Madarak szépérzékkel

Ausztráliában és Új-Guineában élnek azok a lugasépítő-félék családjába tartozó különleges madarak, melyek leginkább azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy a hímek csodás építményeket hoznak létre, és nem csak megépítik, hanem fel is díszítik ezeket.

A madarak többsége fészket épít, vannak amelyek ügyesebbek, és akadnak olyanok is, akik csak tessék-lássék módon tákolnak össze egy olyan fészkelőhelyet, ami éppen csak addig tölti be szerepét, míg az utódok kikelnek. Így azt gondolhatnánk, hogy mivel a madárvilágban természetes dolog  a fészeképítéshez való tehetség, abban sincsen semmi különleges, hogy ezek a madarak a földön építkeznek gallyakból. A lugasépítők azonban nem fészket építenek, hanem egy csábító lugast, mely nem mellesleg az egy métert is elérheti.

 Az Új-Guineába elsőként érkező európai felfedezők, mikor először meglátták ezeket a különleges építményeket a dzsungel talaján, fogalmuk sem volt arról, hogy ezek mi célt szolgálhatnak, és azt sem sejtették, hogy ezeket ki készíti. Azt persze nem gondolták, hogy  állatok hozzák létre, azt gyanították, hogy valószínűleg a bennszülöttek művei.

Hamar fény derült az eredetre, hogy a lugasépítő madarak készítik ezeket, mégpedig a hímek, akik ezekkel az „ajándékokkal” kívánják elnyerni a tojó tetszését.

A lugasépítők között mindössze egyetlen olyan csoport van, az Ailuroedus nem, ahol a hímek nem építkeznek, a többieknél a lugas egytől-egyig jellegzetesség.

A lugasok lehetnek sétányszerűek, kis folyosóval középen. Ilyet készít például a hím selyemmadár. A vesszőkből egymással párhuzamos sort épít, a falak belső oldalát még be is festi nyálból és gyümölcsökből vett színanyaggal. A selyemmadár tojónak még kedvenc színe is van: a kék. Ezért a hím természetesen ezzel a színnel ékesíti a lugast: kék színű szirmokkal, tollakkal, lepkeszárnyakkal vagy elhullott rovarok kitinpáncéljával. Utóbbi még jobban tetszik a madaraknak, mert még csillog is, tehát értéknövelő tényező.

Selyemmadár lugasa, fotó: Gaz

Az ún. májusfa-lugasok egyik mestere az arany lugasépítő madár. Ők nem sétányt építenek, hanem egy gúlát, egy facsemete köré, míg el nem éri az egy méteres magasságot. Majd  a szomszédos fánál emelnek egy újabb lugast, a kettő közé pedig egy ágat raknak, amire a hím felül, és onnan mutogatja büszkén a művét.

A hímek gondosan rendezgetik a lugasaikat és nagy becsben tartott díszeiket, a színes virágokat, csigaházakat, kavicsokat, bogyókat. Addig rakosgatják ide oda, míg nem találják tökéletesnek. Ha a virágok elhervadnak, a madár természetesen frissre cseréli őket. Semmi hiba nem csúszhat a gépezetbe! Bármilyen tárggyal szívesen feldíszítik lugasukat, ami elnyeri tetszésüket. Egyes madarak még az eldobott piros színű kólás kupakot is felhasználják e célból.

A díszek olyan fontosak, hogy még a szomszéd hímtől sem átallnak lopni egy-egy díszt, amire fáj a foguk, sőt, igyekeznek lerombolni a riválisuk lugasát.

Ezek a lugasok erős építmények, és a madarak minden évben felhasználják őket. Sok energiát fektetnek a készítésbe, és a csinosításba is, mert a legfőbb cél a tojó tetszésének elnyerése, ám a fiókáknak való fészek építésében, és az utódok nevelésében ezek a díszítőbajnokok már nem vesznek részt.

A fenti képen egy gúla lugas, forrás: liveinternet.ru

Random Posts

 • Hogyan előzzük meg a húgy- és vesekövességet?

  Kedvenceinknél gyakran előfordulhatnak húgyúti megbetegedések. A gazdik sokszor csak azt veszik észre, hogy kutyájuknak, cicájuknak feltűnően gyakran kell pisilnie, és […]

 • A nikotin árt a hímivarsejteknek

  Aki apuka szeretne lenni, tudnia kell, hogy nem csak a cigarettát, de még a nikotintartalmú rágógumit illetve tapaszt is érdemes […]

 • Ezt a várost nappal is sötétségbe borította a sűrű szmog

  Pekingben egyre súlyosabb a levegőszennyeződés, december elsején, kedden a kínai fővárost egész nap esti sötétségbe burkolta az áttetsző, sötét szmog, […]

 • Zárjuk el a gyerekek elől a szem- és orrcseppeket!

  Gyerekek elől minden gyógyszert el kell zárni, még az ártalmatlannak tűnő szem- és orrcseppeket is, mert ezek lenyelése súlyos következményekkel […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.