Halfogyasztás pro és kontra

cooked-fish-1-1318193A halhús az omega-3-zsírsavak legfőbb forrása. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak alapvetően fontosak egészségünk megőrzése szempontjából: csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, szükségesek a magzat egészséges fejlődéséhez, a mentális képességek megfelelő működéséhez, a látáshoz, az immunrendszer erősítéséhez. Hiánya esetén vérrögképződésre való fokozott hajlam, látásgyengülés, magas vérnyomás és koleszterinszint, szabálytalan szívverés, gyerekeknél fejlődésben való visszamaradás jelentkezhet.

Nem véletlen, hogy az orvosok erőteljesen ajánlják a rendszeres halfogyasztást, és tanácsolják, hogy hetente legalább két-három adag halat fogyasszunk el.

Az omega-3-szírsavak az édesvízi halakban általában csekély mennyiségben találhatók, ha hozzá akarunk jutni ezekhez a fontos zsírsavakhoz, akkor elsősorban tengeri halakat, illetve a tenger gyümölcseit kell fogyasztanunk.

A halfogyasztásnak legtöbbször csak az előnyeiről hallunk, és kevésbé arról, hogy milyen egyéb anyagokat rejt a halak húsa. De ha tudatos fogyasztók akarunk lenni, akkor tisztában kell lennünk az előnyeivel és a hátrányaival is.

Tudnunk kell, hogy a különböző halak omega-3-zsírsav tartalma nagyon eltérő, mennyisége függ a genetikától és a hal táplálkozásától is. Az, hogy honnan származik a hal, és mit eszik, befolyással van a benne lévő szennyező anyagok mennyiségére is.

Mind a tenyésztett, mind a vadon élő halak húsában lehetnek szennyező anyagok jelentős mennyiségben – édesvízi és tengeri halakban egyaránt – melyek közül a legveszélyesebb a metil-higany.

A király makréla, a kardhal és a cápahús tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben metil-higanyt, emiatt szigorúan tilos terhesség idején fogyasztani ezeket, mert károsíthatja magzatot. A gyerekeket sem tanácsos ezekkel kínálni, férfiaknál pedig sterilitást okozhat. Bár ezeknek a halfajtának a húsa tartalmazza a legtöbb higanyt, bármely halban találunk belőle.

Egy 2010-es tanulmányban kimutatták, hogy a táplálékkal felvett metil-higany fokozza a szürkehályog kockázatát, ugyanis a higany felhalmozódik a szemlencsében. A vizsgálatban az Amazonas folyó egyik mellékága, a Tapajós-folyó mentén élő közösségek vettek részt. Ebben a régióban a higanyfertőzött halak jelentik az étrend fő részét. A nagymértékű erdőirtás miatt a talajból jelentős mennyiségű szervetlen higany kerül a felszíni vizekbe, ahol metilálódik, és a keletkezett szerves higany bekerül a halak szervezetébe. A térségben különösen sok a szürkehályogban szenvedők száma, az Amazonas mentén élő idős emberek vakságának legfőbb oka ez a szembetegség. A világon ez az egyik olyan régió, ahol legnagyobb mértékű a higanynak való kitettség. Persze itt nem csak a higany, hanem a földrajzi szélességből fakadó magasabb UV-sugárzás és egyéb környezeti tényezők is hozzájárulnak a szembetegség kialakulásához.

A vizsgálatban a vér magas higany koncentrációja, ami alacsony szelén szinttel párosult, egyértelmű kockázati tényezője volt a szürkehályognak. Az itt élő lakosság az antioxidáns szelénhez a brazil dió fogyasztásával jut, ami nagyon egészséges lenne, ha nem tartalmazna nehézfémeket, báriumot és stronciumot, melyeknek szintén meg vannak a maguk egészségre gyakorolt veszélyei.

Az omega-3-zsírsavak fogyatása kétségtelenül jótékony hatással van egészségünkre, de ha hallal szeretnénk magunkhoz venni, akkor tisztában kell lennünk, hogy az értékes zsírsavak mellett még milyen anyagokat juttatunk a szervezetünkbe.  Ezekhez a fontos zsírsavakhoz mellesleg dió fogyasztásával is hozzájuthatunk.források: Betts KS 2012. Casting a Wider Net: The Quest for Better Guidance on Seafood Consumption. Environ Health Perspect 120:a244-a244. http://dx.doi.org/10.1289/ehp.120-a244b; Lubick N 2010. A Balanced Diet? Selenium May Offset the Effects of Methylmercury on Cataract Development. Environ Health Perspect 118:a491-a491. http://dx.doi.org/10.1289/ehp.118-a491bFotó: Vanessa Vanessa

Random Posts

 • A víz “megolajozza” az agyat egy kutatás szerint

  A víz “megolajozza” az agyat: 14 százalékkal gyorsabban járhat az esze annak, aki gondolkodást igénylő feladat megoldása előtt megiszik fél […]

 • Jennifer Ehlét nem lehet beskatulyázni

  Jennifer Ehle valószínűleg legismertebb szerepe Elizabeth Bennet megformálása az 1995-ben készült ’Büszkeség és balítélet’ című sorozatban. A film sikere ellenére […]

 • Jógával visszanyerhető az egyensúlyérzék szélütés után

  A rendszeres jóga segített visszanyerni szélütött emberek egyensúlyérzékét abban a kis méretű amerikai tanulmányban, amelynek eredményét a Stroke című orvosi […]

 • Tudja meg, miért olyan egészséges az eper!

  A rózsafélék családjába tartozó eper, “hivatalos” nevén szamóca, az egyik legfinomabb gyümölcs, ám fogyasztani nem csupán az íze miatt érdemes. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.