Melyik testmozgás segít elérni a testi és a szellemi harmóniát?

A jóga már csaknem 6000 éve a testi és szellemi egészség megőrzésének szolgálatában áll. Ennek az ősi, tudatos gondolkodásra épülő mozgásformának a gyakorlása stresszel teli mindennapjainkban nagyon sokat segíthet nekünk, és ebben a rohanó világban talán még erősebben van létjogosultsága, mint bármikor korábban.

 Ennek ellenére, még mindig sokan vannak azok, akik nem lettek a követői, aminek több oka is lehet. Akik szeretnek sportolni, és elsősorban a gyors ütemű mozgásformákat kedvelik, például az aerobikot vagy a konditornát, unalmasnak tartják a jógázást. Akik pedig nem foglalkoznak a testgyakorlással rendszeresen, ők vagy azt gondolják, hogy a jóga túlságosan nehéz, vagy úgy látják, hogy a jóga lassú mozdulatsorainak nincsen hatása.

Aki már végigcsinált egy jóga edzést, az pontosan tudja, hogy utóbbi nem igaz, a jógával tetőtől-talpig minden izmot átmozgathatunk, erősíthetünk, és ami a legfontosabb, nyújthatunk, méghozzá egyszerű gyakorlatokkal, tehát nem kell nyakatekert pozíciókra gondolni.

Nagy sok olyan póz van a jógában, melyet előzetes gyakorlás nélkül is szépen kivitelezhetünk, rendszeres gyakorlással pedig egyre jobban és jobban. A jógában ez is a nagyszerű, hogy az ember napról-napra érzi a testén a fejlődést, nyúlnak az izmok, egyre mélyebben tudunk előrehajolni, miközben izmaink erősödnek, és egyensúlyérzékünk is fejlődik.

Az is pozitívum, hogy ha megtanulnunk pontosan egy gyakorlatsort, otthon is elvégezhetjük, és ha naponta csak húsz percet tudunk rászánni, akkor is hatásos.

A jóga egy sor testi betegségre nyújthat enyhülést és gyógyírt: hát- és derékfájdalmakra, megtanít a helyes testtartásra, javítja a gerinc deformitásokat, átmozgatja a hasüri szerveket, jótékonyan hat az emésztésre, segít a székrekedésen, elérhető vele az ideális testsúly, pozitívan hat az anyagcserére, ezért cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott a gyakorlása.

A jóga segítségével elsajátítható a leghatékonyabb légzés, mellyel szervezetünket maximálisan feltölthetjük oxigénnel, és a szerveink oxigénellátása is javul, ami egészségünk egyik legfőbb kulcsa. Éppen ezért terhesség idején is ajánlott a légzőtechnikák gyakorlása, hiszen a szervezetnek ilyenkor még nagyobb az oxigénszükséglete.

 Nem csak testünket, hanem szellemünket is gyógyítja, elűzhetjük vele a napi munkával járó stresszt, pihenteti az elmét, és segít ellazulni egy fárasztó nap után.

 A jógát bárki bármikor kortól függetlenül végezheti, még a gyerekek is eljárhatnak gyermekjógára. Fedezzük fel az előnyeit, és próbáljuk ki legalább egyszer, hogy megtapasztaljuk a hatását. Ezután biztosan rendszeresen gyakorolni fogjuk. (Nézzünk körül, hogy lakóhelyünk közelében hol van módunk jógázásra. A művelődési házak programkínálatában általában mindig szerepel jógaóra is.)

 

Random Posts

 • Jane Goodall a grizzlyk védettsége mellett kampányol

  Tudósok egy csoportja Jane Goodall, a világhírű környezetvédő vezetésével kampányt indított azért, hogy az amerikai szövetségi kormány ne vegye le […]

 • Ez a vitamin segíthet szívizomgyengeség esetén

  A D-vitamin szedése segítheti a szívizomgyengeség gyógyulását egy kevés résztvevővel végzett angol kutatás alapján. A 163 szívbeteg részvételével folytatott Leedsi […]

 • Új nemzeti parkkal védik a kihalófélben lévő gorillákat Kongóban

  Új nemzeti parkkal védi a Kongói Demokratikus Köztársaság a kihalófélben lévő nyugati síkvidéki gorilláinak (G. gorilla gorilla) egyik kulcsfontosságú populációját. […]

 • A főzelék nem hiányozhat a gyermek étrendjéből

  A csecsemők legfontosabb tápláléka négy-hat hónapos korig az anyatej. Étrendjüket azonban már három hónapos kortól kiegészíthetjük, kezdetben tejes, később, 6 […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.