Növényi antioxidánsokkal a szívbetegség ellen

Számos növény rendelkezik antioxidáns tulajdonságokkal, és ezek a növényi antioxidánsok védelmet nyújthatnak a szív-és érrendszeri megbetegedések ellen, valamint hozzájárulnak testünk teljes antioxidáns védelmi rendszeréhez.

zoldteaA közelmúlt kutatásai megállapították, hogy a reaktív oxigéngyököknek egyértelmű szerepe van az akut- és a krónikus szívbetegségek kialakulásában. Az erősen reakcióképes ún. reaktív oxigéngyökök, az élő szervezet minden fajta biomolekuláját károsítják. Ezeket gyakran és némileg helytelenül azonosítják a szabad gyökökkel. A szabad gyökök valójában a reaktív oxigéngyököknek csak egy típusát jelentik.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek a reaktív oxigénfajták káros hatásai ellen védik meg a sejteket. Néhány szabad gyök, mint például a szuperoxid vagy a hidrogén-peroxid az élő sejtekben természetes úton, a biokémiai reakciók melléktermékeként is keletkeznek. Amikor azonban már kóros mennyiségben vannak jelen, akkor megbomlik az egyensúly a káros gyökök és az antioxidánsok között. Ez oxidatív stresszt okoz, ami összefüggésbe hozható a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel, a cukorbetegséggel, tüdőbetegséggel, rákos és egyéb degeneratív megbetegedésekkel.

A növényi antioxidánsok hatékonyságát számos tanulmány vizsgálta. Az  antioxidánsok egy csoportja, a flavonoidok például különösen hatékonynak bizonyultak a koszorúér- és a szívbetegség gyógyításában, illetve a túlélési arány növekedésében.

Nagyon hatékonynak bizonyult a vörös szőlőben és vörös borban található rezveratrol és transz-rezveratrol a szabad gyökök befogásában. Nem véletlen, hogy az elmúlt évek kutatási eredményei alapján a mérsékelt borfogyasztásnak egyre több támogatója akad. A szőlőmag is rendkívül értékes ebből a szempontból, hiszen a benne található proantocianidin nevű bioflavonoidok szintén erős szívvédő hatású antioxidánsok.

A zöld tea polifenoljai – az epigallocatechin-3-gallát (EGCG), az epigallocatechin (EGC), az epicatechin-3-gallát (ECG), és az epicatechin (EC) – szintén nagyon értékes biológiailag aktív hatóanyagok, melyek nem csak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre hatnak pozitívan, hanem mutáció-, vírus-, és daganatellenes hatással is rendelkeznek. A zöld tea illetve a zöld tealevelek kapszulázott (a teánál magasabb hatóanyag-tartalmú) kivonatának rendszeres fogyasztása a koleszterinszintet, ezzel együtt a szívkoszorúér-betegség kockázatát is csökkenti.

A keleti gyógyászatban már évszázadok óta csodaszerként számon tartott ginzeng hosszú életet elősegítő hatását számos tanulmány igazolja. Az amerikai ginzeng gyökerében illetve bogyós termésében előforduló ginzenoidok kémiailag ugyan eltérnek a szőlőmagban illetve zöld teában található polifenoloktól, de szintén védelmet nyújtanak a sejteknek az oxidatív károsodással szemben.

A növényekben található szintén erős antioxidáns hatású E vitamin és béta-karotin (A vitamin elővitaminja) gyökbefogó hatását sem szabad lebecsülni. A rendkívül káros szabad gyököt, az ún. szinglet oxigént, mely rombolja a DNS-t és bizonyos aminosavakat, ez a két vitamin igen nagy hatékonysággal tudja semlegesíteni, egy 2011-es tanulmány szerint még a rezveratrolnál is hatékonyabban.

A növényekben található antioxidánsok fontos okai annak, hogy a szakértők minél több zöldség- és gyümölcsfogyasztásra buzdítják az embereket, nem véletlenül.

Forrás: NCBI, Am J Chin Med. Author manuscript; available in PMC 2009 March 18., szerzők:  Chong-Zhi Wang, Sangeeta R. Mehendale, and Chun-Su Yuan, fotó: Kyra69, Samuel Alves Rosa

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.