Terjeszkednek a szibériai tigrisek Északkelet-Kínában

1024px-SiberianTiger1Kína északkeleti részén egyre nő a szibériai tigrisek vadászterülete, a nagymacskák a kínai-orosz határvidékről mindinkább beljebb húzódnak – számolt be a Természetvédelmi Világalap (WWF).

A jelenséget azzal magyarázták, hogy kínai oldalon mind többet tesznek az erdők védelmére és a tigrisek élőhelyének helyreállítására. Az oroszországi rész már “telített”, ott körülbelül 540 szibériai tigris kóborol – mondta Csang Jou-tö, a WWF nagymacska-programjának egyik vezetője egy tigrisvédelmi konferencián.
A hosszú ideje tartó megfigyelés eredményeként a szakemberek arra következtettek, hogy Csilin tartományban a korábbinál több ragadozó fordul meg. Huangnyiho természetvédelmi területen például három tigris él, és az elmúlt években további hat vendég csatlakozott hozzájuk.
A tartományi erdészeti hivatal, amely tavalytól megtiltotta a kereskedelmi célú fakitermelést, az elmúlt tíz évben 1000 infravörös kamerát szerelt fel a térségben a szibériai tigrisek és az amuri leopárd megfigyelésére. A legvalószínűbb becslések szerint Csilinben 27 tigris és 42 leopárd tanyázik.
A 10 éves kormányzati tigrisvédelmi program most van kidolgozás alatt, s ebben több védelmi zóna kijelölését tervezik nem kis részben a már áttelepült állatok érdekében. A szakemberek számításai szerint több mint 30 szibériai tigrisnek és mintegy félszáz amuri leopárdnak a “kényelmes” élethez nagyjából 8 ezer négyzetkilométernyi élettérre van szüksége.
A tervek szerint az újonnan védendő területeken élő embereket elköltöztetik, a környéken jelentősen korlátozzák a legeltetést, illetve a fakitermelést, az orvvadászokat pedig súlyos büntetéssel fenyegetik.
A szibériai tigrisek nemzetközi szinten is a veszélyeztetett állatfajok közé tartozik, Kelet-Oroszország és Északkelet-Kína mellett még a Koreai-félsziget északi részén is előfordul.-forrás: MTI, fotó: Ltshears

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.