Vegán harcművészek, akik elutasítják a húsevést

A vegetáriánus, illetve vegán étrenddel szemben az egyik fő kritika, hogy nem biztosít a szervezet számára kellő mennyiségű és minőségű fehérjét. A fehérjék szervezetünk legfontosabb anyagai, sejtépítő és energiaforrással szolgáló tápanyagok. Mit tanítanak a fehérjékről? Főként azt, hogy a testfehérjék felépítésében 21 aminosav vesz részt, és ezek között 10 olyan, ún. esszenciális aminosav található, melyek hiánya súlyos zavarokhoz vezethet, és melyeket döntően az állati fehérjékben találunk meg, ezért olyan fontos állati fehérjét, azaz húst fogyasztanunk.

Napi fehérjeszükségletünk 1 gramm/testsúly kg. A sportolóknak még ennél is nagyobb mennyiségre van szükségük a megfelelő izomzat felépítéséhez. Ha ilyen kulcsfontosságú a fehérje, és elsősorban csak az állati fehérjét tekintjük jó minőségűnek, akkor hogy lehetséges, hogy olyan sok vegánt találunk a sportolók között?

A sportolók között is kiemelkednek a küzdősportokat űzők, akik igazi izomemberek, mégis szép számban választották a növényi alapú étrendet. Természetesen nem azért, mert rosszat akarnak a testüknek. Ők a legékesebb bizonyítékai annak, hogy vegán és vegetáriánus életmóddal is lehetünk egészségesek, erősek, és biztosíthatjuk testünk számára a szükséges mennyiségű és minőségű fehérjét növényi forrásból is.

Íme, 3 harcművész, akikről azt is megtudhatjuk, miért mondanak nemet a húsra:

David Meyer

Ötszörös Brazil Jiu Jitsu (BJJ) bajnok. Az évek során számos nemzetközi címet nyert, de a legbüszkébb arra, hogy egyike volt az első tíz embernek, akik nem brazilként érték el a fekete övet. David Meyer még ma is bajnok, és annak ellenére, hogy az 50-es éveit tapossa, méltó ellenfélnek bizonyul huszonéves küzdőtársai számára. Minden címét vegánként érte el.

1985 óta híve a vegetarianizmusnak. 2000 óta azonban még szigorúbb étrendet követ, vegán lett, és nem fogyaszt semmilyen állati eredetű élelmiszert, tojást és tejet sem. Szerinte a tej is folyékony hús. David mélyen hisz az állatok jogaiban, elkötelezett amellett, hogy egyetlen állatnak sem akar ártani, ezért mondott le a húsevésről. Úgy véli, hogy a vegán étkezés különösen egészséges, és nem csupán a környezet számára jobb, de neki is több energiát ad. Sok tofut, quinoát, friss zöldséget, salátát, gyümölcsöt és gabonát eszik. Reggeli kedvence a zabpehely áfonyával, dióval, banánnal és mazsolával, szója vagy mandulatejjel leöntve. Nagyon szereti a thai és az etióp ételeket is.

Meyer azt reméli, hogy egyre több ember ismeri fel, hogy az állatoknak is joguk van élni, a vegán életmód pedig egy természetes és okos választás, mely segít, hogy egészségesebbek legyünk, és jobban felhasználjuk a természetes erőforrásokat.

Mac Danzig

MMA-harcos (Mixed Martial Arts-Kevert Harcművészetek), aki néhány lenyűgöző győzelmével hívta fel magára a figyelmet. 2014-ben vonult vissza, 34 meccséből 21-et nyert meg, és híres volt arról, hogy nehéz a ringben megállítani. Most edzőként és természetfotósként dolgozik. Ő is az állatok iránt érzett tiszteletből lett vegán.

Világ életében szerette az állatokat, és a természetet. Máig is emlékszik arra, mikor tizenhárom évesen megpillantott egy teherautót, mely zsúfolásig tele volt sertésekkel, melyeket a vágóhídra szállítottak. Az egyik állattal hosszan nézték egymást, és ő érezte, hogy mennyi intelligencia árad belőle. Elkeserítette, hogy milyen szörnyű vég felé tart. Mac törölte az étrendjéből a sertést és a marhahúst is.

