Hogyan tápláljuk idős kedvencünket?

kitten-and-terrier-1421011-mAz egyre kifinomultabb állatorvosi ellátásnak és az egyre egészségtudatosabb gazdik kedvencük egészségéért való növekvő aggódásának köszönhetően, kedvenceink átlagos életkora folyamatosan növekszik. Így felmerül a kérdés, hogy tulajdonképpen hány éves kortól számít cicánk vagy kutyánk idősnek? Nos, a kilencvenes években a szakértők azt mondták, hogy a cicák átlagos életkora 14 év, ezért 9 éves kortól számított idősnek, a nagyobb fajtiszta kutyákat viszont már 5-6 éves korukban idősnek vélték. Manapság ezek az értékek már nem irányadóak, a cicák és kutyák átlagos életkora – akárcsak az embereké – jóval magasabb, mint húsz évvel ezelőtt.

Sok idős állat túlsúlyos, mégis alultáplált, szervezetük nem azokat a tápanyagokat kapja és nem olyan arányban, amire szükségük van. A 12 év feletti cicák mintegy harmadánál csökken a zsírlebontó képesség, míg ötből egy cicánál a fehérjelebontó képesség is alacsonyabb. Ezért bár a középkorú cicák számára előnyös az alacsony kalóriatartalmú étel, a 12 évesnél idősebb cicák számára a könnyen emészthető, tápanyagokban gazdag eledel ajánlott. Az 5 és 10 év közötti kutyáknak átlagosan több mint 40 százaléka küzd túlsúllyal, számukra a zsírban és kalóriában szegény étrend a megfelelő, de az idősebb kutyáknak is előnyös a magas fehérjetartalmú eledel, a napi kalóriaszükségletnek legalább 25 százaléka a fehérjéből kell származzon.

Minden gazdi, aki azt szeretné, hogy családtagként szeretett kedvence a lehető legmagasabb életkort érje meg, úgy hogy közben egészséges és boldog legyen, számos dologra oda kell figyelnie.

Kedvenceink szervezetének öregedése – akárcsak az embereknél – a normál funkciók visszafordíthatatlan változásában nyilvánul meg.

Idősödő cicánknál, kutyánknál az elsők között változhatnak meg az étkezési szokások: csökkenhet az ízlelési érzékenység és ezzel együtt az állat étvágya is. Ilyenkor kedvencünk étvágyának fokozására kell törekedni megfelelő étrenddel, amiben elegendő a kalória, tápanyagokban gazdag, és könnyen emészthető. Régebben nehezebb dolga volt a gazdiknak e tekintetben, de ma már az idősebb állatok számára kifejlesztett speciális tápok segítenek a helyes táplálásban. Fontos, hogy naponta többször kapjon az állat enni. Az adagra viszont ügyelni kell, minthogy az állat aktivitása csökken időskorban, az elhízás és a vele járó betegségek komoly kockázatokat rejtenek magukban. Az elhízás többek között a rostokban gazdagabb és energiában szegényebb étrenddel megelőzhető.

Egy fiatal, energikus állathoz képest az idősebbek energiaigénye átlagosan legalább 20 százalékkal alacsonyabb. Ezért fontos a kalóriákra odafigyelni.

Emésztőrendszer

A korosodás az emésztőrendszert is negatívan érinti. A rágás kevésbé hatékony és az emésztőnedvek termelődése sem annyira bőséges. A tápanyagok bélben való haladása lassul, ami székrekedésben nyilvánulhat meg, másrészt viszont a túlzott mikrobiális lebomlás – melyet szintén a lassú szállítás okoz – hasmenést okozhat.

A bélrenyheség miatt a káros melléktermékek felszívódása is fokozódhat, ami túlterhelheti a májat, és bőrbetegségek kialakulásához vezethet. Mivel a májfunkciók csökkenek, az aminosavak és az esszenciális zsírsavak átalakulása is kevésbé hatékony.

