Milyen hatóanyagok vannak egy jó ránctalanító krémben?

cream-1192757A ráncok eltüntetésére szolgáló krémek a hidratáló összetevők mellett tartalmazhatnak fényvédő hatóanyagot, színezéket, illatanyagot és dúsító anyagot. Összetételük természetesen befolyásolja a hatékonyságukat.

A hidroxisavak gyakorlatilag a cukros gyümölcsökben található savak szintetikusan előállított változatai. Bőrradírozó hatást fejtenek ki, szerepük, hogy eltávolítsák a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket, melyek fakóvá, fénytelenné teszik a bőrt, és a hatóanyagok felszívódását is gátolják. A hidroxisavaknak köszönhetően a bőr fiatalosabb és simább lesz., azonban használatuk után a bőr érzékennyé válik, ezért mindenképpen fényvédő használata javasolt, hacsak a krém eleve nem tartalmaz ilyen összetevőt.

A ránctalanító krémek gyakran tartalmaznak antioxidáns hatású C (ascorbic acid és a még jobban felszívódó formája az ascorbyl palmitate) és E (tocopherol) vitamint, illetve alpha lipoic savat. Az antioxidánsok szerepe, hogy semlegesítik a káros szabad gyököket, illetve ezek negatív hatását, ezáltal csökkentve az öregedés jeleit az arcbőrön.

Az A vitamin (retinol) is erős antioxidáns tulajdonsággal bír, ezért is találkozhatunk vele több ránctalanító készítményben. Azonban az A vitamint illetve a származékait, például a tretionint nem tanácsos alkalmazni terhesség alatt. Az A vitamin a terhesség korai szakaszában fejlődési rendellenességeket okozhat a magzatnál.

A Q10 (coenzyme 10) a sejtek energiatermelését szabályozza. A szem körüli finom ráncok kialakulását gátolja, illetve védelmet nyújt a bőrnek a leégés ellen.

ránctalanítókrémA tea kivonatok (tea extract) szintén erős antioxidáns hatással rendelkeznek, emellett segítenek megelőzni a gyulladást.

A krémekben található réz-peptidek a bőr gyógyulási folyamatait hivatottak elősegíteni. Fontos szerepük továbbá, hogy támogatják az antioxidánsok munkáját, illetve serkentik a kollagén képződését, mely alapvetően fontos a bőr feszességének és rugalmasságának megőrzésében.

A kinetin a növényekben megtalálható növekedési faktor, mely javítja a bőr pigmentációját és szintén hatásos a ráncok csökkentésében, bár a pontos hatásmechanizmusa még nem ismert.

A fényvédő összetevők kulcsszerepet játszanak a ráncok elleni harcban. Legalább 15-ös faktorszámú krémet tanácsos használni az UVA és UVB sugarak szűrésére, melyek a ráncok kialakulásának egyik fő okozói.

 A legalapvetőbb hatóanyagok a hidratáló összetevők, melyek elsődleges szerepe, hogy a bőrt puhává és rugalmassá varázsolják, és bizonyos mértékig a ráncok kialakulása ellen is hatnak. Számos ránctalanító hatása főként a hidratáló összetevőre épül. Egy ilyen terméktől nem várhatunk el nagyobb hatékonyságot a ráncok leküzdésében, mint egy egyszerű hidratáló krémtől, ahol a hatóanyag -elsősorban a glycerin – megköti a levegő nedvességtartalmát, és ezáltal tűnik a bőrfelszín teltebbnek, simábbnak. A hialuronsav például egy erős hidratáló, melynek fő tulajdonsága, hogy rendkívüli a vízmegkötő-képessége. Ezért elsősorban a száraz bőrre való, és a vízhiány miatt kialakult ráncokat képes kisimítani.-Forrás: PRLog.Org ,  (fotó (krém:Slawomir Rodak)

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.