Melyik testmozgás segít elérni a testi és a szellemi harmóniát?

A jóga már csaknem 6000 éve a testi és szellemi egészség megőrzésének szolgálatában áll. Ennek az ősi, tudatos gondolkodásra épülő mozgásformának a gyakorlása stresszel teli mindennapjainkban nagyon sokat segíthet nekünk, és ebben a rohanó világban talán még erősebben van létjogosultsága, mint bármikor korábban.

 Ennek ellenére, még mindig sokan vannak azok, akik nem lettek a követői, aminek több oka is lehet. Akik szeretnek sportolni, és elsősorban a gyors ütemű mozgásformákat kedvelik, például az aerobikot vagy a konditornát, unalmasnak tartják a jógázást. Akik pedig nem foglalkoznak a testgyakorlással rendszeresen, ők vagy azt gondolják, hogy a jóga túlságosan nehéz, vagy úgy látják, hogy a jóga lassú mozdulatsorainak nincsen hatása.

Aki már végigcsinált egy jóga edzést, az pontosan tudja, hogy utóbbi nem igaz, a jógával tetőtől-talpig minden izmot átmozgathatunk, erősíthetünk, és ami a legfontosabb, nyújthatunk, méghozzá egyszerű gyakorlatokkal, tehát nem kell nyakatekert pozíciókra gondolni.

Nagy sok olyan póz van a jógában, melyet előzetes gyakorlás nélkül is szépen kivitelezhetünk, rendszeres gyakorlással pedig egyre jobban és jobban. A jógában ez is a nagyszerű, hogy az ember napról-napra érzi a testén a fejlődést, nyúlnak az izmok, egyre mélyebben tudunk előrehajolni, miközben izmaink erősödnek, és egyensúlyérzékünk is fejlődik.

Az is pozitívum, hogy ha megtanulnunk pontosan egy gyakorlatsort, otthon is elvégezhetjük, és ha naponta csak húsz percet tudunk rászánni, akkor is hatásos.

A jóga egy sor testi betegségre nyújthat enyhülést és gyógyírt: hát- és derékfájdalmakra, megtanít a helyes testtartásra, javítja a gerinc deformitásokat, átmozgatja a hasüri szerveket, jótékonyan hat az emésztésre, segít a székrekedésen, elérhető vele az ideális testsúly, pozitívan hat az anyagcserére, ezért cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott a gyakorlása.

A jóga segítségével elsajátítható a leghatékonyabb légzés, mellyel szervezetünket maximálisan feltölthetjük oxigénnel, és a szerveink oxigénellátása is javul, ami egészségünk egyik legfőbb kulcsa. Éppen ezért terhesség idején is ajánlott a légzőtechnikák gyakorlása, hiszen a szervezetnek ilyenkor még nagyobb az oxigénszükséglete.

 Nem csak testünket, hanem szellemünket is gyógyítja, elűzhetjük vele a napi munkával járó stresszt, pihenteti az elmét, és segít ellazulni egy fárasztó nap után.

 A jógát bárki bármikor kortól függetlenül végezheti, még a gyerekek is eljárhatnak gyermekjógára. Fedezzük fel az előnyeit, és próbáljuk ki legalább egyszer, hogy megtapasztaljuk a hatását. Ezután biztosan rendszeresen gyakorolni fogjuk. (Nézzünk körül, hogy lakóhelyünk közelében hol van módunk jógázásra. A művelődési házak programkínálatában általában mindig szerepel jógaóra is.)

 

 • Mit tegyünk, ha kutyánkat baleset éri?

  Természetesen azonnal állatorvoshoz kell sietnünk vele, még akkor is, ha látszólag semmilyen külsérelmi nyom nem látható rajta. Ez nem csak […]

 • Az ’elhízott’ és a ’túlsúlyos’ nem ugyanaz

  Mindkét jelző azt jelenti, hogy a testtömeg több mint amennyit a magasságnak meg-felelően egészségesnek tartanak. Elhízott valaki, akinek a testében […]

 • Felére csökkent az afrikai elefántok agyarának hossza az orvvadászat miatt

  Az orvvadászat természetes visszahatásaként felére csökkent az afrikai elefántok agyarának átlagos hossza az utóbbi százötven évben az Oxfordi Egyetem kutatói […]

 • Tudja meg, mit nem ehet a cicája!

  A cicák általában nagyon válogatósak, és a gazdik többsége azt hiszi, hogy ösztönösen tudják, mi a jó számukra. Náluk valóban […]