A lenyűgöző Nagy-korallzátony

A Nagy-Korallzátony Földünk egyik legszebb természetes képződménye. A globális felmelegedés miatt a tudósok eddig úgy gondolták, hogy ez a csodás élőhely akár 20 éven belül el is tűnhet, ma már úgy vélik, hogy bár az éghajlatváltozás sok kárt fog tenni benne, nem fog eltűnni a jósolt időn belül.

A világ legnagyobb korallzátonyát Cook kapitány fedezte fel, mikor 1770-ben hajójával zátonyra futott itt. A zátony több mint 2000 km hosszan húzódik az ausztrál kontinens északkeleti partjai mentén csaknem 300 km szélességben, és 10000 év alatt született meg. Létrehozói, a kis korallpolipok, melyekből itt 400 féle él, a medúzák rokonai. A tenger vizéből felvett kalcium-karbonátból építik meszes vázukat, melyből apró tapogatóikkal nyúlnak kifelé, hogy parányi állatokkal és planktonokkal táplálkozzanak. Meszes vázuk a haláluk után is megmarad.

Ezek az állatok a zooxantelláknak nevezett egysejtű zöldmoszatokkal élnek szimbiózisban, azaz kölcsönösen előnyös kapcsolatban. A zöldmoszat fotoszintézis útján a napfény energiájának felhasználásával szén-dioxidból és vízből szénhidrátokat hoz létre, melyet a polip felhasznál. Cserébe melléktermékeket, és a korallpolipok által kilélegzett szén-dioxidot kapják a moszatok. Ezek az egysejtű moszatok a korallpolipok sejtfalában élnek. Jellemző tulajdonságuk, hogy nagyon érzékenyen reagálnak a vízhőmérséklet emelkedésére. Ha a víz hőmérséklete megemelkedik, elhagyják a korallt, és ennek következtében az el is pusztul.

A korallok évente kevesebb mint három centimétert növekednek, és ehhez a folyamathoz feltétlenül tiszta, meleg, napfényes, magas ásványianyag-tartalmú tengervízre van szükségük.

Csak olyan mélységben fordulnak elő, ahová még leszűrődik a napfény, hiszen a zöldmoszatok nem élnének meg az éltető sugarak nélkül.

Változatos korallformák /Fotó: Toby Hudson – Queensland, Ausztrália)

A korallok igen változatos formákban vannak jelen, él itt legyező, lemez, gomba, agancs, de még agyvelő alakú korall is. Ők maguk is változatosak tehát, de ez semmi ahhoz képest, amilyen változatos élővilágnak adnak otthont.  Élnek itt szivacsok, csigák, óriáskagylók, garnélák, tengeri uborkák, tengeri liliomok, tengeri sünök és tengeri csillagok is. Egyik legveszélyesebb ellenségük is közülük kerül ki, a töviskoronás tengeri csillag nagy pusztítást tud végrehajtani a zátonyon. De a papagájhal is szívesen rágcsálja a korallokat.

Nagy fajgazdagságban élnek itt halak, többek között színpompás bohóchalak, vörös tűzhal, muréna, sziklahal, de a porcos halak képviselői, a cápák sem hiányoznak.

A szegélyeken homokos zátonyok képződnek, amelyeken képesek kihajtani a növényi magvak, és az állatok is benépesítik. Ide járnak a levesteknősök lerakni tojásaikat, és számos tengeri madár is itt talál alkalmas fészkelő helyet, sirályok, kormos csérek, szulák és a pompás fregattmadarak.

Sérülékeny ökoszisztéma ez, ahol ezernyi élet függ egymástól. A túlhalászástól védetté nyilvánítása megvédi, ám a környezetszennyezés továbbra is érzékenyen érinti a területet, mint ami legutóbb idén januárban érte el szennyezett árvíz formájában.

A Nagy-korallzátony 1981 óta része a Világörökségnek, ám nagy kérdés, hogy meddig maradhat meg a jövő nemzedékei számára ez az érzékeny kis világ, mely évről-évre megannyi embert vonzz szépségével.-2011.augusztus

A fenti képen a Nagy-korallzátony látható helikopterről. Fotó: Nickj

Random Posts

 • Egyre kisebb az Antarktisz feletti ózonlyuk

    Az ózonlyuk kezd bezárulni – mondta Gert König-Langlo, a német Neumayer III. Antarktisz-kutatóállomás vezetője szerdán Bremerhavenben. A szakértő szerint […]

 • Térd osteoarthritis kezelése Tai Chi-val

  A térd osteoarthritis (csont-ízületi gyulladás) az idősebbek körében a fájdalmak és a mozgási képesség romlásának egyik leggyakoribb kiváltó oka, mely […]

 • Anne Hathaway, az ínyenc vegetáriánus

  A 29 éves színésznő saját bevallása szerint ínyenc és szereti a hasát, mégsem tudná elképzelni az életét, hogy húsból készült […]

 • Egymillió hektáros tengeri parkot létesítettek Malajziában

  Egymillió hektáron elterülő tengeri parkot létesítettek Malajziában: a döntés mérföldkőnek számít a globális tengeri élővilág megőrzése és a fenntartható fejlődés […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.