Miért olyan finnyás a cicám? A 8 leggyakoribb ok!

Számos gazdinak okoz fejtörést cicája etetése. Sorra kínálgattad már mindenféle eledellel kedvencedet, de ő a legtöbbe még csak bele sem kóstol? Vagy ideig-óráig vidáman eszi, aztán egyszercsak úgy dönt, köszöni, többet nem kér belőle? A zacskós eledelről csak a szaftot nyalogatja le, a falatkákhoz hozzá se nyúl? Cicánk finnyásságának számos oka lehet!

1.Ragaszkodás a „saját” márkához

Nem csak nekünk vannak kedvenc márkáink, a cicáknak is! Vannak cicák, akik egyetlen táphoz ragaszkodnak, bármit is kóstoltatunk meg velük, mást nem fogadnak el. A gond akkor van, ha egészségi okokból új, diétás tápra kell váltanunk. Ezért tanácsos a cicákat többféle ízű, formájú és textúrájú eledellel kínálni. A cicák nem szeretik a változást, legalábbis a kellemetlen meglepetéseket. Ha odamennek a tálkájukhoz, és nem a megszokott illatú, formájú és állagú eledel fogadja őket, azonnal „lehidalnak”. Szóval, ha új ételhez akarjuk szoktatni, azt fokozatosan tegyük, és egyre nagyobb arányban keverjük a régi, megszokott ételébe.

2.Stressz

A cica étvágyát a környezete is befolyásolja, stressz hatására megváltozhat az étkezési szokása. Szeretnek teljes nyugalomban és biztonságban étkezni. Ha például több cicánk van, más-más helyekre tegyük a tálkáikat, hogy ne tudják egymást zavarni.

3.Túl közel a víz, vagy az alom

A cicák többsége nem szereti, ha a vizestáljuk az etetőtáljuk mellett van, ezért hiába mutatós, a dupla etetőtál náluk nem mindig jön be. A vizet ezért tegyük inkább az etetőtáltól távolabb. Az alom közelsége is zavaró lehet, hiszen a cicák a természetben sem ott végzik el a dolgukat, ahol esznek, ezért ha az alom mellett kell enniük, az szorongást válthat ki.

4.Hidegen nem jó

A cicák nem szeretik a hideg ételt, mert ez azt jelzi számukra, hogy a „zsákmány” már kihűlt, azaz nem teljesen friss. Mindig kínáljuk szobahőmérsékleten a táplálékot.

5.Álcázott gyógyszerek

A cicáknak általában nagyon nehéz gyógyszert beadni, ezért sok gazdi megpróbálja a szaftos eledelbe rejteni azt. Csakhogy a cica orra mindent kiszagol, és mivel esze ágában sincs önszántából megenni a gyógyszert, az ételt is ott fogja hagyni. És meglehet, hogy akkor is ezt fogja tenni, ha nem is rejtettünk bele semmit. Mert kétszer nem mennek bele ugyanabba a csapdába.

6.Vizes szárazeledel? Na, neee

A cicák sajnos nem mindig isznak elegendő vizet, pedig ez különösen fontos az egészséges kiválasztórendszer szempontjából. Néhány gazdi ezért ahhoz a leleményesnek tűnő fortélyhoz folyamodik, hogy vízbe áztatja a szárazeledelt. Ám ilyen könnyen nem lehet túljárni a cica eszén. Még ha a kedvenc eledelét áztatjuk be, akkor sem fogja beledugni még az orrát sem, ugyanis a cicák ragaszkodnak a tápszemek megszokott állagához és formájához.

7.Csak a házi koszt

Vannak cicák, akik nem eszik meg a készen kapható eledeleket, csak a házi kosztot szeretik, a frissen főtt húst, vagy halat. Talán mert a gyári táp számukra nem elég természetes. Ezzel csak az a gond, hogy a házi koszt nem tartalmaz bizonyos létfontosságú vitaminokat és más tápanyagokat. Ha cicánk így étkezik, kérjük ki állatorvos tanácsát, hogy milyen vitamin-kiegészítőt adjunk a cicánknak, hogy ne alakuljon ki semmilyen hiánybetegsége.

8.Egészségi probléma jele

Ha nem akar enni a cicánk, annak hátterében egészségi okok is állhatnak, például fog-, vagy ínybetegség, légzési problémák, de a húgyúti gyulladás is eredményezhet étvágytalanságot. Ha tehát nem találunk magyarázatot az étvágytalanságra, keressük fel az állatorvost.

Fotó: Pixabay

Random Posts

 • De nehéz az iskolatáska!

  Hamarosan becsengetnek az iskolába, és a gyerekek vállára nem csak a sok tanulás súlya, hanem a nehéz iskolatáska is nehezülni […]

 • Zöld teával valóban csökkenthetjük a rákbetegségek kockázatát?

  A tea szerepét a rák elleni védekezésben már számos tanulmány és vizsgálat bizonyította, bár ezek közül a legtöbbet nem embereken […]

 • Az eszközhasználat nem mindig jelent magasabb intelligenciát

      A harkálypintyek mégsem olyan okosak, mint korábban gondolták – állapították meg osztrák kutatók madarakkal végzett kísérleteik eredményeként.     Míg […]

 • A szalakóták jól érzik magukat hazánkban

  A csodaszép küllemű, azúrkék tollazatú szalakóta a telet Afrika melegebb vidékein tölti, ám májustól szeptember közepéig szívesen tartózkodik hazánkban. Sajnos, […]