Gránátalma lé: a természet gyógyító ereje

A gránátalmát, a Punica granatum nevű fa gyümölcsét már a bibliai időkben is mint rendkívüli gyógyító erejű növényt tartották számon. A gyümölcs egyedülálló biokémiai összetétele – gazdag antioxidáns tannin és flavonoid, C-vitamin, B-vitamin, ellagsav, catechin, gallocatechin, antocianin, delphidin és cianidin tartalma – miatt számos kutató figyelmét magára vonta.

A gyümölcs levében található flavonoid antioxidáns hatása hasonló a zöld teáéhoz, a vörösborban található flavonoidoknál viszont már jóval erősebb. Antioxidáns kapacitása pedig csaknem háromszor nagyobb a zöld teához képest.

Érdekes módon, a kereskedelmi forgalomban kapható gyümölcsleveknél figyelték meg a legerősebb antioxidáns hatást.

Szülőhazája a Közel-Kelet és néhány ázsiai ország, de ma már főként a mediterrán vidékeken, a Földközi-tenger térségében növekszik.

Annak ellenére, hogy különleges gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, sokáig nem figyeltek fel rá a nyugati kutatók, de ma már a nyugati országokban sem hagyják figyelmen kívül, és számos kutatás középpontjában áll.

Régóta ismert tulajdonsága, hogy jótékonyan hat a gyulladással járó megbetegedésekre, így a fájdalmas ízületi gyulladás során is pozitív eredményt várhatunk tőle.

Az osteoarthritis (idült csontbetegség és ízületi gyulladás, mely az ízületi porcok és egyéb ízületi lágy szövetek pusztulásával jár) kezelésében is hatékony, ugyanis a porcsejtek számára nem mérgező, ugyanokkor segít megelőzni az interleukin-1ß által kiváltott porclebontást. [1.].

 A gránátalmalé segíthet megelőzni a náthát, a cukorbetegséget, a limfómát (nyirokrendszer rákos megbetegedése), és a szívkoszorúér-betegséget.

Ismert a gomba-, baktérium- és vírusellenes hatása is. Korábbi kutatások szerint a gránátalmalé a hipoxia-isémia (születéssel összefüggő oxigénhiányos állapot) által okozott agykárosodás ellen is védelmet nyújt. E területen még folynak a kutatások.

Nem csak a gyümölcs leve, hanem a magjának az olaja is rákellenes hatású.

 A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a kísérletekben a gránátalma kivonat szelektíven gátolja a mell-, a prosztata-, a vastagbél- és a tüdőrák növekedését. Továbbá azt is kimutatták, hogy a szájon át történő fogyasztása a tüdő-, a bőr, a vastagbél- és a prosztata tumorok sejtjeinek növekedését is gátolja. [2.].

Forrás: 1. ©2010 Rasheed et al.; licensee BioMed Central Ltd.

2. 2009, Vaqar Mustafa Adhami, Naghma Khan, and Hasan MukhtarDepartment of Dermatology, University of Wisconsin-Madison, Madison, Wisconsin, USA

Random Posts

 • Az állatvilág kaméleonjai

  Számos olyan képesség létezik az állatvilágban, mely lenyűgöz bennünket, de mind közül az egyik legérdekesebb a kültakaró színének változtatása, ami […]

 • Veszélyes jutalomfalatok

  Állatorvosok és háziállat-tulajdonosok segítségét kéri a gyógyszereket és élelmiszereket ellenőrző amerikai hivatal (FDA), miután az utóbbi években összesen több száz […]

 • A hollywoodi szuperhősök keményen edzenek a jó formáért

  Hollywood szuperhőseit és akciósztárjait alakító színészek odafigyelnek arra, hogy mindig jó formában legyenek, és nem esnek kétségbe akkor sem, ha […]

 • A szoláriumozás növeli a bőrrák kockázatát

  A szoláriumozás növeli három gyakori bőrráktípus megjelenésének kockázatát – idézte amerikai kutatók megállapítását a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).     A […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.