Gránátalma lé: a természet gyógyító ereje

A gránátalmát, a Punica granatum nevű fa gyümölcsét már a bibliai időkben is mint rendkívüli gyógyító erejű növényt tartották számon. A gyümölcs egyedülálló biokémiai összetétele – gazdag antioxidáns tannin és flavonoid, C-vitamin, B-vitamin, ellagsav, catechin, gallocatechin, antocianin, delphidin és cianidin tartalma – miatt számos kutató figyelmét magára vonta.

A gyümölcs levében található flavonoid antioxidáns hatása hasonló a zöld teáéhoz, a vörösborban található flavonoidoknál viszont már jóval erősebb. Antioxidáns kapacitása pedig csaknem háromszor nagyobb a zöld teához képest.

Érdekes módon, a kereskedelmi forgalomban kapható gyümölcsleveknél figyelték meg a legerősebb antioxidáns hatást.

Szülőhazája a Közel-Kelet és néhány ázsiai ország, de ma már főként a mediterrán vidékeken, a Földközi-tenger térségében növekszik.

Annak ellenére, hogy különleges gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, sokáig nem figyeltek fel rá a nyugati kutatók, de ma már a nyugati országokban sem hagyják figyelmen kívül, és számos kutatás középpontjában áll.

Régóta ismert tulajdonsága, hogy jótékonyan hat a gyulladással járó megbetegedésekre, így a fájdalmas ízületi gyulladás során is pozitív eredményt várhatunk tőle.

Az osteoarthritis (idült csontbetegség és ízületi gyulladás, mely az ízületi porcok és egyéb ízületi lágy szövetek pusztulásával jár) kezelésében is hatékony, ugyanis a porcsejtek számára nem mérgező, ugyanokkor segít megelőzni az interleukin-1ß által kiváltott porclebontást. [1.].

 A gránátalmalé segíthet megelőzni a náthát, a cukorbetegséget, a limfómát (nyirokrendszer rákos megbetegedése), és a szívkoszorúér-betegséget.

Ismert a gomba-, baktérium- és vírusellenes hatása is. Korábbi kutatások szerint a gránátalmalé a hipoxia-isémia (születéssel összefüggő oxigénhiányos állapot) által okozott agykárosodás ellen is védelmet nyújt. E területen még folynak a kutatások.

Nem csak a gyümölcs leve, hanem a magjának az olaja is rákellenes hatású.

 A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a kísérletekben a gránátalma kivonat szelektíven gátolja a mell-, a prosztata-, a vastagbél- és a tüdőrák növekedését. Továbbá azt is kimutatták, hogy a szájon át történő fogyasztása a tüdő-, a bőr, a vastagbél- és a prosztata tumorok sejtjeinek növekedését is gátolja. [2.].

Forrás: 1. ©2010 Rasheed et al.; licensee BioMed Central Ltd.

2. 2009, Vaqar Mustafa Adhami, Naghma Khan, and Hasan MukhtarDepartment of Dermatology, University of Wisconsin-Madison, Madison, Wisconsin, USA

 • Még mindig kevéssé ismert az óceánok savasodásának folyamata

  A légkör növekvő szén-dioxid szintjének következtében a világ óceánjai egyre savasabb kémhatásúvá válnak. A tudósok szerint a savasodás mértéke ma […]

 • Szívrohamra figyelmeztethet a szemhéjon lévő elváltozás

  A szemhéjon megjelenő sárgás zsírfelhalmozódás a szívroham és más érrendszeri betegségek megemelkedett kockázatának jele lehet. A tanulmány szerint azoknál az embereknél, […]

 • Felismerik a lovak az emberi érzelmeket

  A Sussexi Egyetem kutatói nagy méretű fotókon férfiak arckifejezését mutatták 28 lónak: az állatok “negatívan reagáltak” a mérges arckifejezésre – […]

 • Az étrendkiegészítők bölcs használata

  Az étrendkiegészítők hivatalosan olyan termékek, melyeknek célja, hogy egészségünk érdekében étkezésünket kiegészítsük velük, különféle összetevőket – vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, gyógynövény összetevőket és egyéb […]