Készüljünk fel a téli vendégekre!

Széncinege, fotó: Tbird ulm

A hideg téli hónapokban nagyon sokat tehetünk azért, hogy segítsük a madarak túlélését. Míg nyáron bőségesen találnak táplálékot, télen az élelemforrások csak szűkösen állnak rendelkezésükre.

A fagyos időben nem csak a táplálékhiány, hanem a az alacsony hőmérséklet is veszélyt jelent számukra. Egy szélvédett odú, ahol akár több madár is összebújhat az éjszakai fagyban, több tíz fokkal is növeli a madarak hőérzetét! Barátságosabb környezet ez, mint a szélfútta, hideg ágak között üldögélni.

 Akinek a kertje már „fel van szerelve” ilyen mesterséges odúval, eggyel vagy többel, itt az ideje utánanézni, hogy mekkora ezekben a rendetlenség, mert még a tél beállta előtt ki kell takarítani ezeket. A benne fészkelő madarak ugyanis valószínűleg teljesen megtöltötték a fészekanyaggal, teli van gallyakkal, tollal, ürülékkel, bomló tápanyaggal, ami ideális környezetet jelent az élősködők számára, de nem a madaraknak.

Az is előfordul, hogy méhek vagy darazsak használták kaptárként ezeket. Az odúkból el kell távolítani minden hulladékot, a lépeket, hogy megfelelő téli menedékhellyé válhassanak.

 A madarak éjszakára itt meg tudnak bújni, míg a nappalokat a táplálékszerzéssel töltik. Ekkor annyi táplálékot kell elfogyasztaniuk, amennyivel kibírják az éjjelt a következő napig. Ezért sosem szabad a téli etetést egyik napról a másikra abbahagyni, ha már egyszer belekezdtünk, mert a madarak számítanak erre az élelemforrásra.

 Az etetés már az ősz beköszöntével elkezdődhet, és egészen április elejéig kell folytatni, de azután már ne tegyünk ki élelmet. Ekkor ugyanis kezdetét veszi a költési időszak, és megfigyelések szerint a cinegék, ha marad napraforgó az etetőben, hajlamosak azzal etetni a fiókákat. Az utódok azonban azt nem képesek megemészteni, és könnyen megfulladhatnak a nyelőcsövükben felgyülemlett magvaktól.

 Téli élelemként szúrhatunk az ágakra almákat, kitehetünk tavalyi tört diót, állateledel üzletből beszerezhetünk pintyeleséget, kölest. Ezeket mind szeretik a madarak, csakúgy mint a kölessel, muharral kevert fekete ipari napraforgót (nem sózott, nem pirított), a legnagyobb hidegben pedig szívesen fogadják az állati zsiradékot, vajat, sózatlan szalonnát, faggyút, cinkegolyót.

Sose felejtsük el megtölteni az etetőt élelemmel, mert ha a madarak nappal nem tudnak elég táplálékot magukhoz venni, el is pusztulhatnak a hideg éjszakán.

Forrás: MME

Részletesebben a téli madáretetésről itt.

 

 

Kapcsolódó cikk:

Tegyük állatbaráttá a kertünket!

Random Posts

 • „Zöld koktélok”: a fiatalság forrásai

  A zöld színű zöldséglevekben lévő klorofill és enzimek, valamint erős, lúgosító hatásuk mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ezeket az italokat az […]

 • A 6 legjobb emésztést segítő gyógynövény

  Emésztőrendszerünk megfelelő működésének legalapvetőbb feltétele a rendszeres, vegyes étkezés, ez az, ami mai rohanó világunkban legtöbbünknél hiányzik. Rendszertelenség, egy-egy falat […]

 • Daniel Craig és Pierce Brosnan is lerótta tiszteletét Roger Moore előtt

  Daniel Craig és Pierce Brosnan is lerótta tiszteletét a 89 éves korában kedden elhunyt Roger Moore előtt – számolt be […]

 • A gyorsan növekvő népesség nyomása nehezedik Afrikára

  Elveszett kontinens vagy az ígéret földje, a jövő Ázsiája. Európában főleg az előbbi, Afrikában az utóbbi klisé a legelterjedtebb. Hosszabb […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.