Az alváshiány 5 legsúlyosabb következménye

Az elmúlt évtizedekben jellemzően egyre csökken az alvásidő a felnőtt népesség körében, későn fekszünk, korán kelünk. Sokan természetesnek tartják, hogy elfoglaltságaik javára feláldozzák az alvásra szánt idejük egy részét, és nem is gondolják, hogy a kevés alvásnak milyen súlyos hatásai lehetnek. Pedig a megfelelő időtartamú és minőségű alvás éppoly fontos szervezetünk számára, mint az evés vagy az ivás, és ha túl keveset alszunk, nem csak nyűgösek lehetünk, hanem betegek is. A kevés alvásnak több súlyos következménye is lehet:

1.Koncentrálóképesség csökkenése

A kevés alvás hatással van a gondolkodási és tanulási folyamatokra. Ha 7 óránál kevesebbet alszunk, máris észrevehetjük magunkon, hogy romlik a figyelmünk, az éberségünk, a koncentrációnk és a problémamegoldó képességünk is. Az alvásciklusoknak fontos szerepe van az emlékek megőrzésében, a tanultak memorizálásában és megerősítésében – ezért nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű alvás a tanuláshoz is.

2.Stressz, szorongás, depresszió

Az alvás során szervezetünk regenerálódik, feloldja az izmokban felgyülemlett feszültséget. Ha nem alszunk eleget, akkor a stressz felhalmozódik a testben, és később szorongásban nyilvánulhat meg. Idővel depresszióhoz is vezethet, mivel az alváshiány megzavarja a hangulatszabályozásért felelős ideg-ingerület átvitelt. Tehát nem csak azért lehetünk depressziósak, mert életünk hullámvölgybe került. Lehet, hogy éppen minden jól megy, csak nem alszunk eleget.

3.Elhízás

Azok a nők, akik 5 órát vagy annál kevesebbet alszanak éjszakánként, általában hajlamosabbak az elhízásra, mint 7-8 órát alvó társaik.  A rossz alvás hatására ugyanis megváltozik az étvágyszabályozó hormonok termelődése: az éhségérzetet fokozó ghrelin szintje nő, a jóllakottság érzéséért felelős leptiné viszont csökken. Minimum 7 órás alvással azonban elérhetjük, hogy a ghrelin szint ne változzon.

4.Magas vérnyomás

Ha 6 óránál kevesebb időt szentelünk az alvásnak, az a szív- és érrendszerünkre is hatással van. Alvás közben vérnyomásunk 10-20 százalékkal esik, de ha kevesebbet alszunk, akkor a napi, 24 órás átlagos vérnyomás érték is magasabb lesz, és a magasabb szint könnyen állandósulhat. Továbbá az alvás szabályozza azokat a stresszhormonokat is, melyek biztosítják az egészséges vérnyomást.

5.Gyenge immunrendszer

Alvás közben immunrendszerünk olyan ellenanyagokat termel, melyek segítenek a fertőzések leküzdésében. A kevés alvásidő elnyomja az immunrendszer működését, ami fokozza a bakteriális és vírusos fertőzések kockázatát, és könnyebben kapjuk el az influenzát még akkor is, ha be vagyunk oltva a betegség ellen. Az optimális immunműködéshez legalább napi 7 óra alvás szükséges.

Az alváshiány hosszú távon megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és a cukorbetegség kockázatát. Ráadásul elősegíti a bőr korai öregedését és a ráncok kialakulását, mivel az alvás hiányában több kortizol stresszhormon termelődik, és ez nagy mennyiségben lebontja a bőr rugalmasságért és feszességéért felelős kollagént – ezt a káros hatást a legdrágább arckrémekkel sem ellensúlyozhatjuk. Ezért is érdemes időben lefeküdnünk.-fotó: Pixabay

 • Mikor hasznos a kutyasín?

  Kutyánk lábát bármikor érheti sérülés, vagy olyan megbetegedés, mely akadályozza a rendes mozgásban. Egy kutyasín nagyszerű segítséget jelent a terápia […]

 • 3 gyümölcs, mely segíthet a fogyásban

  A WHO ajánlása szerint naponta legalább 80 gramm gyümölcsöt és zöldséget tanácsos fogyasztanunk lehetőleg öt adagban elosztva a nap folyamán. […]

 • Három tipp a boldogság eléréséhez

  Könyvek, cikkek ezrei íródtak már a témában, mégsem találtunk még rá a titokra. Mindenki boldog szeretne lenni, ez egyfajta életcél. […]

 • A cicák kérése

  A kutyusok tíz kéréséről már régóta tudok, elgondolkodtam, miért ne lehetne a cicáknak is legalább egy kérése.