Hiperaktivitást okozó adalékanyagok

Több mint 30 éve vita tárgyát képezi, hogy vajon az élelmiszerekben található adalékanyagok – tartósítószerek, mesterséges aromák és színezékek – okozhatnak-e hiperaktivitást, melynek fő tünetei a figyelmetlenség, az impulzív viselkedés, a koncentráció hiánya, a túlzott aktivitás, szétszórtság, éretlenség, iskolai nehézségek. A hiperaktivitással összefüggésben általában nem támogatott az adalékanyagok vizsgálata, de egyes tanulmányok azt sugallják, hogy az adalékanyagok hatása csak kismértékű.

girl-1430300Egy 2007-es tanulmány eredményei szerint, a nátrium-benzoát nevű tartósítószer és az általánosan használt mesterséges élelmiszer színezékek nem kiváltják, hanem súlyosbíthatják gyerekeknél a hiperaktivitást.

A kutatók szerint az eddigi tanulmányok alapján erősen feltételezhető, hogy van összefüggés az adalékanyagok és a viselkedés között, de még mindig nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy ezek a mesterséges anyagok hiperaktivitást vagy ADHD megbetegedést váltanak ki.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD), neurológiai természetű fejlődési zavar, ami nyugtalansággal, figyelemzavarral, izgő-mozgó viselkedéssel párosul. Hazánkban körülbelül 70 ezer gyermeket érint, de felnőtteknél is jelen lehetnek a tünetek, főként azért, mert már gyermekkorban sem diagnosztizálják a betegséget a legtöbb esetben, és erre felnőttkorban még kisebb az esély. Pedig a felnőtteknél is komolyan megnehezíti a mindennapokat, sőt, sokszor az elhelyezkedést is, mert az ADHD-s felnőttnek nehezére esik megszervezni a mindennapjait, betartani a határidőket, kezelni a konfliktusokat, követni az utasításokat, sokszor feledékeny, és nem tud nyugodtan egy helyben ülni.

Eddig csak az nyert bizonyítást, hogy az adalékok kismértékben hatnak csak a viselkedésre, és szintén szerény mértékben fokozzák az aktivitást, ezért további vizsgálatokra van szükség a tekintetben, hogyan hatnak az adalékok önmagukban vagy egymással kombinálva, illetve, hogy mennyi időn keresztül fogyasztva befolyásolhatják a gyermek viselkedését. Ezek mind befolyásolhatják az adalékok hatását.

Azt azonban ma már egyértelműen tanácsolják a szakemberek, hogy a hiperaktivitás jeleit mutató gyermeknek az étrendje ne tartalmazzon mesterséges adalékanyagokat, főként színezékeket.

Mivel az eddigi kutatások nem vezettek biztos eredményre, ezeknek az összetevőknek a használata továbbra is engedélyezett, így hát csak szülőkön múlik, hogy véglegesen törlik-e ezeket a gyermek étrendjéből. –forrás: Barrett JR 2007. Hyperactive Ingredients? Environ Health Perspect 115:A578-A578. http://dx.doi.org/10.1289/ehp.115-a578, fotó: Andrew C.

Random Posts

 • Félelmek és fóbiák: hogyan győzzük le őket?

  Szakértők szerint két olyan ösztönös félelem van, mellyel születünk: félelem a hangos zajoktól és félelelem attól, hogy leesünk valahonnan. Minden […]

 • A jobb iskolai teljesítmény titka: a rendszeres testmozgás

  Ha a szülők minden szükséges támogatást, felszerelést, könyveket, segédeszközt biztosítanak gyermekük számára, az még nem elég a sikeresebb tanuláshoz, állítja […]

 • A BMI-érték megtévesztő lehet

  A manapság olyan népszerű BMI-érték, azaz testtömeg-index, mely arra szolgál, hogy megtudjuk, ideális-e a testsúlyunk, hibás eredményt is mutathat. Egy […]

 • 2300 leopárd vére áztatja az indiai erdőket

  Hetente legalább 4 leopárdot ejtenek el orvvadászok India különböző részein azért, hogy kielégítsék az állatok bundája és testrészei iránti növekvő […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.