6 egyszerű tipp otthonunk környezetbarát tisztításához

A sokak életét megkeserítő allergiaszezon évről-évre az enyhülő időjárásnak köszönhetően nem csak korábban érkezik, de az elmúlt tíz évben egyre tovább is tart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOtthonunkban is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük allergiás tüneteink súlyosságát, mégpedig azzal, ha nem használunk különféle vegyszereket, melyek fehérítőt, ammóniát, alkoholt, formaldehidet és mesterséges illatanyagokat tartalmaznak. Ezeknek a kémia anyagoknak a mérgező gázai ugyanis súlyosbítják az allergiás tüneteket, mivel irritálják a szemet, a nyálkahártyát és a légzőrendszert – nem is beszélve az egyéb egészségügyi kockázataikról.

Sokkal biztonságosabb és egészségesebb, sőt még gazdaságosabb is, ha otthonunkban természetes tisztítószereket használunk. Bár a boltok polcain elkápráztatnak bennünket a számtalan különféle, virágillatú és könnyen használható tisztítószerekkel, ne feledjük, hogy ezek szinte kivétel nélkül nagyon erős vegyszerek, és őseink ezek nélkül is tisztán tudták tartani a lakásukat. Miért ne boldogulnánk mi is nélkülük, és hazsnálnánk egyszerű és egészséges megoldásokat? Ha pedig allergiában szenvedő családtagunk is van, nincs is más választásunk, minthogy búcsút mondjunk a veszélyes kémiai anyagoknak.

A következő hat természetes és olcsó szerrel könnyen megvalósíthatjuk otthonunk környzetbarát tisztítását.

1. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna természetes nátrium-hidrogénkarbonát, mely sokoldalúan használható a háztartásban. Erre a célra természetesen ne az étkezési szódabikarbónát, hanem a gazdaságos, kilós kiszerelésű, tisztítószerként árult változatot vásároljuk meg. A konyhai felületek tisztításához, folttisztításhoz, a hűtőszekrény szagtalanításához kiváló. A mellékhelyiségben, a pincében illetve a szőnyeg- és kárpittisztításnál is eltünteti a kellemetlen szagokat. A szagok semlegesítéséhez elég, ha a szőnyegre, a matracra szórjuk, de még a cipőbe is tehetünk belőle. A felületek súrolására is kiválóan alkalmazható, sőt a baktériumokat is megöli. Ha összekeverjük vízzel, és szétterítjük a sütőben az égett felületeken, akkor feloldja a zsírt és az odaégett szennyeződéseket. Mivel élelmiszerek környezetében is biztonságosan használható, a szódabikarbóna vizes keveréke a hűtő tisztán tartására is ideális.

A nátrium-karbonát, azaz mosószóda pedig egy olyan általános tiszító, foltteltávolító és vízlágyítószer, mellyel olcsóbbá tehetjük a mosást, mert a hagyományos mosóporunknak akár a felét is helyettesíthetjük vele.

2. Bórax

A bórax, más néven nátrium-borát egy igen hasznos tisztítószer, de ne feledjük, hogy gyerekektől és háziállatoktól távol kell tartani, mivel mérgező! A környezetet ettől függetlenül óvja, mert környzetbarát módon bomlik le. Vizes oldatát használhatjuk folttisztításra, valamint padló és csempe tisztítására. Eltávolítható vele a penész és a vízkő, valamint megöli a baktériumokat. Az ablaküveg tisztítására is kiváló. Porcelán és üvegtárgyakat csillogóvá varázsolhatunk vele!

3. Citromsav

A citromsav az ecethez hasonlóan hatékony vízkőoldó, de kétségtelenül nagy előnye, hogy nem olyan kellemtlen szagú, mint az ecet. Oldjuk fel vízben tetszőleges arányban, attól függően, milyen erős hatású szerre van éppen szükségünk, és az így elkészített citromlevet használjuk a takarításnál. Nem csak a vízkővel bánik el, hanem a zsíros szennyeződést is feloldja, szagtalanít és elátvolítja a foltokat. Ha összekeverünk fél csésze citromlevet egy csésze olívaolajjal, remekül polírozhatjuk vele keményfa bútorainkat. Erre a célra az olívaolaj önamgába is használható.

4. Ecet

Az ecet legalább olyan sok mindenre használható, mint a szódabikarbóna. Oldja a zsírt és a koszt, foltteltávolító, vízkőoldó, szagsemlegesítő, természetes penészellenes szer, és rovarűző hatása is van. Vizes oldatát töltsük műanyag permetezőbe, így még könnyebben használhatjuk a fürdőszobai illetve konyhai felületek tisztítására, valamint ablaktisztításhoz. Meleg vízzel keverve kiváló padlótisztító, főként a konyhában, ahol sütés-főzés közben olajfoltos lesz a padló. Szerves sóval keverve súroláshoz is használhatjuk. Természetes pókriasztóként is bevethetjük a sarkokban.

5. Oxigénes fehérítő

Az oxigénes fehérítő, más néven nátrium-perkarbonát a mosószódához hasonlóan szintén a mosást könnyíti meg, és teszi környezetbaráttá azzal, hogy egy olyan fehérítő- és fertőtlenítőszer, mely biológiai úton bomlik le. Mosáshoz, áztatáshoz, a folt előkezeléséhez is használhatjuk, és még színes ruháknál is, mert nem fakítja a színeket.

6. Növényi eredetű, természetes illóolajok

A 100%-os természetes eredetű illóolajok bár nem olcsók, de csak keveset kell használni belőlük. A lakás levegőjének frissítésére, fertőtlenítésére, a levegőben lévő baktériumok és vírusok elpusztítására használhatjuk, továbbá a penész és a rovarok ellen. A borsmenta, az eukaliptusz, a levendula, a citrom és a teafa olaj ebből a szempontból a legnépszerűbb olajok közé tartoznak. Ezeket érdemes megfázásos időszakban is használni szobai párologtatáshoz.

Ezek a környezetbarát  tisztítószerek könnyen beszerezhetők zöld webáruházakban illetve boltokban, és nem csak a szűkebb és tágabb környezetünket, valamint egészségünket védhetjük meg velük, hanem még a pénztárcánkat is kímélik.forrás: PRLog.Org , fotó: Craig Dickinson

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.