Súlyos ételallergia gyerekeknél – Mi segíthet?

little-boy-eating-a-peach-1-1429637A tejre, a tojásra és egyéb élelmiszerekre érzékeny gyerekek egyre gyakrabban reagálnak súlyos allergiás reakcióval, állítja egy 2012-ben készült tanulmány. A kutatók azt is megállapították, hogy ezeknek a gyerekeknek csupán egyharmada kap epinefrin (adrenalin) nevű gyógyszert, holott ez a szer hatékonyan képes visszafordítani a tüneteket, és akár az életet is megmentheti. Súlyos esetekben ugyanis az allergia akár életveszélyes állapotot is előidézhet, melyet anafilaxiának hívunk. Legfőbb tünetei a torok duzzanata, hirtelen vérnyomásesés, légzési nehézség, szédülés és ájulás. A súlyos allergiás reakciók és az anafilaxiás sokk során az epinefrin jelenti az első és legfontosabb segítséget.

Az élelmiszerallergia az immunrendszer abnormális reakciója, melyet bizonyos élelmiszerek, illetve összetevőjük vált ki. Becslések szerint az öt évnél fiatalabb gyerekek mintegy öt százalékát érinti.

Még korai, kísérleti szakaszban áll az a tudományos megközelítés, mely szerint a tojásallergia – mely a leggyakoribb gyermekallergia – legyőzhető lenne, ha a gyerekek naponta egy kis adag tojásport kapnának, egyre növekvő mennyiségben. Ez az ún. orális immunterápia segíthet leküzdeni az egyes élelmiszerallergiákat, és az eddigi eredmények nagyon biztatóak, de még sok kutatásra van szükség, hogy ezt bizonyossággal ki lehessen jelenteni.

Az említett, három évig tartó tanulmányban 512 csecsemő vett részt, életkor alapján három és tizenöt hónap közöttiek voltak. A vizsgálatba olyan gyermekeket vontak be, akiknek már volt korábban tej- vagy tojásallergiájuk, illetve olyanokat, akiknek ekcémás bőrtüneteik voltak, és ez alapján feltételezhetően élelmiszerallergiájuk is lehet.

A kutatók a hároméves vizsgálat után, 2012 júliusában arról számoltak be, hogy a részt vevő gyerekek 72 százalékánál fordult elő élelmiszer-allergia, a gyerekek felénél pedig egynél több alkalommal.

Az allergiás reakció előfordulási gyakorisága átlagosan évi egy alkalom volt. A gyerekek 42 százaléka a tejre, 21 százalékuk a tojásra, és 8 százalékuk a mogyoróra volt allergiás. Az esetek 11 százalékában kaptak a gyerekek ilyen élelmiszereket a szülőktől, annak ellenére, hogy ezeket nem javasolták a szakértők.

Az allergiás reakciók több mint 11 százaléka volt súlyos, ám mindössze csak harmadukat kezelték epinefrinnel. A szülők ugyanis vagy nem ismerték fel a helyzet súlyosságát, vagy nem volt a közelükben a gyógyszer, amit beadhattak volna, de előfordult az is, hogy nem merték beadni a gyógyszert.

A kutatócsoport vezetője Dr. David M. Fleischer szerint, különösen a tizenéveseknél jellemző, hogy tudatosan is megesznek olyan élelmiszereket, melyekre allergiásak, mert hajlamosabbak arra, hogy több kockázatot vállaljanak, és sokszor zavarja őket a társaik előtt, hogy ők allergiában szenvednek. Arra is rámutatott a tanulmány, hogy a szülők gyakran adnak a gyermeküknek olyan élelmiszert, melyről pontosan tudják, hogy a gyermek allergiás rá.

Mindezek megerősítik azt a vélekedést, hogy a szülőket még jobban kell tájékoztatni, és „nevelni”, hogy megtanulják, milyen fontos, hogy az allergiát kiváltó élelmiszereket kerülni kell, továbbá, hogy mikor és hogyan kell helyesen használni az epinefrint az életet veszélyeztető allergiás reakciók során. –forrás: NIH-National Institute ofHealth, fotó: agastecheg

 

Random Posts

 • Ne keverjük a grépfrút-dzsúzt gyógyszerekkel!

  A grépfrút-dzsúz magas C-vitamin, antioxidáns és káliumtartalmánál fogva fontos része lehet az egészséges étrendnek. Egyes tanulmányok szerint segít csökkenteni a […]

 • A jövő környezettudatos gyermekei

  Bolygónkat a globális felmelegedés, vízhiány, aszályok fenyegetik. Mindezek nem a távoli jövő borúlátó előrejelzései, hiszen a kutatások szerint ezek a […]

 • Napi 10 ezer lépés csökkenti a cukorbetegség kockázatát

  A napi séta csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A seattle-i Washington Egyetem 2012-es, új tanulmánya szerint sokkal nagyobb a cukorbetegség kialakulásának esélye […]

 • Sorra tűnnek el a Salamon-szigetek a tengerszint-emelkedés miatt

  A Csendes-óceán déli részén elterülő Salamon-szigetek öt tagja tűnt el eddig a globális tengerszint-emelkedés következtében, és a térség további hat […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.