3 tipp, hogy ne félj a fogorvostól

A fogorvosi szék nem éppen tartozik kedvenc ülőhelyeink közé. Sok felnőtt még a gyerekeknél is jobban tart egy fogászati beavatkozástól. Becslések szerint ez a félelem akkora, hogy legalább minden tizedik ember emiatt nem megy el fogorvoshoz.

Fogaink és szájüregünk rendszeres ellenőrzése, nem csak azért fontos, hogy szép és egészséges fogaink legyenek, hanem általános egészségi állapotunk érdekében is. Egy rossz fog, egy szájüregi fertőzés és gyulladás, ha elhanyagoljuk, komoly kockázatokkal járhat, a fertőzés szétterjedhet az egész testben, növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, várandós kismamáknál pedig a gyulladással felszabaduló hormonok akár koraszülést is okozhatnak. Ezért kell legyőzni a fogorvos okozta szorongásunkat, amihez 3 tippünk segítséget nyújthat:

1.Válasszunk szimpatikus fogorvost

Sokkal bátrabban ülünk be egy olyan fogorvos székébe, aki nem csak jó szakember, de szimpatikusnak, kedvesnek is találjuk, akitől ráadásul bátran kérdezhetünk, és nem csak annyit mondd, hogy „dőljön hátra, és nyissa ki a száját”. Ha félünk egy beavatkozástól, kérdezzük meg előtte a fogorvosunkat, hogy mit fog csinálni, mennyire fog fájni, meddig fog tartani. Ezen információk tudatában sokkal nyugodtabban vethetjük alá magunkat a procedúrának. Sokan leginkább a fájdalomcsillapító injekciótól félnek, de egy jó szakember ezt úgy adja be, hogy nem is fogjuk érezni.

2.Legyen kellemes a környezet

Egy sötét, szűk tér nyugtalanító hatású, ám egy tágas, világos, nyitott környezet jelentősen csökkentheti a félelmeinket. Menjünk olyan fogorvosi rendelőbe, ahol már a környezet is nyugtató hatással van ránk.

3.Hallgassunk zenét

Az ellazító, lágy dallamok, vagy kedvenc dalaink hallgatása segít csökkenteni a félelmet, nem csak mert nyugtatóan hat, hanem azért is, mert elnyomja azokat a félelmet keltő zajokat – például a fúró hangját – melyet még a rendelő előtt várakozva sem szeretünk hallani.

 

Fotó: Wikimedia

Random Posts

 • A B12-vitamin csökkenti a szellemi hanyatlás kockázatát

  Ha a szervezetben a B12-vitamin szintje alacsony, akkor nagyobb a kockázata az agy zsugorodásának, a kognitív képességek elvesztésének, és a […]

 • Kutya- és macskaevés: A színtiszta állatkínzás

  Miközben a legtöbb országban, így hazánkban is az állatbarátok naponta fáradoznak azon, hogy bajba került, elesett, hontalan, lelkileg meggyötört állatokat […]

 • Mit csináljunk, ha süni téved a kertbe?

  Először is: örüljünk neki! A sünök hasznos rovarpusztítók, segítségükkel igazi biokertészetet valósíthatunk meg kertünkben.

 • A legyakoribb fogyást segítő étrendkiegészítők és hatékonyságuk

  Becslések szerint a világon minden harmadik felnőtt küzd túlsúllyal. A legtöbben szeretnének ezen változtatni, elsősorban, hogy csinosabbak legyenek, de a […]