Marlboro Man – A világ legbefolyásosabb embere, aki sosem létezett

A Marlboro cigaretta reklámkampányát minden idők egyik legbriliánsabb kampányának tartják. A cigarettázó cowboy eltűnése után még számos reklámarca létezett a cigarettának, de a vadnyugati macsó sikerét  nem tudták túlszárnyalni.

Marlboro Man figuráját ma már nem csak a cigarettával, hanem a tüdőrákkal is összekapcsolják. A reklám az Egyesült Államokból indult hódító világkörüli útjára, és egészen 1954-től 1999-ig volt látható. A reklámokban egy cowboy vagy cowboyok szerepeltek a természet lágy ölén kedvenc cigarettájuk társaságában. A cél a filteres cigaretta népszerűsítése volt.

A kampány nagy népszerűségnek örvendett, egészen addig, míg a reklámok főszereplői el nem kezdtek haldoklani tüdőrák miatt.

Az 1960-as években David McLean színész alakította Marlboro Mant, aki nem csupán a vásznon, hanem az életben is erős dohányos volt. McLean már 12 esztendős korától cigarettázott, és sosem tudott leszokni. A reklámbeli szereplése után pedig tucat számra kapta a cigarettát ajándékba a gyártó cégtől.

1985-ben kezdődött a tüdőbetegsége, ún. emphysemával, azaz tüdőtágulással. Ez jellemzően a dohányosok betegsége, 90 százalékban a cigarettázók körében fordul elő. A krónikus betegségben a tüdőhólyagocskák fala átszakad, csökken a légzőfelület, és a tágult tüdő rugalmatlanná válik, ami légzési nehézséget okoz.

1993-ban a jobb tüdejében rákot diagnosztizáltak. 1995-re a rák átterjedt az agyára és a gerincvelőre.

Halála előtt a legutolsó szavai ezek voltak: „Vigyázzatok a gyerekekre. A dohány megöl benneteket, erre az én életem a bizonyíték”. Utolsó hónapjait inkubátorban töltötte, és azt mondta, nem érte meg dohányozni. McLean 73 éves korában hunyt el.

 A következő évtizedekben sportolók, autóversenyzők és tetovált keményfiúk tűntek fel a reklámokban, de egyik sem volt olyan sikeres, mint a cowboyok.

A negatív reklám: “Bob, rákos vagyok.”

McLean mellett Marlboro Mant alakították Wayne McLaren és Dick Hammer színészek is, akik szintén tüdőrákban haltak meg. A cigarettára hamarosan ráragasztották a ’Cowboy killers’, azaz ‘cowboy-gyilkos’ gúnynevet.

 A tragédiákból azóta már sokan okultak, egyre többen próbálnak leszokni káros szenvedélyükről. Hiszen senki nem akar Marlboro Man sorsára jutni.

Forrás: PRLog.Org

Kapcsolódó cikkek:

15 ok, amiért érdemes végleg letenni a cigarettát

A hírességek már elektronikus cigarettát szívnak

 • Oxigénnel a szívinfarktus ellen

  Kutatások szerint a hiperbár oxigénterápia hatékonyan segíthet a legtöbb szívbetegség – így például a szívinfarktus – megelőzésében és leküzdésében. A […]

 • Florida, az egzotikus madarak paradicsoma

  Florida állam nem csupán a napsütés, a tengerpart, a narancsligetek, az aligátorok és a pihenésre vágyó emberek paradicsoma, hanem megannyi […]

 • Aggódik a mobiltelefon sugárzása miatt? Tehet ellene!

  A mobiltelefonokat az 1990-es években kezdtük el használni, akkor még nem sok embernek volt ilyen készüléke, mára már a világon […]

 • Egy nap a tigrisekért – a kampány fővédnöke Leonardo DiCaprio

  Július 29-én a Tigris Nemzetközi Napját ünnepeljük. A 2010 óta megrendezett világnap célja felhívni a figyelmet a csíkos nagymacskákat fenyegető […]