Naponta egy alma egészségesebb lehet, mint a vitaminkiegészítők

Legyünk akár egészségesek, akár betegek, megszokottá vált, hogy vitamin- és ásványi anyag tartalmú étrendkiegészítőket szedünk be nap mint nap. Az orvosok gyakran ajánlják is ezeket, bár a szakemberek többsége nem hiszi, hogy ezekkel bármilyen betegséget meg lehetne előzni, ugyanakkor nem is ártanak. Ám egyre több kutatás jelzi, hogy legalábbis bizonyos esetekben, a vitamin és ásványi anyag kiegészítés ártalmas is lehet.

apples-1326137Az Amerikai Rákkutató Intézet (American Institute for Cancer Research (AICR)), egy 2007-ben kiadott elemzésében több mint 440, húsz év alatt összegyűlt tanulmányt vizsgáltak meg a rákos betegségek, az élelmiszerek, a vitamin- és ásványi anyag kiegészítők összefüggése szempontjából, és úgy találták, hogy bizonyos táplálékkiegészítők ártalmasak lehetnek a rákos betegek és a daganatos betegségen átesettek számára.

A daganatos betegekre általánosságban jobban jellemző, hogy valamilyen vitamin- és ásványi anyag kiegészítőt szednek, mint egészséges társaik.

Ellentétben az étrendkiegészítőkkel, az élelmiszerek zöldségek, gyümölcsök komplexen tartalmazzák a biológiailag aktív vegyületeket, enzimeket, vitaminokat és ásványi anyagokat, és nem csak egyiket vagy másikat nagy mennyiségben.

Azok az élelmiszerek például, melyek tartalmaznak folsavat, szelént, C-vitamint és karotinoidokat (antioxidáns hatású növényi színanyagok, az A-vitamin elővitaminjai), számos daganatos betegség megelőzésében játszhatnak fontos szerepet.

A gyümölcsökben és zöldségekben nem csak vitaminokat és ásványi anyagokat találunk, hanem több száz fitokemikáliát – biológiailag aktív hatóanyagot – melyek egymás működését segítik, és nem egy közülük, gyógyító hatással rendelkezik.

Ha kiemelünk egyetlen tápanyagot nagyobb dózisban, amit beszedünk, az megzavarhatja a biológiai rendszerünk működését. Emberi készítmény nem volt még képes túlszárnyalni a természet által létrehozott tápanyag-kombinációkat.

Egy-egy vitamin kétélű fegyver is lehet. Egyes klinikai vizsgálatok például azt mutatják, hogy a több folsav-bevitel csökkentik a vastagbélben előforduló polipok kockázatát, és az ismert, hogy a folsav hiánya mutációkat és kromoszóma károsodásokat okozhat. A folsav kiegészítés fontos lehet, mielőtt a rákos elváltozások megjelennének, mert ekkor gátolhatja a daganat kialakulását és fejlődését, de a daganat kialakulása után az extra folsav bevitel káros lehet, mert hozzájárulhat a polipok növekedéséhez. Azaz a folsav a meglévő daganatok fejlődését segítheti, míg az újabbak kialakulását gátolhatja. Más vitaminokról is kiderült, hogy növelhetik a daganatok kialakulásának kockázatát, nem ajánlott például az E-vitamin és a béta-karotin extra bevitele.

Sokszor alábecsüljük a táplálékkal bevitt vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét, és elfelejtjük, hogy számos olyan élelmiszert is elfogyasztunk, melyeket vitaminokkal dúsítanak. Nem tanácsos ezért rögtön vitaminkiegészítőkhöz fordulni, kivéve, ha pontosan tudjuk, hogy valamilyen hiánybetegségünk van, és az orvos javasolja a kiegészítést.

Sokkal jobb természetes forrásból pótolni a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat, melyekből optimális arányban és mennyiségben veheti fel testünk mindazt, amire szüksége van. Naponta akár egy almával is sokszor jobban támogathatjuk egészségünket, mint szintetikus készítmények segítségével. –forrás: J Natl Cancer Inst. 2008 Jun 4;100(11):770-2. Epub 2008 May 27., fotó: Jarek Zbozien

Random Posts

 • Egy kis bakonyi faluban talált otthonra a világhírű énekesnő

  Miklósa Erika, a világhírű énekesnő megváltoztatta Bakonykúti életét, ahol ma már rendszeresek a hagyományőrző programok, rendeztek több tudományos és környezetvédelmi […]

 • Védje szívét a lábain keresztül!

  A lábak perifériás artériás betegsége komoly kockázati tényezőt jelent a szívroham és a stroke kialakulásában. A PAD (Peripherial Arterial Disease) […]

 • Az epekő tünetei és főbb kockázati tényezői

  Az epekő sokszor észrevétlen marad, ugyanis nem mindig okoz tüneteket. Az embereket nagy számban érinti, az Egyesült Államokban például mintegy […]

 • Az aromaterápia szerepe a rákgyógyításban

  Az aromaterápia az illóolajok használata révén segíti a test, az elme és a lélek egyensúlyát. Rákos betegségben szenvedőknél egyfajta tüneti […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.