Melyik testmozgás segít elérni a testi és a szellemi harmóniát?

A jóga már csaknem 6000 éve a testi és szellemi egészség megőrzésének szolgálatában áll. Ennek az ősi, tudatos gondolkodásra épülő mozgásformának a gyakorlása stresszel teli mindennapjainkban nagyon sokat segíthet nekünk, és ebben a rohanó világban talán még erősebben van létjogosultsága, mint bármikor korábban.

 Ennek ellenére, még mindig sokan vannak azok, akik nem lettek a követői, aminek több oka is lehet. Akik szeretnek sportolni, és elsősorban a gyors ütemű mozgásformákat kedvelik, például az aerobikot vagy a konditornát, unalmasnak tartják a jógázást. Akik pedig nem foglalkoznak a testgyakorlással rendszeresen, ők vagy azt gondolják, hogy a jóga túlságosan nehéz, vagy úgy látják, hogy a jóga lassú mozdulatsorainak nincsen hatása.

Aki már végigcsinált egy jóga edzést, az pontosan tudja, hogy utóbbi nem igaz, a jógával tetőtől-talpig minden izmot átmozgathatunk, erősíthetünk, és ami a legfontosabb, nyújthatunk, méghozzá egyszerű gyakorlatokkal, tehát nem kell nyakatekert pozíciókra gondolni.

Nagy sok olyan póz van a jógában, melyet előzetes gyakorlás nélkül is szépen kivitelezhetünk, rendszeres gyakorlással pedig egyre jobban és jobban. A jógában ez is a nagyszerű, hogy az ember napról-napra érzi a testén a fejlődést, nyúlnak az izmok, egyre mélyebben tudunk előrehajolni, miközben izmaink erősödnek, és egyensúlyérzékünk is fejlődik.

Az is pozitívum, hogy ha megtanulnunk pontosan egy gyakorlatsort, otthon is elvégezhetjük, és ha naponta csak húsz percet tudunk rászánni, akkor is hatásos.

A jóga egy sor testi betegségre nyújthat enyhülést és gyógyírt: hát- és derékfájdalmakra, megtanít a helyes testtartásra, javítja a gerinc deformitásokat, átmozgatja a hasüri szerveket, jótékonyan hat az emésztésre, segít a székrekedésen, elérhető vele az ideális testsúly, pozitívan hat az anyagcserére, ezért cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott a gyakorlása.

A jóga segítségével elsajátítható a leghatékonyabb légzés, mellyel szervezetünket maximálisan feltölthetjük oxigénnel, és a szerveink oxigénellátása is javul, ami egészségünk egyik legfőbb kulcsa. Éppen ezért terhesség idején is ajánlott a légzőtechnikák gyakorlása, hiszen a szervezetnek ilyenkor még nagyobb az oxigénszükséglete.

 Nem csak testünket, hanem szellemünket is gyógyítja, elűzhetjük vele a napi munkával járó stresszt, pihenteti az elmét, és segít ellazulni egy fárasztó nap után.

 A jógát bárki bármikor kortól függetlenül végezheti, még a gyerekek is eljárhatnak gyermekjógára. Fedezzük fel az előnyeit, és próbáljuk ki legalább egyszer, hogy megtapasztaljuk a hatását. Ezután biztosan rendszeresen gyakorolni fogjuk. (Nézzünk körül, hogy lakóhelyünk közelében hol van módunk jógázásra. A művelődési házak programkínálatában általában mindig szerepel jógaóra is.)

 

Random Posts

 • Pompázik az év vadvirágja

  Egyik legismertebb vadon élő növényünk a 2017-ben az év vadvirágának is választott kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), amelynek nemesített rokonfajai a […]

 • Az aranyvakondfélék az első ismert “szivárványos” emlősök

  Az aranyvakondfélék (Chrysochloridae) az első ismert “szivárványos” emlősök – derítették ki amerikai kutatók, akik a Royal Society Biology Letters legújabb […]

 • A Fehér Ház új négylábú lakója

  2013. augusztus 19-én hivatalosan is bejelentették, hogy a Fehér Házba új lakó érkezik. Az Obama család legújabb tagja nem más, […]

 • Minden napra egy alma!

  ’Minden napra egy alma, és a doktor alma!’- ahogy Terence Hill is mondja egyik filmjében, miközben nekilát ennek a remek […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.