Ezek a koleszterinben leggazdagabb élelmiszerek

A koleszterinről legtöbbször a koleszterinszint kapcsán hallunk, melynek magas értéke károsan hat a szív-és érrendszer egészségére, és számos betegségnek egyik fő kockázati tényezőjét jelenti. Ennek ellenére nem szabad azt hinnünk, hogy a koleszterin egy káros zsírféleség, pusztán arról van szó, hogy ügyelni kell arra, hogy ne fogyasszunk túl sokat belőle.

koleszterinKoleszterin nélkül nem élhetnénk, hiszen számos fontos szerepet tölt be szervezetünkben: részt vesz a sejtek falának építésében, a D-vitamin, a nemi hormonok, és az emésztéshez szükséges epesavak alapanyaga, valamint energiát is szolgáltat. Agyunk egytizede is koleszterinből áll.

A koleszterint – melyet részben a táplálékkal veszünk magunkhoz, részben pedig szervezetünk is termeli – a vér szállítja fehérjékhez kacsolt, ún. lipoproteinek formájában. Ezeknek két fajtája létezik, egy sűrűbb szerkezetű (angolul High Density Lipoprotein) és egy kevésbé sűrű szerkezetű (angolul Low Density Lipoprotein). Előbbit nevezzük HDL vagy „jó” koleszterinnek, utóbbit LDL, más néven „rossz” koleszterinnek.

Míg a HDL koleszterin védelmet nyújt az érelmeszesedés ellen, addig a magas LDL-szint éppen ennek betegségnek az okozója. Ez amiatt van, mert az LDL szállítja a koleszterint testünk sejtjeihez, és ha túl sok a koleszterin, nem használódik fel, hanem lerakódik az erek belső falán meszesedést és érszűkületet okozva, ami később érelzáródáshoz vezethet.

A HDL ezzel szemben elszállítja a felesleges koleszterint a májba, ahol epesav termelődik belőle. Ezért fontos, hogy a vérben minél több legyen a jó koleszterinből.

Az összkoleszterin normális értéke a vérben 5,2 mmol/liter. Ebbe beletartozik az LDL, a HDL és a trigliceridek mennyisége. Utóbbiak szintén zsírfélék, melyek energiát szolgáltatnak.

Az összkoleszterin felső határértéke 7 mmol/liter, az e feletti érték már kórosnak tekinthető, ami azt jelenti, hogy megnő a szív-és érrendszeri betegségek kockázata. Idősebbeknél a valamivel magasabb érték még nem ok aggodalomra, mert ez normálisnak tekinthető.

Mivel napi étrendünkkel alapvetően befolyásolhatjuk, hogy mennyi koleszterin kerül szervezetünkbe, nem árt tudnunk, melyek azok az élelmiszerek, melyeket érdemes kerülnünk vagy legalábbis csak mértékkel szabad fogyasztanunk.

Néhány élelmiszer koleszterintartalma:

Élelmiszer Koleszterinszint milligramm/ 100 gramm élelmiszer
Sertésvelő, borjúvelő 2500-3000 mg
Csirkemáj 555 mg
Marhavese 410 mg
Borjúvese, sertésvese 380 mg
Sertésmáj 340 mg
Marhamáj 320 mg
Vaj 240 mg
Kenőmájas 155 mg
Marhanyelv, sertésnyelv 140 mg
Vadhúsok (őz, nyúl, szarvas) 110 mg
Zsíros tejszín 110 mg
Majonéz 105 mg
Zsíros sajtok (Camambert, Brie) 70-90 mg
Disznózsír 85 mg
Csirkecomb 75 mg
Marhahús, sertéshús 70 mg
Csirkemell 60 mg
Tojás 580 mg (1 db = 280 mg)


Mivel
a zsíros élelmiszerek gazdag koleszterinforrások, csökkentsük a zsírfogyasztást, válasszuk az alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékeket, és kerüljük a szalonnát, a tepertőt, kolbászt, szalámikat, zsíros húsokat, de legalábbis vágjuk le a zsíros részeket. A virslik és a párizsi kevesebb koleszterint tartalmaznak.

Fogyasszunk kevesebb alkoholt és szénhidrátot, mert növelik a vérzsírszintet. Ellenben együnk több rostot, mert ezek felszívják az epesavakat, ezért a vérből több koleszterint fog a máj felhasználni, hogy újabb epesavakat termeljen.

A HDL szintjét a dohányzás csökkenti, a testmozgás viszont növeli. Fontos, hogy próbáljuk a stresszt is csökkenteni az életünkben, mert ez is növeli az LDL szintjét. A napi koleszterinmennyiség, amit elfogyasztunk, lehetőleg ne haladja meg a 250-300 mg-ot.-forrás: SOTE , fotók: Kasey Albano, Anna Moderska

Random Posts

 • Több mint négyszeresére nőtt a holt övezetek területe az óceánokban

  Az elmúlt 50 évben több mint négyszeresére nőtt a holt – oxigén nélküli – övezetek nagysága a világ óceánjaiban, a […]

 • Kiszáradt Hercegovina ‘gyöngyszeme’, a Ramsko-tó

  Kiszáradt a 12 kilométer hosszú, 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó Észak-Hercegovinában, medréből régi dzsámi, gyümölcsösök, házak, valamint temetők maradványai bukkantak elő […]

 • Az arthritis a gyerekeket is érintheti

  A legtöbben azt hiszik, hogy az arthritis, azaz ízületi gyulladás csak a felnőttek betegsége, pedig sajnos, a gyerekenél is kialakulhat. […]

 • Hogyan biztosítsuk cicánk minden igényét egy kis lakásban?

  A cicák, akárcsak nagyméretű, vadon élő rokonaik, territoriális állatok. Ám ez nem jelenti azt, hogy szeretett házi cicánk számára több […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.