vöröshagymára. Ezeket feldarabolva […]

 • Milyen gyümölcs adható a csecsemőnek?

  A csecsemők számára 4-6 hónapos koráig a legkitűnőbb táplálékot az anyatej jelenti. A gyümölcsöket fokozatosan vezethetjük be az étrendjükbe, amelyek […]

 • Sergio Sendel: a legnépszerűbb rosszfiú

  A 45 esztendős mexikói születésű színész mögött több mint 20 éves pályafutás áll. Ez idő alatt legismertebb szerepei a negatív […]

 • A vörösbor szerepe a rákmegelőzésben

  Az antioxidánsokkal összefüggő kutatások kimutatták, hogy a vörösborban található antioxidáns vegyületek képesek bizonyos rákbetegségek fejlődését gátolni. A vörösbor gazdag forrása […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.