Jógával akár minden más testedzést kiválthatunk?

A legtöbb fitnesz szakértő szerint a megfelelő fizikai edzettség az alábbi öt összetevőből áll: a szív- és az érrendszer valamint az izmok állóképességéből, az izomerőből, a testösszetételből és a rugalmasságból.

Miközben jó néhány testedzés főként egy vagy két komponens fejlesztésére összpontosít, addig a jóga képes arra, hogy mindegyik fejlődését előmozdítsa.

A légzőgyakorlatok nem csupán nyugtatóan hatnak, hanem támogatják a szív- és érrendszer egészségét is. Az American Journal of Physiology című szaklap által vezetett tanulmány felfedezte, hogy törzsünk nagyobb rugalmassága csökkenti az artériák merevségét, mely a szív- és érrendszeri betegségek egyik ismert kockázati tényezője.

A jógapozíciók és a mély légzőgyakorlatok a stresszt is csökkentik, ezáltal hozzájárulnak, hogy érzelmileg kiegyensúlyozottabbak legyünk – mindezen előnyök pedig együttesen csökkenthetik a vérnyomást és a koleszterinszintet.

A jógagyakorlatok során nem súlyzók, hanem saját testünk tömege jelenti az ellenállást, s mindez fokozza az izomszabályozást, az állóképességet és az izomerőt.

Bár az egyes pozícióknál úgy tűnhet, hogy csak egyetlen izomcsoportot edzünk, valójában az egész testre szükség van ahhoz, hogy megtartsunk egy pózt, és kontrolláljuk a mozgást és légzésünket. Ez nem csupán az izmokat edzi, hanem az ízületi szalagokat is.

Jógázással ugyan nem fogunk testépítőként kinézni – ez általában nem is célunk -, de az izomerősítő és a rugalmasságot fokozó nyújtógyakorlatok segítségével csinos alakot érhetünk el.-forrás: PRLog.Org, fotó: Pixabay