Kiválasztó-szervrendszer

A kiválasztó-szervrendszert szintén károsan érinti az öregedés. A szűrés hatékonysága csökken, ami veseelégtelenség kialakulásához vezethet, és gyakran megfigyelhető a fokozott és gyakori vizeletürítés is.

A nitrogéntartalmú melléktermékek visszatartása vérszegénységet idézhet elő. A nátrium, a kálium, a magnézium és a foszfor csökkentett kiválasztása pedig magas vérnyomás kialakulását okozhatja.

Idegrendszer

Az idegrendszer fogékonysága a különféle ingerekre szintén csökkenhet. Gyengül a hallás és a látás élessége, a memória, valamint az ízérzékelés és a szaglás érzékenysége is. Ennek kapcsán egyébként az állat biztonságára is fokozottan vigyázni kell, ne vezessük kutyánkat póráz nélkül, ha a nélkül nehezen tud követni bennünket, és cicánkat se engedjük többé az utcára, ha addig kijárós volt.

Izomzat

Az izmok beidegződése sem olyan hatékony idős korban, ami koordinációs problémákhoz, remegéshez, bizonytalan mozgáshoz vezethet. Az izmok veszítenek tónusukból és tömegükből, a csontok törékenyebbé válhatnak, hajlamosabbá válnak kedvenceink a csonttörésre.

Bőr

A bőr veszít rugalmasságából, vékonyabbá és szárazabbá válhat. A faggyúmirigyek szövetgyarapodása következtében ugyanakkor fokozódhat a faggyútermelés.

Hőszabályozás

A lassuló anyagcsere hatással van a hőszabályozásra, ezért idős kedvencünk érzékenyebbé válik a hidegre.

Fizikai aktivitás

A csökkenő fizikai aktivitás miatt kevesebb kalóriát igényelnek, ám az ételüknek különösen ízletesnek és könnyen emészthetőnek kell lennie. Figyelembe kell vennünk az etetésnél a fogak és az íny állapotát is, hiszen sokszor a fogak hiánya miatt kedvenceink nem tudnak száraz tápot enni.

Táplálási irányelvek

Annak érdekében, hogy lassítsuk a kiválasztó – valamint a szív- és érrendszer leépülését, fontos, hogy csökkentsük a fehérje-, a foszfor- és a nátriumbevitelt.

Az emésztőrendszer és az anyagcsere egészséges működése érdekében tanácsos több A-, B6- és B12-vitamint adni idős kedvencünknek. A megfelelő esszenciális zsírsav és cink bevitel pedig segít fenntartani a bőr és a szőrzet jó állapotát. Az étkezési rostok mennyiségének növelésével csökkenthető a felszívott energia mennyisége és a bélmozgás is serkenthető.

A megfelelő táplálás ugyan nem előzi meg a korosodást, de késlelteti és gyengíti a jeleit. Az ez irányú, egyre növekvő számú kutatások is segítenek minél jobban feltérképezni idősödő cicáink és kutyáink igényeit.

A tápanyag szárazanyag-tartalmára vonatkozóan az idős kutyák nyersfehérje igénye 14-25 %, 10% a szír, 4 % a rost, 0,5-0,8 % a kalcium, 0,4-0,7% a foszfor, 0,2-0,4 % a nátrium igénye. Idős cicáknál ezek az arányok a következőképpen alakulnak: 25-35 % a fehérje, 15 % a zsír, maximum 4 % a rost, 0,5-0,8 % a kalcium, 0,4-0,7 % a foszfor, 0,2-0,4 % a nátrium és maximum 0,1 % a magnézium igénye.

Ezeket az adatokat a gyári tápokon könnyen ellenőrizhetjük, ám mindezek csak általános ajánlások, melyek az egyedi igény és egészségi állapot függvényében változhatnak!

