5 jó szokás, amivel véded a környezetet és még spórolhatsz is

foldvedelemMinden évben több szén-dioxid kerül a levegőbe az emberi tevékenységek által, mint amennyit az erdők és az óceánok fel tudnak szívni, gyorsabban irtjuk az erdőket, mint ahogy újranőhetnének, az óceánokat pedig a végletekig kizsákmányoljuk, túlhalásszuk. Szennyezzük a földet, a vizet és a levegőt. Ezzel nem csak számos állatfaj sorsát pecsételjük meg, hanem a magunkét is.

Bármennyire kis pontnak tűnik egyetlen ember a klímaváltozás elleni harcban, fogyasztási szokásaink változtatásával és környezettudatos életmóddal nagyon sokat tehetünk életet adó otthonunkért, a Földért, különösen, ha minél többen hajlandóak vagyunk néhány új szokást felvenni. A következő tippekkel nem csak a bolygónak segítünk, de még takarékoskodhatunk is.

1.Felejtsük el a palackozott vizet

Háromszor annyi vízre van szükség egy műanyag palack előállításához, mint amennyivel ténylegesen megtöltik. Hiába törekszünk az újrahasznosításukra, így is rengeteg műanyag hulladék kerül vissza a környezetbe, a palackok gyártása és a szállítása pedig szintén jelentős környezetszennyező tényező. Ha csak azért veszünk palackozott vizet, mert nem bízunk a csapvízben, még mindig zöldebb választást jelent egy vízszűrő kancsó beszerzése, mellyel tiszta vízhez juthatunk.

2.Csökkentsük a húsfogyasztást

borjuVan, akinek elég néhány facebook videót megnézni a vágóhídi borzalmakról, és egy életre elmegy a kedve a húsevéstől. De nem csak az állatok sorsa, hanem saját jövőnk érdekében is szükséges lenne, hogy kevesebb húst együnk, és amit elfogyasztunk, azt is tudatosan válasszuk meg. Számtalan kutatás kimutatta, hogy ez nagyon jelentős szerepet játszana a klímaváltozás fékezésében. A nagyüzemi állattenyésztés az üvegházhatású gázkibocsátás legalább 15 százalékáért felelős, és az egyik legerősebb üvegházhatású gáznak, a metánnak a fő forrása. A legnagyobb széndioxid kibocsátással a marhahús és a bárányhús termelése jár.

3.Vásároljunk vászonszatyorral

A műanyagzacskók az egyik legjelentősebb szennyezőanyagok közé tartoznak, többségükből nagyon hamar hulladék válik, és komolyan megterhelik a környezetet. A biológiailag lebomló zacskókról is kiderült, hogy egyáltalán nem környezetbarát megoldások, mert nem lebomlanak, hanem csak apró darabokra esnek, ami még veszélyesebb a környezetre. Szerezzünk be a vásárlásainkhoz egy szép textilszatyrot, és törekedjünk olyan élelmiszereket választani, melyek a legkevésbé vannak becsomagolva. Ha nem tudunk más megoldást kitalálni a zöldség-és gyümölcspultokban használt műanyagzacskók helyett, akkor legalább ne dobjuk ki a zacskókat egy használat után, hiszen ezeket többször is felhasználhatjuk.

4.Vásároljunk hazai termelésű termékeket

szupermarketA helyileg termelt élelmiszerek vásárlásával hatalmas terhet vehetünk le a környezetről, ráadásul nagyon könnyen felvehető szokás. Csökken a szállítással kibocsátott szén-dioxid mennyisége, és a helyi termelők által kínált zöldségekben, gyümölcsökben miden bizonnyal a tápérték is magasabb. Még ha a szupermarketben vásárolunk, akkor is felkutathatjuk a címkén a származási helyet, ami segít a tudatos választásban. Továbbá, ha szezonális zöldségeket és gyümölcsöket vásárolunk, az is kevesebb csomagolóanyaggal, energiafelhasználással, és szállítással jár.

5.Mossunk hideg vízzel

Jelentősen csökkentheted az energiafogyasztásod, ha meleg helyett hideg vízzel mosod a ruháidat. Vannak népek, akik a mai napig a hideg patak vagy folyóvízben mossák a ruháikat, és meglepődnénk, ha látnánk, milyen tiszta az eredmény. Persze nem kell lemondani a mosógépről, de a legtöbb esetben egyáltalán nem szükséges meleg víz ahhoz, hogy a gép tisztára mossa a ruháinkat, és az eredmény a számlán is látszani fog.

Fotók: pixabay.com 1, 2, 3

 

 

Random Posts

 • Öt egyszerű tipp vízfogyasztásunk csökkentésére

  A tudatosabb otthoni vízhasználat nem csak a környezet számára hasznos, hanem magunknak is sok pénzt takaríthatunk meg vele. Ráadásul a […]

 • 3 életmód tipp vesekő esetén

  A vesekövességet különféle só- és ásványianyag-kristályok okozzák. Kialakulásában nagy szerepe van a táplálkozásnak, életmódnak, de az öröklött hajlamnak is. A […]

 • A gyerekekre leselkedő „ünnepi” veszélyek

  A csillogó díszek, a hangulatos elektromos világítás, a színes csomagolópapírok, melyek mind hozzátartoznak a karácsonyhoz, halálos veszélyt jelenthetnek a gyerekek […]

 • A depresszió tünetei és kezelési módjai

  A depresszió egy olyan kóros állapot, mely befolyásolja gondolatainkat, hangulatunkat, viselkedésünket és még a fizikai egészségünket is. Csak az Egyesült […]