A fáradékonyság leggyakoribb okai

sleepy-1243124Minden nap korán kelünk, rohanunk a munkába, ahol helyt kell állnunk. Későn érünk haza, ott meg vár a házimunka. Csoda, ha ezek után fáradtnak érzi magát az ember? Természetesen nem, de egy erős, egészséges szervezet magas energiaszinttel rendelkezik, és megfelelő mennyiségű pihenés mellett a napi munka meg se kottyan neki. Néha azonban indokolatlanul fáradtnak érezzük magunkat, és ez már a teljesítményünket is csökkenti. Lehetséges, hogy a fáradékonyságnak egyszerűen orvosolható oka van, de előfordulhat, hogy súlyos betegség áll a háttérben.

Leggyakrabban valamilyen hiánybetegség tehető felelőssé a fáradtságért.  A vitaminok közül a C vagy a B1 vitamin hiánya okozhat fáradékonyságot.

Mind a szellemi, mind a fizikai munka során gyorsan ürül szervezetünkből a magnézium. Ha nem pótoljuk, az is kimerültséghez vezet.

vashiány szintén egy lehetséges ok. Vashiány következtében vérszegénység alakulhat ki. Az ebben a betegségben szenvedők 80 százaléka nő, mivel a hölgyeknél a menstruáció során sok vasat veszít a szervezet, 20-30 mg-ot. Naponta minden ember szervezetéből távozik 1-2 mg vas, ami ehhez képest viszont elenyésző.

Helytelen életmódunk is okozhat fáradékonyságot. A túl sok koffein alvászavar kialakulásához vezethet, és szervezetünk képtelen lesz kipihenni magát.

Különösen nyáron fordulhat elő, hogy nem iszunk elég folyadékot, s ez szintén levertséget okozhat.

Alacsony vérnyomású emberek is gyakran érezhetik magukat fáradtabbnak, amihez ráadásul szédülés is társulhat.

A változó kornak, azaz a klimaxnak is egyik velejárója a fáradtság érzése.

depresszióban szenvedők is gyakorta érzik levertnek, gyengének magukat.

Sajnos előfordulhat, hogy a fáradékonyság hátterében nem hiánybetegség, vagy helytelen életmódunk áll, hanem valamilyen komolyabb betegség, mint például a pajzsmirigy alulműködése, cukorbetegség, daganatos megbetegedések, leukémia, autoimmun betegségek.

Időskorban az Alzheimer-kórra is gondolni kell, ha krónikus fáradtság gyötri az embert.

Manapság nagyon sok ember fordul fáradékonyság miatt orvoshoz. Ez a tünet általában nem egyedül jelentkezik, így a további panaszok elmondásával az orvos könnyen kideríti egyszerű vérvizsgálatból, vagy izomvizsgálatból a fáradékonyság kiváltó okát.-fotó: Gözde Otman

Random Posts

 • Jennifer Lopez és Sandra Bullock is csak előre néz

  A két díva csak a jövőre koncentrál. Jennifer Lopez hét év házasság után érezte úgy, hogy ki kell lépnie a […]

 • Biztonságos étkezés a terhesség alatt

  A legtöbben szeretnek étteremben, gyorsétteremben, pizzériában vagy szendvicsbárban étkezni, áldott állapotban azonban még jobban oda kell figyelni arra, hogy az […]

 • Mesteri építészek az orangutánok

  Mesteri ágykészítők és figyelemreméltó műszaki tudással rendelkeznek az orángutánok – derült ki brit kutatók Szumátra szigetén végzett megfigyeléseiből.     Sok más […]

 • Hogyan tápláljuk idős kedvencünket?

  Az egyre kifinomultabb állatorvosi ellátásnak és az egyre egészségtudatosabb gazdik kedvencük egészségéért való növekvő aggódásának köszönhetően, kedvenceink átlagos életkora folyamatosan […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.