Naponta egy alma egészségesebb lehet, mint a vitaminkiegészítők

Legyünk akár egészségesek, akár betegek, megszokottá vált, hogy vitamin- és ásványi anyag tartalmú étrendkiegészítőket szedünk be nap mint nap. Az orvosok gyakran ajánlják is ezeket, bár a szakemberek többsége nem hiszi, hogy ezekkel bármilyen betegséget meg lehetne előzni, ugyanakkor nem is ártanak. Ám egyre több kutatás jelzi, hogy legalábbis bizonyos esetekben, a vitamin és ásványi anyag kiegészítés ártalmas is lehet.

apples-1326137Az Amerikai Rákkutató Intézet (American Institute for Cancer Research (AICR)), egy 2007-ben kiadott elemzésében több mint 440, húsz év alatt összegyűlt tanulmányt vizsgáltak meg a rákos betegségek, az élelmiszerek, a vitamin- és ásványi anyag kiegészítők összefüggése szempontjából, és úgy találták, hogy bizonyos táplálékkiegészítők ártalmasak lehetnek a rákos betegek és a daganatos betegségen átesettek számára.

A daganatos betegekre általánosságban jobban jellemző, hogy valamilyen vitamin- és ásványi anyag kiegészítőt szednek, mint egészséges társaik.

Ellentétben az étrendkiegészítőkkel, az élelmiszerek zöldségek, gyümölcsök komplexen tartalmazzák a biológiailag aktív vegyületeket, enzimeket, vitaminokat és ásványi anyagokat, és nem csak egyiket vagy másikat nagy mennyiségben.

Azok az élelmiszerek például, melyek tartalmaznak folsavat, szelént, C-vitamint és karotinoidokat (antioxidáns hatású növényi színanyagok, az A-vitamin elővitaminjai), számos daganatos betegség megelőzésében játszhatnak fontos szerepet.

A gyümölcsökben és zöldségekben nem csak vitaminokat és ásványi anyagokat találunk, hanem több száz fitokemikáliát – biológiailag aktív hatóanyagot – melyek egymás működését segítik, és nem egy közülük, gyógyító hatással rendelkezik.

Ha kiemelünk egyetlen tápanyagot nagyobb dózisban, amit beszedünk, az megzavarhatja a biológiai rendszerünk működését. Emberi készítmény nem volt még képes túlszárnyalni a természet által létrehozott tápanyag-kombinációkat.

Egy-egy vitamin kétélű fegyver is lehet. Egyes klinikai vizsgálatok például azt mutatják, hogy a több folsav-bevitel csökkentik a vastagbélben előforduló polipok kockázatát, és az ismert, hogy a folsav hiánya mutációkat és kromoszóma károsodásokat okozhat. A folsav kiegészítés fontos lehet, mielőtt a rákos elváltozások megjelennének, mert ekkor gátolhatja a daganat kialakulását és fejlődését, de a daganat kialakulása után az extra folsav bevitel káros lehet, mert hozzájárulhat a polipok növekedéséhez. Azaz a folsav a meglévő daganatok fejlődését segítheti, míg az újabbak kialakulását gátolhatja. Más vitaminokról is kiderült, hogy növelhetik a daganatok kialakulásának kockázatát, nem ajánlott például az E-vitamin és a béta-karotin extra bevitele.

Sokszor alábecsüljük a táplálékkal bevitt vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét, és elfelejtjük, hogy számos olyan élelmiszert is elfogyasztunk, melyeket vitaminokkal dúsítanak. Nem tanácsos ezért rögtön vitaminkiegészítőkhöz fordulni, kivéve, ha pontosan tudjuk, hogy valamilyen hiánybetegségünk van, és az orvos javasolja a kiegészítést.

Sokkal jobb természetes forrásból pótolni a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat, melyekből optimális arányban és mennyiségben veheti fel testünk mindazt, amire szüksége van. Naponta akár egy almával is sokszor jobban támogathatjuk egészségünket, mint szintetikus készítmények segítségével. –forrás: J Natl Cancer Inst. 2008 Jun 4;100(11):770-2. Epub 2008 May 27., fotó: Jarek Zbozien

Random Posts

 • Jet Li nem szereti az erőszakot

  Jet Li nem szereti azokat a filmeket, még ha történetesen szerepel is bennük, amelyek a puszta erőszakról szólnak, és nincsen […]

 • Így javíthatja 3 hónap alatt a kék áfonya az agyi funkciókat

  A kék áfonya 12 héten át tartó mindennapos fogyasztása idősebb embereknél javítja a kognitív funkciót, az agyi véráramlást, és serkenti […]

 • Patkányok veszik át a kipusztult beporzók szerepét

  Új-Zéland állatvilága jelentős változáson ment keresztül a telepesek által behurcolt patkányok és más idegen fajok hatására. Számos faj kipusztult, mivel […]

 • Szárazság miatt pusztulnak a mátrai fenyvesek

  A tartós szárazság, illetve az annak nyomán fellépő gombabetegségek és károkozó rovarok miatt radikálisan pusztulnak a mátrai fenyvesek, és ugyan […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.