A megfelelő étrend csökkenti a születési rendellenességek kockázatát

Ha a kismama követi az egészséges táplálkozás szabályait, mint például a mediterrán étrendet, sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy gyermeke születési rendellenességgel jön világra.

 A Reuters Health című lap jelentése szerint egy új amerikai tanulmány kimutatta, hogy amennyiben a hölgyek tartják magukat a megfelelő táplálkozáshoz, kevesebb csecsemő születik gerinc- és agyi rendellenességgel, ajak- vagy szájpadhasadékkal, melyet köznyelven nyúlajaknak és farkastoroknak nevezünk.

Suzan Carmichael, a Stanford University kutatója szerint a születési rendellenességek sokszor már azelőtt kialakulnak, hogy a kismama tisztában lenne azzal, hogy állapotos.

Ezért fontos, hogy ha a család gyermeket tervez, arra már előre készüljön fel, és ennek fontos része a megfelelő élelmiszerek fogyasztása.

Sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonamagvakat kell fogyasztani, illetve olyan vitamin kiegészítőket, melyek folsavat tartalmaznak.

Az Egyesült Államokban a gabonából készült termékeket az 1990-es évektől folsavval dúsítják, mert több tanulmány rámutatott arra, hogy a veleszületett agyi- és gerincvelői rendellenességek valamint a kismama folsavhiányos táplálkozása között közvetlen kapcsolat van.

Suzan Carmichael és csapata összehasonlított 3400 olyan anyukát, akinek újszülöttjei ajak-vagy szájpadhasadékkal, illetve gerincvelő-záródási rendellenességgel jöttek világra, 6100 olyan kismamával, akiknek egészséges gyermeke született.

Telefonos interjúban kérdezték meg őket arról, hogyan táplálkoztak gyermekük születését megelőző két évben.

A kapott adatok azt mutatták, hogy az egészséges babát szülő anyukák étrendjében sok zöldség, gyümölcs, gabonafélék, hal és bab szerepelt, míg a hús, az édesség és a tejtermék fogyasztása alacsonyabb volt.

Számokban kifejezve : helyes táplálkozással 50 százalékkal kisebb az esélye az anencephaliának, ami a legsúlyosabb velőcsőzáródási rendellenesség, 34 százalékkal kisebb az ajak-, és 26 százalékkal kisebb a szájpadhasadék kialakulásának az esélye.

 A megfelelő étrend mellett azonban a folsav semmiképpen nem hiányozhat egy várandós kismama étrendjéből, mivel csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul a fejlődő embrió gerincét lezáró folyamat.

Forrás: Prlog.org

 

 

 

 

 • De nehéz az iskolatáska!

  Hamarosan becsengetnek az iskolába, és a gyerekek vállára nem csak a sok tanulás súlya, hanem a nehéz iskolatáska is nehezülni […]

 • A vizsgák sok fejfájást okoznak

  Ez így igaz, és nem csak a tananyag és a határidők. A diákoknak rengeteg tanulnivalójuk van, különösen vizsgák idején túlterheltek, […]

 • Sergio Sendel: a legnépszerűbb rosszfiú

  A 45 esztendős mexikói születésű színész mögött több mint 20 éves pályafutás áll. Ez idő alatt legismertebb szerepei a negatív […]

 • A 3 legjobb mozgásforma, mellyel támogathatjuk szívünk egészségét

  Becslések szerint az emberek hatvan százaléka nem kellően aktív fizikailag, tizenöt százalékuknál pedig az aktivitás mértéke még az elégséges szintet […]