Gránátalma lé: a természet gyógyító ereje

A gránátalmát, a Punica granatum nevű fa gyümölcsét már a bibliai időkben is mint rendkívüli gyógyító erejű növényt tartották számon. A gyümölcs egyedülálló biokémiai összetétele – gazdag antioxidáns tannin és flavonoid, C-vitamin, B-vitamin, ellagsav, catechin, gallocatechin, antocianin, delphidin és cianidin tartalma – miatt számos kutató figyelmét magára vonta.

A gyümölcs levében található flavonoid antioxidáns hatása hasonló a zöld teáéhoz, a vörösborban található flavonoidoknál viszont már jóval erősebb. Antioxidáns kapacitása pedig csaknem háromszor nagyobb a zöld teához képest.

Érdekes módon, a kereskedelmi forgalomban kapható gyümölcsleveknél figyelték meg a legerősebb antioxidáns hatást.

Szülőhazája a Közel-Kelet és néhány ázsiai ország, de ma már főként a mediterrán vidékeken, a Földközi-tenger térségében növekszik.

Annak ellenére, hogy különleges gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, sokáig nem figyeltek fel rá a nyugati kutatók, de ma már a nyugati országokban sem hagyják figyelmen kívül, és számos kutatás középpontjában áll.

Régóta ismert tulajdonsága, hogy jótékonyan hat a gyulladással járó megbetegedésekre, így a fájdalmas ízületi gyulladás során is pozitív eredményt várhatunk tőle.

Az osteoarthritis (idült csontbetegség és ízületi gyulladás, mely az ízületi porcok és egyéb ízületi lágy szövetek pusztulásával jár) kezelésében is hatékony, ugyanis a porcsejtek számára nem mérgező, ugyanokkor segít megelőzni az interleukin-1ß által kiváltott porclebontást. [1.].

 A gránátalmalé segíthet megelőzni a náthát, a cukorbetegséget, a limfómát (nyirokrendszer rákos megbetegedése), és a szívkoszorúér-betegséget.

Ismert a gomba-, baktérium- és vírusellenes hatása is. Korábbi kutatások szerint a gránátalmalé a hipoxia-isémia (születéssel összefüggő oxigénhiányos állapot) által okozott agykárosodás ellen is védelmet nyújt. E területen még folynak a kutatások.

Nem csak a gyümölcs leve, hanem a magjának az olaja is rákellenes hatású.

 A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a kísérletekben a gránátalma kivonat szelektíven gátolja a mell-, a prosztata-, a vastagbél- és a tüdőrák növekedését. Továbbá azt is kimutatták, hogy a szájon át történő fogyasztása a tüdő-, a bőr, a vastagbél- és a prosztata tumorok sejtjeinek növekedését is gátolja. [2.].

Forrás: 1. ©2010 Rasheed et al.; licensee BioMed Central Ltd.

2. 2009, Vaqar Mustafa Adhami, Naghma Khan, and Hasan MukhtarDepartment of Dermatology, University of Wisconsin-Madison, Madison, Wisconsin, USA

Random Posts

 • A magasabb szén-dioxid szint hatására zöldülnek a száraz élőhelyek

  Eddig a legtöbben úgy gondoltuk, hogy a felmelegedés hatására a Föld száraz régiói még szárazabbá és sivatagosabbá válnak, ám egy […]

 • Az ivóvíz a jövő olaja?

  A víz az egyik legfontosabb természeti kincsünk, és a jövőben egyre értékesebbé fog válni. Földünk 71 százalékát víz borítja, ennek […]

 • Ezért “mentek össze” az emlősök évmilliókkal ezelőtt

  Egyes emlősök és melegvérű állatok testmérete csökkent, amikor a Föld hőmérséklete felmelegedett évmilliókkal ezelőtt – állapította meg egy kutatócsoport. A […]

 • Tudja meg, mit nem ehet a cicája!

  A cicák általában nagyon válogatósak, és a gazdik többsége azt hiszi, hogy ösztönösen tudják, mi a jó számukra. Náluk valóban […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.