Milyen szerekkel harcolhatunk a korpásodás ellen?

A fejbőr korpásodása (Pityriasis capitis ) a seborrhoeás dermatitis nem-gyulladásos formája, mely a fejbőr fokozott hámlásával jár. A seborrhoeás dermatitis (Pityrosporal dermatitis) ezzel szemben egy gyulladásos, a bőr kipirosodásával és hámlásával járó betegség, mely azokon a területeken fordul elő elsősorban, ahol a faggyúmirigyek nagy számban fordulnak elő, és aktívabban működnek. Ilyen területek a fejbőr, az arc középső területei és törzsünk felső régiója. Minthogy a seborrhoeás dermatitist betegségként tartjuk számon, és a korpásodás ennek a nem-gyulladásos formája, e tekintetben a korpásodásra is betegségként lehet tekinteni.

Female_wet_hair_strands_face_turnedMinden betegség egy olyan kóros állapot, melynek során szervezetünk működése eltér a normálistól, s ez speciális jelekkel és tünetekkel társul. Hétköznapi értelemben mindent betegségnek tartunk, ami kényelmetlenséget, zavart, szorongást okoz.

A korpásodás oka ismeretlen, de valószínűleg élesztőgombás (Malassezia élesztőgomba fajok) és bakteriális fertőzés állhat a hátterében. A gomba lebontja a faggyúmirigyek által termelt faggyút, és a folyamat során keletkezett oleinsav behatol bőrünk felső rétegébe, a szarurétegbe, és ott a sejtek rendellenes leválását eredményezi. A gombaellenes szerek ugyan elpusztítják a gombát átmenetileg, de a baktériumokra nem igen vannak hatással. Ráadásul a kezelés után az élesztőgombák száma ismét visszaáll a kiinduló értékre. A kellemetlen hámlásra nehéz gyógymódot találni. Míg egy normális fejbőrön négyzetcentiméterenként 500 ezer sejt szabadul fel, azaz hámlik le, addig korpás fejbőrnél ez a szám 800 ezer.

Szinte nincs olyan ember, aki élete egy szakaszában nem tapasztalta volna meg ezt a kellemetlen állapotot, és olyan földrajzi régió sem létezik, ahol elkerülné a lakosságot. A korpásodás súlyossága szezonális ingadozást mutathat, általában télen a legrosszabb a helyzet.

A leggyakoribb korpaellenes összetevők az ún. keratolitikus szerek, úgy mint a szalicilsav vagy a kén, melyek alkalmazásával az érhető el, hogy a szaruréteg „beteg” sejtjei fellazulnak, csökken a sejtek összetapadása, s így könnyebben leválnak a fejbőrről a hajmosás során. A kénnek emellett antimikrobális hatása is van.

Talán a leggyakoribb korpásodás elleni sampon összetevő a cink-piritron, mely az előbbi hatóanyagoknál jóval többet tud: a faggyútermelés és a keratinizáció (szaruréteg kialakulásának) normalizásával gyógyítja a fejbőrt, és egyes vizsgálatok az élesztőgombák drámai csökkenésről számolnak be használata után.

A kortikoszteroidok csökkentik a gyulladást, és sejtnövekedést gátló hatásuk is van.

A szelén-szulfid gombaellenes hatásán keresztül gátolja az élesztőgombák szaporodását, valamint a sejtek megújulását csökkenti. Sokan a haj túlzott olajosságára panaszkodnak a használata során.

Az imidazol gombaellenes szerek, mint a ketokonazol, gátolja az ergoszterol szintézisét, mely a gombák sejtmembránjának elsődleges származéka. Ergoszterol hiánya esetén a gomba nem képes sem a szaporodásra, sem az életben maradásra. A ketokonazol egy széles spektrumú gombaellenes szer, és hatékonyságát tekintve ma ez az első számú szer a korpásodás és a sebborrhoeás dermatitis kezelésében is. A ketokonazolhoz hasonlóan hatékonynak bizonyult a flutrimazol gél – mellesleg mindkettőre jellemző, hogy a szervezet jól tolerálja, és nincsenek mellékhatásaik.

A hirdoxi-piridonok, úgy mint a ciklopirox, nem úgy hatnak, mint a ketokonazol, ezek nem érintik az ergoszterol szintézist, hanem megzavarják a gombasejtek szállítási, légzési folyamatait, valamint a sejtmembrán épségét. A cikloporix egy szintén széles körben használt gombaellenes szer.

Ezek mellett természetes hatóanyagú samponok is léteznek a korpásodás ellen, például a csalánsampon, és más gyógyfüves samponok, melyeket próbára tehetünk. Ne feledjük, hogy a gombát teljesen eltüntetni nem tudjuk, de megfelelő kezeléssel kordában lehet tartani, és így a kellemtelen problémánk látható jeleit el tudjuk tüntetni.-Forrás: Int J Trichology. 2010 Jan;2(1):68., Indian J Dermatol. 2010 Apr-Jun; 55(2): 130–134., fotó: Monik Markus

Random Posts

 • Kutya- és macskaevés: A színtiszta állatkínzás

  Miközben a legtöbb országban, így hazánkban is az állatbarátok naponta fáradoznak azon, hogy bajba került, elesett, hontalan, lelkileg meggyötört állatokat […]

 • Felfedezték a világ legnagyobb trópusi tőzeglápját

  A világ legnagyobb, trópusokon fekvő tőzeglápját fedezték fel kutatók az afrikai Kongói-medencében, becslésük szerint a terület annyi szenet tartalmaz, amennyi […]

 • A fagyöngy szerepe a rákgyógyításban

  A fagyöngy az egyik legszélesebb körben vizsgált növény a rákgyógyítás területén. A fehér más néven európai fagyöngy kivonataiból készült szerek […]

 • Fontos legyőzni a horkolást!

  Statisztikák szerint a felnőttek mintegy kétharmada horkol alvás közben, bár tíz emberből ezt csak hat ismeri el. A horkolás egy […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.