Hogyan biztosítsunk kedvencünknek egészséges és hosszú életet?

A kis kedvencek a gazdik számára központi helyet foglalnak el az életben. Hogy minél tovább élhessenek velünk, fontos odafigyelni az ő egészséges életmódjukra is, hogy a hosszú, boldog és szeretetteljes együttélés garantált legyen.

Nézzük, melyek a legfontosabb dolgok, melyeket szem előtt kell tartanunk kedvencünk mindennapi életmódjával kapcsolatban:

1. Egészséges étkezés

A legfontosabb döntés, amit nap mint nap meghozunk, hogy mivel etetjük kedvencünket. Ha a tápot illetve a kész eledeleket választjuk, nézzük meg, hogy az összetevők listáján a hús első helyen szerepel-e, mert ez nagyon fontos. Ha csak tehetjük, mindig kerüljük az olyan termékeket, melyekben mesterséges íz-és aromaanyagok, színezékek és tartósítószerek vannak. Olvassuk el alaposan a címkét, meg fogunk lepődni, mert előfordul, hogy a drágább termékben találunk ilyen adalékanyagokat.

Ha kedvencünk túlsúllyal küzd, válasszunk csökkentett kalóriatartalmú tápokat (LOW-CAL), de bármilyen egészségi probléma esetén választhatunk speciális eledeleket – vesekövességre való hajlam, allergia, ízületi megbetegedés esetén stb.

Fontos a fogakra is odafigyelni, mert egy-egy gyulladt fogágy súlyosabb betegségeket is okozhat. A fogkövesség megelőzésére adjunk neki speciális rágcsálnivalókat

2. Egészséges agyműködés

Az emberek szeretik megtornáztatni agytekervényeiket, és karban tartani szellemi frissességüket, például keresztrejtvényekkel. Az állatok legalább ennyire imádják a fejtörőket. A bezárt ennivaló, mely csak egy kis pedál lenyomásával érhető el, vagy a jutalomfalatok, melyekért meg kell „küzdeni” egészen felvillanyozzák őket.

3 .Mindennapi séta és játék

A kutyusok napi sétája és a cicákkal való mindennapi játék segít abban, hogy egészségesek, valamint mentálisan frissek és éberek maradjanak. Azok a háziállatok, akikkel nem foglalkoznak rendszeresen, és nem kapják meg a szükséges fizikai aktivitás lehetőségét, közülük kerül ki a legtöbb súlyproblémával küzdő kis beteg. A túlsúlyos állatoknál ráadásul nagyobb a cukorbetegség és az ízületi megbetegedés kockázata, és a magatartási problémák is gyakrabban fordulnak elő náluk. Kutyákkal 20-30 perces tempós séta naponta, cicákkal kettő-három alkalommal egy 5 perces játék már elegendő.

4. A játszópajtás

A kutyusok imádnak egymással játszani. A jól szocializált kutyák ráadásul sokkal kedvesebbek, és jobban viselkednek. A parkban biztosan van alkalom a játszótárssal való napi találkozásra, de elmehetünk vele ügyességi versenyekre és pályákra is, ahol sok új ismeretségre tehet szert. Ezen kívül persze számtalan lehetőség adódik arra, hogy más gazdikkal és kedvenceikkel összejöjjünk.

5. Az állatorvos szerepe

A legtöbb gazdi azt gondolja, hogy csak akkor kell állatorvoshoz menni, ha beteg a kutyus vagy a cica. A hosszú, egészséges életnek azonban az a fő titka, hogy amikor makkegészségesnek látszik négylábú barátunk, akkor is felkeressük az orvost. Akárcsak az embereknél, náluk is a legfőbb cél a betegségek megelőzése, és a nem a kezelése. Az állatorvos tud tanácsot adni, ha más étrendre van szüksége, vagy valamilyen táplálékkiegészítőre, esetleg több mozgásra. Fiatal állatokkal évente egyszer, 7 éves kor után évente kétszer keressük fel az állatorvost.

 Ne feledjük, hogy az ő egészségük és jó közérzetük a mi egészségünkre is kihatással van.

Forrás: PRLog.Org 

Fotó: Mdk572

Kapcsolódó cikkek:

‘Doktor Kutya’

Kedvenceink társas kapcsolatainkra is pozitívan hatnak

A fogápolás a kedvenceknél is fontos

 

Random Posts

 • Az öngyógyítás igen elterjedt az állatok körében

  Lényegesen elterjedtebbek az öngyógyítás különböző formái az állatok körében, mint korábban gondolták – állítja Mark Hunter, a Michigani Egyetem ökológusa, […]

 • A rágás segíti a gondolkodást

  A rágás nem csupán az emésztésre, a fogazatra hat, hanem még az arcformát is tartósan megváltoztathatja, mindezen túl pedig jótékonyan […]

 • Tragikus felfedezés: a fatelepítés nem jelent megoldást a klímaváltozásra!

  A világ vezető klímaváltozás kutatóinak új felfedezése hideg zuhanyként érte azokat, akik szerint fák ültetésével ellensúlyozni lehet a fosszilis tüzelőanyagok […]

 • A menopauza előtti depresszió súlyosbítja a csontritkulást

  A nőket jobban fenyegeti a csontritkulás veszélye, mint a férfiakat. Csonttömegük eleve kisebb, mint a férfiaké, a menopauza után pedig […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.