Egy eltűnő nemzeti jelkép?

tigrisA macskafélék családjának legimpozánsabb és legnagyobb tagja, a tigris számos ország nemzeti állata. Malajziában a maláj tigris a nemzeti jelkép, a bengáli vagy más néven királytigris India nemzeti állata. Kilenc alfaja közül három már végleg kihalt, a többi alfaj pedig kivétel nélkül a veszélyeztetett fajok listáján szerepel.

A tigris nagyfokú alkalmazkodóképességű állat, ezt bizonyítja, hogy a meleg trópusi vidékeken, sűrű, mocsaras területeken és Szibéria -35 °C-os hőmérsékletű részein is megtalálható. Pompás megjelenésű állat, a nagymacskák közül talán a legszebb. Rozsdabarna fekete sávokkal csíkozott bundája remekül elrejti zsákmányállatai szeme elől, ám az ember ellen nem védi meg.

Vadászata, természetes élőhelyének beszűkülése és táplálékának fogyása miatt egyedszámuk drasztikus mértékben megcsappant.

Az 1930-as években még 100000 példány élt a vadonban, ez mindössze 50 év alatt, a 80-as évekre 7000 alá csökkent.

Az emberek mindig is bátor és férfias dolognak tartották a nagymacskák levadászását, Indiában a maharadzsák ezrével ejtették el őket, az angol uralom idején pedig a tisztek kedvenc időtöltése volt a tigrisvadászat. A bengáli tigris roppant erejéről legendák szólnak, állítólag az 500 kilós orrszarvút is képes maga alá gyűrni, és kevesebb zsákmányállata miatt még az emberre is veszélyes. Ennek ellenére India egyes területein egyenesen istenítik ezt az állatot.

Az 1930-as években Oroszországban gyakorlatilag irtó hadjárat folyt ellenük, aminek meg is lett a következménye: a 80-as években a legnagyobb testű alfaj, a szibériai tigris egyedszáma 250-re csökkent. Az állatvédők hirtelen rádöbbentek, hogy az ember szinte kiirtotta a tigriseket.

1972-ben a Világ Vadvédelmi Alap (WWF) elindította ’Tigris akció’ nevű kampányát, hogy pénzt gyűjtsenek a tigrisek megmentésére. A cél kilenc nemzeti park felállítása volt a tigrisek számára. A másfél évig tartó akció sikeres volt, az összegyűlt pénzből a meglévő rezervátumokat bővítették és újak is létesültek elsősorban India területén, valamint a tigrispopuláció vizsgálatára is fordítottak az összegből.

A segítség 3 alfaj, a jávai, a bali és a kaszpi tigris számára már későn érkezett, utolsó egyedeik az 1970-es és 80-as években tűntek el. A többi alfaj, a szibériai (más néven amur), a szumátrai, a bengáli, a maláj, az indokínai és a dél-kínai tigris sem kerültek le azonban a veszélyeztetett fajok listájáról, annak ellenére, hogy ma már oltalom alatt állnak. Az orvvadászat és az élőhelyük csökkenése továbbra is aggodalomra ad okot. Az orosz kormányzat ma már sokat tesz a szibériai tigris fennmaradása érdekében, jelenleg 400 egyedre becsülik a vadon élő állatok számát.

A világ állatkertjei – így a magyarországi állatparkok – is részt vesznek a faj megmentésében, a leggyakrabban tartott alfaj, a szibériai tigris, mert a hideget is jól tűri.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben is ez az alfaj látható, és komoly jelentőséggel bír, hogy a Norbi és Niva nevű tigrispárnak 2011. május 10-én három kölyke jött napvilágra, Virgil, Thrax és Manu.

Remélhetőleg a tigris fajtamentő programok sikerrel járnak, és a vadonban is sikerül stabilizálni a populációk állományát.

A világ nagymacskáinak kihalása nem csupán erkölcsi és értékrendbeli kérdés, hanem súlyos  ökológiai következményekkel is járhat.

 • Milyen hatása van a cigarettának az arcbőrre?

  A cigarettában található méreganyagok, a nikotin testünket belülről mérgezi, de ezen túl külsőnkre is drámai hatása van. Az erős dohányosok […]

 • Megnövekedett radioaktív sugárzást mérnek Európa több pontján január óta

  Megnövekedett, de még az egészségügyi határérték alatti radioaktív sugárzást mérnek Európa több pontja felett január óta, forrása egyelőre ismeretlen.    A […]

 • Az elhízás a kislányok korai serdülését idézheti elő

  Az elhízás a kislányok korai serdülését idézheti elő – derült ki egy hosszú távú amerikai kutatásból. Azoknak a lányoknak, akiknek magas […]

 • Nagyrészt ezek számlájára írható a rák

  A Nature-ben megjelent friss tanulmány szerzői többféle megközelítést használva jutottak arra, hogy a rákos megbetegedéseknek csak 10-30 százaléka írható a […]