Zöld teával valóban csökkenthetjük a rákbetegségek kockázatát?

A tea szerepét a rák elleni védekezésben már számos tanulmány és vizsgálat bizonyította, bár ezek közül a legtöbbet nem embereken végzett eredmények igazoltak. Emberi kísérletek során egyes esetekben bebizonyosodott, hogy a teafogyasztás valóban csökkenti a rák kockázatát, de arra is találtak példát, hogy bizonyos ráktípusoknál a teázásnak nincsen védő hatása a daganatos betegséggel szemben. Ezek az eredmények egyértelműen azt jelzik a kutatók számára, hogy a tea hatását a rák gyógyításában illetve megelőzésében feltétlenül továbbra is vizsgálni kell.

Az elmúlt évtizedekben több mint száz tanulmány igazolta a zöld és a fekete tea esetében a védő hatást. Legszélesebb körben a bőr-, a tüdő-, a máj-, a gyomor-, az emlő- és vastagbélrákkal összefüggésben kutatták a lehetséges megelőző hatásukat. A tea készítmények, beleértve a zöld és fekete teát, mind a koffeintartalmút, mind a koffeinmentes változatot, számos erős antioxidáns polifenol forrásai. Ezek az ún. katekinek: EGCG (epigallokatekin-3-gallát), EGC (epigallokatekin), ECG (epikatekin-3-gallát) és a CG (katekin-3-gallát). Ezek közül a leggyakrabban vizsgált vegyület, melyet önmagában tisztított formában is vizsgáltak és vizsgálnak az EGCG.

A teát a legtöbb kutatásban ivóvíz helyett adagolták, bőrdaganat esetében a bőrön helyileg is alkalmazták. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a tea a legtöbb esetben gátolja a tumor fejlődését, a daganatképződés több szakaszból álló folyamata közül legalább egyet blokkol.

A tüdőrákkal összefüggésben több tanulmány kimutatta, hogy bár Japánban a dohányosok előfordulása csaknem kétszerese, mint ami az Egyesült Államokban tapasztalható, és a japán férfiak több cigarettát is szívnak el egy nap, mint az amerikaiak, a tüdőrákos megbetegedések száma mégis feleannyi, mint az Államokban. Ebben az adatban persze több tényező is szerepet játszhat, úgy mint genetikai hajlam, vagy éppen az életmód, mégis a kutatók úgy gondolják, hogy az eltérő étrend is komoly befolyásoló tényezőt jelent. Japánban például a zöld tea általánosan fogyasztott ital az étkezések mellé, míg Amerikában a zöld tea fogyasztása sokkal ritkább. A kutatók a tüdőrákkal kapcsolatban megvizsgálták a zöld tea, az egyik fő hatóanyag, az EGCG és a koffein hatását is. Úgy találták, hogy mind a zöld tea, mind az EGCG csökkentette a tüdő tumor kialakulását 30-45 százalékkal, és érdekes módon még a koffein is kismértékű, de kimutatható gátló hatást mutatott.

Viszonylag kevés tanulmány vizsgálta a fekete tea rákellenes hatását, holott a világ teatermelésének jelentős részét képezi. A fekete tea összetétele számottevően eltér a zöld teáétól, köszönhetően az eltérő gyártási folyamatnak. A fekete tea készítése során a begyűjtött teacserje levelek egy fonnyasztási-erjesztési szakaszon mennek keresztül – ez a szakasz a zöld tea készítésénél kimarad – emiatt a fekete teában megtalálhatóak a katekinek oxidációs termékei, tearubiginek és teaflavinok, melyek szintén rendelkeznek antioxidáns hatással. A fekete teával végzett vizsgálatok is kimutatták, hogy a zöld teához hasonlóan gátlón hat a tüdőrák kifejlődésére.

A zöld tea polifenoljai más kutatásokban is mutattak rákellenes hatást, a bőr-, a tüdő-, a vastagbél- és a prosztata daganatos megbetegedésinél, ahol a tea vegyületei gátolták a rákos sejtek növekedését, illetve elősegítették a rákos sejtek halálát.

Még számtalan teával illetve hatóanyagaival összefüggő vizsgálat előtt állunk, melyek várhatóan még egyértelműbb eredményeket hoznak majd. De már az eddigi adatok is azt bizonyítják, hogy a teában lévő vegyületek, nem csak antioxidáns, hanem a sejtek közötti jelátvitelre gyakorolt bonyolult, összetett hatásuknál fogva is gátlón hatnak a daganatos sejtek fejlődésére. Bár a pozitív hatás egyénenként és életmódtól függően eltérő lehet, egyértelműen látszik, hogy érdemes beépíteni mindennapjainkba a zöld tea fogyasztását.Forrás: J. Nutr. 2003 Oct; 133 (10): 3268S-3274S., Fotó: Kristina Walter, Sebastian Jude

Random Posts