A helyes táplálás nagyon fontos, de minden gazdinak tudnia kell, hogy bármely egészségi probléma idejében való felismerése és megfelelő kezelése kiemelt jelentőségű az öregedés lassításában.

A megelőzésben fontos helyet kap a szájápolás. A fogmosás egyáltalán nem luxus, különösen a kutyáknál fektessünk nagy hangsúlyt erre.

Legalább naponta kétszer etessük meg kedvencünket, de úgy, hogy a napi kalóriaigényt ne lépjük túl.

Ha csökken kedvencünk étvágya, variáljuk úgy az ételét, hogy finomabbá tegyük számára.

A nedves eledelek melegítésével csökkenthetjük az étel szagát, így vonzóbbá válhat kedvencünk szemében. Ez különösen cicáknál lehet célravezető.

A víz adására is figyeljünk, különösen, ha kedvencünket száraz táppal etetjük.

Ha nagyon válogatós, akkor a neki ajánlott eledelek közül azt adjuk neki, amit a legjobban szeret.

Kutyáknál a napi séta, cicáknál a napi, otthoni játék, átmozgatás nagyon fontos. Segíti – a gazdinak is – fenntartani a jó vérkeringést, az izmokat is erősíti, és a bélmozgást is serkenti.

A testsúlyt nagyon szigorú ellenőrzés alatt kell tartani, kedvencünk egészségi állapota ugyanis nagymértékben függ ettől. A túlsúlyt (az ideális testsúlyt 20 %-kal vagy még jobban meghaladó súlyt) csökkenteni kell az étrend módosításával. A gyakori ízületi betegségek kockázatát is fokozza a túlsúly, a kutyák akár 20 százalékát is érinthetik ezek panaszok.

A daganatos betegségek a leggyakoribb halálokok között szerepelnek az idős állatok körében, ezért bármilyen gyanús jelre, tünetre azonnal forduljunk állatorvoshoz. A vese- és a szív funkciókat is rendszeresen ellenőriztessük, kedvencünktől vett vizeletmintát nem árt évente többször is elvinni állatorvoshoz ellenőrzésre.

Legalább évente egy alkalommal vizsgáltassuk ki idős kutyánkat, cicánkat állatorvosnál, erre egyébként általában kedvező áron van lehetőség. Tartsuk be az állatorvos tanácsait, etessük kedvencünket speciális eledellel, ha erre van szüksége (cukorbetegség, vesebetegség, ételallergia stb. esetén), szerencsére ma már széles a választék.

Ha mindenben betartjuk ezeket a tulajdonképpen embereknek is hasznos tanácsokat, kedvencünk minél tovább velünk lehet, boldogan és egészségesen.-Forrás: Can Vet J. Nov 1990; 31(11): 784–785., Vet Clin North Am Small Anim Pract. 2005 May;35(3):713-42., fotók: 1. BeverlyLR, 2. Sarej3. Ayla87, 4.  wrhoanaz 

Random Posts

 • Anne Hathaway lemondott a vegánságról

  A színésznő már évek óta bevallottan vegán, ám 2019-ben úgy döntött, a halhúst visszateszi az étlapjára. Legalábbis átmenetileg. A vegán […]

 • Hogyan csökkenthetjük természetesen a fibromyalgia okozta fájdalmakat?

  Legújabb kutatások szerint az aerobik illetve az aerob testmozgások, úgy mint futás, úszás, táncolás, kerékpározás, segíthetnek a fibromyalgiás fájdalom enyhítésében. […]

 • A hosszas ácsorgás is segíthet a fogyásban

  A Mayo Klinika új tanulmánya szerint a napi 6 óránál hosszasabb álldogálás – ülés helyett – hozzájárulhat a testtömegindex (BMI) […]

 • Hőségriadó a háziállatokra is

  Van, ahol a nyári kánikulában a tűző napon, árnyéktól mentes helyen, láncra verve tartanak kutyát. Az ilyen állatok kis időn […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.