Készüljünk fel a téli vendégekre!

Széncinege, fotó: Tbird ulm

A hideg téli hónapokban nagyon sokat tehetünk azért, hogy segítsük a madarak túlélését. Míg nyáron bőségesen találnak táplálékot, télen az élelemforrások csak szűkösen állnak rendelkezésükre.

A fagyos időben nem csak a táplálékhiány, hanem a az alacsony hőmérséklet is veszélyt jelent számukra. Egy szélvédett odú, ahol akár több madár is összebújhat az éjszakai fagyban, több tíz fokkal is növeli a madarak hőérzetét! Barátságosabb környezet ez, mint a szélfútta, hideg ágak között üldögélni.

 Akinek a kertje már „fel van szerelve” ilyen mesterséges odúval, eggyel vagy többel, itt az ideje utánanézni, hogy mekkora ezekben a rendetlenség, mert még a tél beállta előtt ki kell takarítani ezeket. A benne fészkelő madarak ugyanis valószínűleg teljesen megtöltötték a fészekanyaggal, teli van gallyakkal, tollal, ürülékkel, bomló tápanyaggal, ami ideális környezetet jelent az élősködők számára, de nem a madaraknak.

Az is előfordul, hogy méhek vagy darazsak használták kaptárként ezeket. Az odúkból el kell távolítani minden hulladékot, a lépeket, hogy megfelelő téli menedékhellyé válhassanak.

 A madarak éjszakára itt meg tudnak bújni, míg a nappalokat a táplálékszerzéssel töltik. Ekkor annyi táplálékot kell elfogyasztaniuk, amennyivel kibírják az éjjelt a következő napig. Ezért sosem szabad a téli etetést egyik napról a másikra abbahagyni, ha már egyszer belekezdtünk, mert a madarak számítanak erre az élelemforrásra.

 Az etetés már az ősz beköszöntével elkezdődhet, és egészen április elejéig kell folytatni, de azután már ne tegyünk ki élelmet. Ekkor ugyanis kezdetét veszi a költési időszak, és megfigyelések szerint a cinegék, ha marad napraforgó az etetőben, hajlamosak azzal etetni a fiókákat. Az utódok azonban azt nem képesek megemészteni, és könnyen megfulladhatnak a nyelőcsövükben felgyülemlett magvaktól.

 Téli élelemként szúrhatunk az ágakra almákat, kitehetünk tavalyi tört diót, állateledel üzletből beszerezhetünk pintyeleséget, kölest. Ezeket mind szeretik a madarak, csakúgy mint a kölessel, muharral kevert fekete ipari napraforgót (nem sózott, nem pirított), a legnagyobb hidegben pedig szívesen fogadják az állati zsiradékot, vajat, sózatlan szalonnát, faggyút, cinkegolyót.

Sose felejtsük el megtölteni az etetőt élelemmel, mert ha a madarak nappal nem tudnak elég táplálékot magukhoz venni, el is pusztulhatnak a hideg éjszakán.

Forrás: MME

Részletesebben a téli madáretetésről itt.

 

 

Kapcsolódó cikk:

Tegyük állatbaráttá a kertünket!

Random Posts

 • Egy nap a tigrisekért – a kampány fővédnöke Leonardo DiCaprio

  Július 29-én a Tigris Nemzetközi Napját ünnepeljük. A 2010 óta megrendezett világnap célja felhívni a figyelmet a csíkos nagymacskákat fenyegető […]

 • Az arthritis a gyerekeket is érintheti

  A legtöbben azt hiszik, hogy az arthritis, azaz ízületi gyulladás csak a felnőttek betegsége, pedig sajnos, a gyerekenél is kialakulhat. […]

 • A rostban gazdag táplálkozás gátolja a prosztatarák fejlődését

  A rostban gazdag táplálkozás képes lehet megakadályozni a korai stádiumban diagnosztizált prosztatarák fejlődését. A prosztatarák előfordulásának gyakorisága Ázsiában hasonló a […]

 • Szájszárazság? Tegyen ellene!

  Szinte mindenkinél előfordul néha, hogy kiszárad a szája. Ám ha folyamatosan úgy érezzük, mintha „vatta” lenne a szánkban, ne halogassuk […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.