Melyik testmozgás segít elérni a testi és a szellemi harmóniát?

A jóga már csaknem 6000 éve a testi és szellemi egészség megőrzésének szolgálatában áll. Ennek az ősi, tudatos gondolkodásra épülő mozgásformának a gyakorlása stresszel teli mindennapjainkban nagyon sokat segíthet nekünk, és ebben a rohanó világban talán még erősebben van létjogosultsága, mint bármikor korábban.

 Ennek ellenére, még mindig sokan vannak azok, akik nem lettek a követői, aminek több oka is lehet. Akik szeretnek sportolni, és elsősorban a gyors ütemű mozgásformákat kedvelik, például az aerobikot vagy a konditornát, unalmasnak tartják a jógázást. Akik pedig nem foglalkoznak a testgyakorlással rendszeresen, ők vagy azt gondolják, hogy a jóga túlságosan nehéz, vagy úgy látják, hogy a jóga lassú mozdulatsorainak nincsen hatása.

Aki már végigcsinált egy jóga edzést, az pontosan tudja, hogy utóbbi nem igaz, a jógával tetőtől-talpig minden izmot átmozgathatunk, erősíthetünk, és ami a legfontosabb, nyújthatunk, méghozzá egyszerű gyakorlatokkal, tehát nem kell nyakatekert pozíciókra gondolni.

Nagy sok olyan póz van a jógában, melyet előzetes gyakorlás nélkül is szépen kivitelezhetünk, rendszeres gyakorlással pedig egyre jobban és jobban. A jógában ez is a nagyszerű, hogy az ember napról-napra érzi a testén a fejlődést, nyúlnak az izmok, egyre mélyebben tudunk előrehajolni, miközben izmaink erősödnek, és egyensúlyérzékünk is fejlődik.

Az is pozitívum, hogy ha megtanulnunk pontosan egy gyakorlatsort, otthon is elvégezhetjük, és ha naponta csak húsz percet tudunk rászánni, akkor is hatásos.

A jóga egy sor testi betegségre nyújthat enyhülést és gyógyírt: hát- és derékfájdalmakra, megtanít a helyes testtartásra, javítja a gerinc deformitásokat, átmozgatja a hasüri szerveket, jótékonyan hat az emésztésre, segít a székrekedésen, elérhető vele az ideális testsúly, pozitívan hat az anyagcserére, ezért cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott a gyakorlása.

A jóga segítségével elsajátítható a leghatékonyabb légzés, mellyel szervezetünket maximálisan feltölthetjük oxigénnel, és a szerveink oxigénellátása is javul, ami egészségünk egyik legfőbb kulcsa. Éppen ezért terhesség idején is ajánlott a légzőtechnikák gyakorlása, hiszen a szervezetnek ilyenkor még nagyobb az oxigénszükséglete.

 Nem csak testünket, hanem szellemünket is gyógyítja, elűzhetjük vele a napi munkával járó stresszt, pihenteti az elmét, és segít ellazulni egy fárasztó nap után.

 A jógát bárki bármikor kortól függetlenül végezheti, még a gyerekek is eljárhatnak gyermekjógára. Fedezzük fel az előnyeit, és próbáljuk ki legalább egyszer, hogy megtapasztaljuk a hatását. Ezután biztosan rendszeresen gyakorolni fogjuk. (Nézzünk körül, hogy lakóhelyünk közelében hol van módunk jógázásra. A művelődési házak programkínálatában általában mindig szerepel jógaóra is.)

 

 • Kihalófélben a szenegáli oroszlán

  A szenegáli vagy más néven nyugat-afrikai oroszlán az oroszlánok egyik alfaja, mely karcsúbb testű és kisebb sörényű, mint a többi […]

 • Az orvvadászok új módszere: ciánnal ölik az elefántokat

  A zimbabwei Hwange Nemzeti Park területén az elmúlt néhány hónapban csaknem háromszáz elefántot öltek meg ciánnal az orvvadászok. Az orvvadászat […]

 • Visszatelepítik a kószapockot Nagy-Britannia vizeibe

  A közönséges kószapocok (vízipocok) visszatelepítésének legnagyobb programja kezdődött meg az Egyesült Királyságban: 325 egyedet a northumberlandi Kielder erdőben engedtek szabadon, […]

 • A nagyragadozók hanyatlása a tágabb környezetre is negatívan hat

  A csúcsragadozók számának csökkenése talán csak azoknak a zsákmányállatoknak jelenthet jó hírt, melyekre a ragadozók vadásznak. Egy új tanulmány szerint […]