Húszévesen egy állatmenhelyen dolgozott, akkor találkozott vegán emberekkel, és rádöbbent, hogy a húsevésnek igenis léteznek egészséges alternatívái. Ám Mac akkor még úgy gondolta, hogy az edzések miatt szüksége van állati fehérjére, emiatt húst továbbra is evett, de csak csirkét.

2004-ben elérkezett arra a pontra, hogy a csirkehústól is megundorodott. Éppen egy hónap választotta el a következő meccsétől, amikor felkért egy vegán edzőt, hogy segítsen neki az életmódváltásban és a felkészülésben. Mac megnyerte a meccset, és utána sorozatban 12 győzelmet aratott. Azt mondta, hogy amikor vegán lett, nem vesztett semmit az izomzatából, viszont sokkal több energiája volt. Állítja, hogy remekül érzi magát a bőrében, és soha többé nem enne húst.

Claire Foreman

Ausztrália legígéretesebb női Muay Thai harcosa és bajnoka, aki bizonyította, hogy nála magasabb és nehezebb ellenfeleket is le tud győzni. Hetente hat napot edz, erőnléti és technikai gyakorlatokat végez, és sokat fut. 2015-ben váltott vegán életmódra, azt követően, hogy előtte már hét éve vegetáriánus volt.

Saját bevallása szerint azért lett vegetáriánus, mert elutasítja az állatok iránti kegyetlenséget, és különösen a vágóhídi állatok szenvedését nem bírja elviselni. Aztán egyre többet tudott meg a nagyüzemi mezőgazdaság és az állattenyésztés bolygónkra gyakorolt hatásairól, és eldöntötte, hogy egyáltalán nem fog semmilyen állat eredetű terméket fogyasztani. Sok vegán ismerőse van, akiktől számos, finom és tápláló vegán receptet tanul.

Nagyon elégedett étrendje egészségi hatásaival is. Sokkal egészségesebb, erősebbnek érzi magát, étrendje segíti a sovány izomtömeg építését, csökkenti a testzsírt, gyorsítja a regenerációt. Szerinte minden szükséges tápanyagot megkap a szervezete a növényi étrendjéből, mely sok teljes kiőrlésű gabonából, hüvelyesekből, zöldségekből, gyümölcsökből, tempehből, magvakból és növényi olajokból áll.  Szereti meggyőzni a növényi alapú étrend eredményességéről azokat, akik kételkednek abban, hogy egy sportoló ilyen étrend mellett is képes kimagasló teljesítményre.

Cikkünket Abel Trujillo MMA-harcos gondolataival zárjuk, akinek a testén nyoma sincs vegán életmódjából fakadó hiánybetegség tünetének, és aki a közösségi oldalakon is büszkén hirdeti a vegán étrend előnyeit.

„Ne egyél ártatlan állatokat! Mentsd meg a Földet, az állatokat, és önmagadat! Jobban fogod magad érezni testileg, lelkileg és szellemileg is!”

 

 

 

Források: greatveganathletes.com, ecorazzi.com, fotók: David Meyer:humanesociety.org/ Chrissy Winograd, Mac Danzig:wikimedia/Street Life, Claire Foreman:blitzmag.net, 2017.február

 

Random Posts

 • Fahéjjal az Alzheimer-kór ellen

  Tel Aviv-i Egyetem fedezte fel a közelmúltban az összefüggést a fahéj és az Alzheimer-kór között. A fűszernek fontos szerepe lehet […]

 • Visszahozhatók a kihalás széléről?

  Tizenhárom állam, nemzetközi adományozók és természetvédők fáradoznak azért, hogy megelőzzék az elképzelhetetlent: az utolsó vadon élő tigrispopulációk kihalását. A vadonban […]

 • A növények képesek mérsékelni a felmelegedést

  A Helsinki Egyetem és az IIASA új tanulmánya szerint a növények képesek az éghajlatváltozás mérséklésére azáltal, hogy a hőmérséklet melegedésével […]

 • A rendszeres kávéfogyasztás egy súlyos májbetegségtől védhet meg

  A kávé rendszeres fogyasztása csökkenti egy ritka, ám súlyos májbetegség kialakulásának kockázatát, adta hírül a Mayo Klinika új tanulmánya. A […]