Ezért veszélyes a túlsült krumpli és pirítós

A brit Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség (Food Standard Agency, FSA) arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ne süssék sötét színűre sem a pirítóst, sem a burgonyát, annak érdekében, hogy elkerüljék egy rákkeltő vegyület nagy mennyiségű keletkezését.

Az Ügynökség szerint, ha aranyszínűre sütjük ezeket az élelmiszereket, azzal is elérhetjük a kívánatos ízt és ropogósságot.

Ha keményítőtartalmú élelmiszereket – mint a kenyeret, burgonyát – sötét színűre pirítunk, sütünk, grillezünk vagy megégetünk – a magas hőmérsékleten (120 °C fok felett) egy veszélyes rákkeltő vegyület keletkezik bennük, az ún. akrilamid. Minél magasabb a sütési hőmérséklet, és minél hosszabb a sütési idő, annál több akrilamid keletkezik az ételben.

Az FSA által készített tanulmányban a brit lakosság körében vizsgálták az akrilamidnak való kitettség mértékét.  Megállapították, hogy a legtöbb ember túlzott mértékben fogyasztja ezt a vegyületet, mely hosszú távon megnöveli a rákbetegségek kialakulásának kockázatát. Azt is kimutatták, hogy az akrilamid fő forrásai azok a sült gabonák és más élelmiszerek, mint például a burgonya, melyeknek magas a keményítőtartalma. De megtalálható a sült gyökérzöldségekben, kekszekben, süteményekben, kenyérben és a csipszekben is.

Ez nem jelenti azt, hogy meg kell ijednünk, ha reggelire éppen égett pirítóst fogyasztottunk!

Az FSA célja nem az aggodalomkeltés, csak szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy ha rendszeresen és sokat fogyasztanak ezekből az élelmiszerekből, akkor az hosszú távon kockázatos lehet az egészségükre. A cél, hogy együnk kevesebb túlsült keményítőtartalmú ételt, melyek amúgy is szegények hasznos tápanyagokban és rostban.-forrás: Cancer Research UK, fotó: Pixabay

Random Posts