Helyes étrenddel a prosztatarák ellen

A rák megelőzésében és gyógyításában is kiemelkedően fontos szerepet töltenek be az étrendben előforduló természetes összetevők, és az általuk indukált sejthalál. A prosztatarák gyakori előfordulású betegség, ráadásul hosszú ideig lappanghat, így gyógyításában még nagyobb jelentősége van a helyesen megválasztott étrendnek.

A prosztatarák a férfiak egyik leggyakoribb rákbetegsége, főként 50 éves kor felett diagnosztizálják. Jellemzője a lassú növekedés, így ideális esetben az időben felfedezett betegség jól gyógyítható. Ezért is nagyon fontos, hogy a megfelelő gyógyszeres kezelés, illetve táplálkozás összeállításával késleltethető a betegség előrehaladása.

A sejthalál, más néven apoptózis a többsejtű élőlények egyik módja arra, hogy a sérült sejtektől megszabaduljanak. Számos kutatás kimutatta, hogy az étrend összetétele, és egyes étrendkiegészítők fogyasztása, önmagukban vagy a kemoterápiás szerekkel kombinálva eredményesek a rák megelőzésére, illetve terjedésének gátlására azáltal, hogy a rákos sejteknél sejthalált indukálnak. Ezeknek a jótékony bioaktív vegyületeknek a fő forrásai a gyümölcs-és zöldségfélék, valamint a teljes kiőrlésű gabonák. Ezeken túl az alábbi természetes eredetű vegyületek bevitele jelent pozitív hatást a prosztatarák megelőzése illetve gyógyítása terén:

Epigallokatechin-3-gallát

Ez a vegyület, röviden EGCG, a zöld tea egyik értékes antioxidánsa. A zöld tea gyógyító szakirodalma hatalmas, mely jól mutatja, hogy mennyi betegség ellen használható eredményesen. A zöld tea további polifenoljai: az epigallokatechin (EGC), az epikatechin-3-gallát (ECG), és az epicatechin (EC). Egy klinikai vizsgálatban, azoknál a férfiaknál, akik egy éven keresztül szedték a zöld tea kivonatot, mindössze 3 százalékos volt a tumor előfordulása, míg a hatóanyag nélküli placebót szedőknél ez az arány 30 százalék volt.

Genistein

A genistein egy fitoösztrogén (növényi ösztrogén), egy izoflavon, mely elsősorban a szójában található nagy mennyiségben, de a hüvelyesek – a bab, a borsó, és a lencse – is tartalmazzák. A genistein is azok közé a vegyületek közé tartozik, melyek képesek a daganatos sejtekben sejthalált előidézni.

Kurkumin

A kurkumin a kurkuma nevű fűszer legfőbb kémiai összetevője. Elsősorban az indiai gasztronómiában használják az ételek ízesítésére és színezésére. A hagyományos orvoslásban évszázadok óta gyógyítják vele a gyulladásos és egyéb megbetegedéseket. Gyulladéscsökkentő és antioxidáns hatása révén egyes kutatások szerint a tumor növekedésének gátlásában fontos szerep lehet. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy csökkenti a daganatos sejtek osztódását, és fokozza az apoptózis mértékét.

Rezveratrol

 A vörös szőlőben ( a vörösborban) és a mogyoróban található anitoxidáns és gyulladáscsökkentő hatású polifenol. A rezveratrol különösen 1997 óta került a rákkutatás terén a figyelem középpontjába, amikor Jang arról számolt be, hogy a rezveratrol rákellenes hatást mutatott a daganat kialakulásának kezdetén és a rák további fejlődési szakaszaiban is. A rezveratrolnak fontos szerepe van többek között a prosztatatumor sejtjeinek apoptózisában illetve a daganat növekedésének gátlásában is.

Likopin

A likopin egy karotinoid, mely többek között a paradicsom piros színét is adja. A paradicsomon kívül megtalálható a kajszibarackban, a papayában, a dinnyében és a rózsaszín grapefuitban is. Sem az állati, sem az emberi szervezet nem képes előállítani, így külső forrásból kell pótolnunk. A likopin is hozzájárul az apoptózis kiváltásához, akár 40 százalékkal megnöveli azt, és lassítja a betegség előrehaladását. Hatását még hatékonyabbá lehet tenni E vitamin és szelén fogyasztásával.

Gránátalma

A gránátalma gyógyító ereje évszázadok óta ismert az ősi kultúrák körében. A gyümölcs jelentős antioxidáns forrás, 6-féle antocianint tartalmaz, valamint ellagitannint és tanninokat. Értékes flavonoidjai a kvercetin, a kaempferol és a luteolin glikozidok. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a gyümölcs kivonata és levének fogyasztása – dózistól függően – gátolja a rákos sejtek növekedését, szaporodását, és apoptózist indukál.

Fizetin

A fizetin nevű flavonoid többféle gyümölcsben és zöldségben előfordul, például az eperben, az almában, a datolyaszilvában, a szőlőben, a hagymában és az uborkában. Egyes kutatásokban a fizetinnel való kezelés csökkentette a rákos sejtek életképességét, és csak minimálisan befolyásolta a prosztata egésszéges hámsejtjeinek a működését.

Lupeol

A lupeol egy terpén, mely  megtalálható az olívabogyóban, a mangóban, az eperben, a szőlőben, a fügében, valamint több zöldségben és gyógynövényben. Erős gyulladáscsökkentő és mutációellenes hatással rendelkezik, még maláriaellenes hatása is ismert. Daganatos sejteknél sejthalált okozhat.

Az étrendünk összetételének tehát komoly szerepe van a rákbetegségek megelőzésében és gyógyításában is.

A prosztata egészségének védelmében is érdemes e szerint összeválogatni táplálékunkat. A prosztata vizsgálata sokak számára kellemetlen, ezért nem mennek el rendszeres ellenőrzésre. Bár ma már vérvétel útján is kimutatható egy esetleges daganat, ez azonban nem mindig hoz teljes bizonyossággal hiteles eredményt.

Forrás: NCBI, Apoptosis by dietary agents for prevention and treatment of prostate cancerNaghma Khan, Vaqar Mustafa Adhami, and Hasan Mukhtar, Department of Dermatology, Medical Sciences Center, University of Wisconsin-Madison, 4385, 1300 University Avenue, Madison, Wisconsin 53706, USA

 

Kapcsolódó cikk:

A prosztata védelmére: tökmagolaj!

Igyunk zöldségleveket!

Gránátalma lé: a természet gyógyító ereje

A fekete tea a vörös szőlővel együtt erősebb a rák ellen

Együnk több brokkolit!

 

 

 

Random Posts

 • Ezért veszélyes a túlsült krumpli és pirítós

  A brit Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség (Food Standard Agency, FSA) arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ne süssék sötét színűre sem a pirítóst, […]

 • 4 jó szokás, ami kedvenceinknek és a nekünk is egészséges

  Szeretett kedvenceink testi-lelki egészségének fenntartásához éppoly hasznos szokásokat kell felvennünk, melyeket önmagunknál is alkalmazunk. 1.Egészséges étkezés A kutyák és a […]

 • 6 egyszerű tipp otthonunk környezetbarát tisztításához

  A sokak életét megkeserítő allergiaszezon évről-évre az enyhülő időjárásnak köszönhetően nem csak korábban érkezik, de az elmúlt tíz évben egyre […]

 • Színész, aktivista és apuka: George Clooney-nak ikrei lesznek

  George Clooney apuka lesz. Bár régebben úgy nyilatkozott, hogy nem szerepel a tervei között, hogy apuka legyen, most örömmel jelentették […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.