Osteopénia ellen: zöld tea és Tai Chi

Az osteopénia enyhén csökkent csontsűrűséget jelent. A nőknél a csontvesztés még fokozottabb lehet a menopauza után. Ennek egyik oka a csontvédő hatású ösztrogének csökkenése. A csontok egészségének megőrzése szempontjából nagyon kedvezően hathat a zöld tea polifenol tartalma, kiegészítve a könnyen gyakorolható, nem megerőltető Tai Chi testmozgással.

A zöld teában lévő bioaktív antioxidáns és gyulladáscsökkentő összetevők csökkenthetik a csonttörés kockázatát, támogatják a csontszövet épülését, míg a leépítő tevékenységet végző csontfaló sejtek működését elnyomják.

 A Tai Chi Kínából származik, eredetileg egy harcművészeti ág. Ugyanakkor a Tai Chi egészségmegőrző gyakorlatainak végzéséhez senkinek nem kell harcművésznek lennie. Segítségével elérhető a testi-lelki harmónia, segít a depresszió leküzdésében, izmaink és csontjaink egészsége szempontjából is előnyös a gyakorlása.

 Egy 2010–es kutatásban a részt vevő nők 24 héten keresztül szedtek zöld tea kivonatot, napi 500 mg polifenol tartalommal, e mellett hetente 3 óra keretében jártak Tai Chi órákra. Mindezek az eltelt idővel egyenes arányosan növelték a fizikai és mentális egészséget, és jótékonyan hatottak a menopauza után osteopéniában szenvedő nők életminőségére is.

 Összehasonlításképpen: egy átlagos kereskedelmi forgalomban kapható zöld tea egy tasakja 80-100 mg polifenolt tartalmaz, a kutatásban résztvevők 24 héten át  napi 500 mg-ot kaptak, ami 5-6 adagnyi teának felel meg. A kezelés ideje alatt nem volt tapasztalható semmilyen káros hatása ennek a nagy mennyiségnek sem a máj-, sem a vesefunkciókra. Mindazonáltal a zöld tea fogyasztását sem szabad túlzásba vinni – ahogy más étrendkiegészítőket sem -, túlzottan nagy mennyiségű fogyasztása hosszú időn keresztül ugyanis veszélyt jelenthet a máj egészségére. Valószínűleg a teában található epigallokatechin-gallát vált ki a májban oxidatív stresszt.

 Természetesen az ésszerű fogyasztása ilyen mellékhatásokat nem okoz, és nem csak a csontunk, hanem általános egészségi állapotunk javulását is várhatjuk tőle.

 Forrás: NCBI, Copyright ©2010 Shen et al; licensee BioMed Central Ltd.

 

Kapcsolódó cikkek:

A menopauza előtti depresszió súlyosbítja a a csontritkulást

A kalciumhiány veszélyei

Random Posts

 • Termográfia vagy mammográfia?

  A termográfia korunk egyik legkorszerűbb diagnosztikai eljárása, melynek során egy infravörös hőérzékelő kamera segítségével feltérképezik a test különböző felszíneinek hőkibocsátását. […]

 • Tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohár céklalé

  Tíz higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást egy pohárnyi céklalé – erre az eredményre jutottak brit orvosok.     A pohár két és fél […]

 • Számold ki, mennyi kalóriára van szükséged egy nap!

  Napi kalóriaszükségletről lehet általánosságban beszélni, de abból bizonyosan nem fogjuk megtudni, hogy nekünk személy szerint mennyit kellene ennünk egy nap. […]

 • Kihalófélben a szenegáli oroszlán

  A szenegáli vagy más néven nyugat-afrikai oroszlán az oroszlánok egyik alfaja, mely karcsúbb testű és kisebb sörényű, mint a többi […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.