Védje szívét a lábain keresztül!

A lábak perifériás artériás betegsége komoly kockázati tényezőt jelent a szívroham és a stroke kialakulásában. A PAD (Peripherial Arterial Disease) azért is veszélyes, mert szinte tünetmentesen, figyelmeztető jelek nélkül fordulhat súlyosabbá. Szerencsére hatékonyan lehet kezelni, ha idejében felismerik.

 Az Egyesült Államokban húsz emberből egynél diagnosztizálják a lábak artériás megbetegedését 50 éves kor felett. A legtöbben nem tapasztalnak semmilyen tünetet.

A betegség során a lábban lévő artériák beszűkülnek vagy akár el is záródhatnak az artériák falára lerakódott zsíros plakkok miatt.

A felhalmozódott zsírlerakódások beszűkítik és megkeményítik az artériákat, ezt hívjuk érelmeszesedésnek, amelynek súlyos következménye, hogy az ér veszít rugalmasságából, és emiatt romlik a láb vérellátása.

Súlyossága nagyban függ attól, hogy időben felfedezik-e, és a már meglévő egészségügyi problémáktól. Kockázati tényezőt jelent a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a dohányzás.

 A betegséget jelezheti a séta vagy egy túrázás során fellépő átmeneti, görcsös fájdalom a lábban.

A zsibbadás, gyengeség, nehéz láb érzete szintén a szűkült artériákra utalhatnak. A megbetegedés növeli a szívroham és a stroke kockázatát, és akár halált is okozhat, de a megfelelő kezelés életmentő lehet.

A perifériás artériás megbetegedés nem csupán a lábakban fordulhat elő, bár ott a leggyakoribb. Jelenléte utalhat a test ereiben már kialakult érelmeszesedésre.

A betegséget fontos mihamarabb felismerni, egyszerű vizsgálattal fény derülhet rá. A betegnek megmérik a vérnyomását a karjában és a lábakban, amivel a betegség súlyossága is megállapítható. Egyéb kiegészítő vizsgálatokra is sor kerülhet, úgy, mint EKG, a szívtevékenység vizsgálata, és a vér koleszterinszintjének ellenőrzése.

Gyógyításában a gyógyszeres kezelés mellett nagyon fontos az helyes életmód kialakítása, koleszterinszint csökkentése, és dohányzás esetén annak elhagyása.

 Forrás: PRLog.Org

 

Kapcsolódó cikkek:

A koleszterinszint csökkentése egyáltalán nem nehéz!

A túlzott szénhidrátfogyasztás érszűkületet okoz

15 ok, amiért érdemes végleg letenni a cigarettát

Előzzük meg a cukorbetegség kialakulását!

 

 

 

Random Posts

 • “Telefonálnak” a fák, ha kivágják őket

  “Telefonálnak” a fák, ha kivágják őket Brazília esőerdejéből, bár nem mindegyik. Kísérletként látnak el fákat a hatóság emberei mobiltelefonokkal, amelyek […]

 • Mi az az ételfóbia?

  A brit Hayley Gunn húsz éven keresztül csirkén, pizzán és levesen kívül semmi mást nem evett. Kétéves korában kapott először […]

 • Sok kisemlős faj tűnt el élőhelyéről az esőerdők szétszabdalása miatt

  Sok kisemlős faj tűnt el élőhelyéről az esőerdők szétszabdalása és az ezt követő patkányinvázió miatt – derült ki mesterségesen létrehozott […]

 • A testmozgás megvédi a gyerekeket a stressztől

  A testmozgás kulcsszerepet játszhat a gyermekeknél a stresszes szituációkkal való megbirkózásban – derült ki egy új tanulmányból, amely elsőként mutatott […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.