4 jó szokás, ami kedvenceinknek és a nekünk is egészséges

Szeretett kedvenceink testi-lelki egészségének fenntartásához éppoly hasznos szokásokat kell felvennünk, melyeket önmagunknál is alkalmazunk.

1.Egészséges étkezés

A kutyák és a cicák húsevők, válasszunk olyan eledelt számukra, melynek csomagolásán az összetevők felsorolásánál első helyen a hús áll. Kerüljük a mesterséges színezéket, tartósítószert, ízfokozókat tartalmazó eledeleket. Általában, ha kedvenceink életkorának, aktivitásának megfelelő tápot választunk, nem nagyon lőhetünk mellé. Az ivartalanított állatoknak szánt eledeleket úgy állítják össze, hogy az kedvencünk egészségét hosszú távon megőrizze.

Ha kedvencünknek speciális tápra van szüksége, tartsuk be az állatorvos javaslatait az etetésre vonatkozóan. Egy-egy egészségügyi probléma esetén az állatorvos sokszor egyetlen tápot javasol, de ma már számos gyártó kínál jó minőségű terméket ugyanarra a panaszra, ezért bátran nézzünk körül az eledelek „piacán”. Ha nem vagyunk biztosak egy táp pontos összetételében, mert az a csomagoláson nincsen feltüntetve, nézzük meg a gyártó honlapját, hátha ott megtaláljuk, vagy kérdezzük meg tőlük, és készséggel válaszolni fognak. Például a vesék megóvása érdekében fontos megtudni a foszfortartalmat, mely optimális esetben max. 1 % (diétás tápoknál még ennél is alacsonyabb), mégis kapható olyan táp, melyben a foszfor mennyisége 11 %! Érdemes hát alaposan tájékozódni!

2.Agytorna

Nem csak mi szeretjük a fejtörőket, kedvenceink is szeretik használni a kobakjukat. Szerezzünk be nekik szórakoztató játékokat, melyeket élvezettel használnak, és unaloműzőnek sem utolsók. Kutyák és cicák számára egyaránt kaphatók érdekes, ügyességet és gondolkodást fejlesztő játékok.

3.Testmozgás

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell… nekünk és kedvenceinknek is. Kutyák számára a napi félóra séta ideális mozgáslehetőséget biztosít még a gazdi számára is, a cicák számára naponta kétszer 5-10 perc játék elegendő. Ezt egészíti ki kedvenceinknél, ha „rájuk jön” a villámrohangálási kényszerük, amikor is alaposan kiszaladgálják magukat. A mérsékelt testmozgás mindenkinek egészséges, de ne essünk át a ló túlsó oldalára. Ne vigyük órákon át tartó biciklitúrára magunkkal a kutyánkat, pláne ne a nyári hőségben, csak azért, mert azt gondoljuk, ő ugyanúgy élvezi a „kirándulást”, mint mi.

4.Betegségmegelőzés

A betegségek megelőzésében a helyes tápláláson túl fontos szerep jut az állatorvosi vizsgálatnak. Nyolc éves kor után évente legalább egyszer akkor is keressük fel az állatorvost kedvencünkkel, ha látszólag semmi baja sincsen. Sok mindenre fény derülhet egy egyszerű vizeletvizsgálatból is, amihez még csak nem is kell elvinni kedvencünket az orvoshoz.

Fotó: Pixabay

Random Posts

 • 5 jó tanács újdonsült kismamáknak

  A legtöbb kismama a várandósság hónapjaiban nagyon odafigyel a helyes étkezésre, ám nem szabad elfelejteni, hogy ezt a kisbaba világra […]

 • 2011-ben a vártnál alacsonyabb volt az üvegházhatású gázok kibocsátása

  Az Európai Unióban 2011-ben az üvegházhatású gázok kibocsátása 3,3 százalékkal csökkent 2010-hez képest, s ezzel 1990 óta a legalacsonyabb szintre […]

 • A gyulladáscsökkentő ananász

  Az általunk is ismert háziasított ananász eredetéről keveset tudunk, de valószínűleg Brazília déli részéből vagy Paraguayból származik. Mi, Európában Kolombusz révén […]

 • Suttogással védekeznek a ragadozók ellen a bálnaborjak

  Suttogva kommunikálnak egymással a nőstény hosszúszárnyú bálnák és borjaik, hogy ne vonzzák magukhoz a ragadozókat.     A dániai Aarhusi Egyetemen dolgozó […]