Vegyük komolyan a penész egészségkárosító hatásait!

A beltéri levegő minősége komoly szerepet játszik egészségünkben. Otthonunk szennyezett levegője leggyakrabban allergiát, fertőzést és mérgezést okozhat, de ennél még súlyosabb betegségeket is előidézhet.

A biológiai szennyező források között találjuk a baktériumokat, vírusokat, az atkákat, a rovarokat, a pollent és a gombákat, melyek közül a penészgombák különösen veszélyesek lehetnek számunkra. Az ember legalább 600 gombafajjal érintkezik, melyekből kevesebb, mint 50-et azonosítanak rendszeresen a beltéri levegő egészségkárosító szennyezői között. A gombák által termelt spórák tömegesen kerülnek a szoba levegőjébe. Elsősorban belégzéssel illetve lenyeléssel jutnak a szervezetünkbe, ugyanis a spórák rátelepedhetnek az ételeinkre is, s így szépen megesszük őket. De nem csak orron és szájon át támadnak, hanem a bőrön át is belénk kerülhetnek, ahol a véráram útján eljutnak valamennyi szervünkbe, az agyunkba is.

A gombaspórák támadása általában olyan észrevétlenül történik, hogy szinte fel sem figyelünk rá. Pedig egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az asztmás betegek számának növekedése és számos, kórházi kezelésre szoruló ’rejtélyes’ betegség hátterében a penészgombáknak való kitettség áll. Még társállataink egészségét is károsíthatják.

A téli időszakban az otthonok igen nagy részében jelent súlyos gondot a penészgombák megjelenése. A tünetek gyakran asztmára vagy megfázásra hasonlítanak: légzési nehézséggel, tüsszögéssel járnak. A már meglévő asztmás betegséget pedig jelentős mértékben súlyosbíthatják, a gombák hatása akár végzetes is lehet.

Szintén gyakori tünet a fáradtság, a hányinger, a hányás, és a furcsa kiütések. A légzőszervi tünetek közé tartoznak még az orrdugulás, orrfolyás, torokfájás. Kialakulhat orr és szem irritáció, arcüreggyulladás, nem asztmásoknál fokozódik az asztma kialakulásának kockázata. Megfigyelték, hogy asztmás kismamák csecsemőinél a gombaspórák tartós köhögést okozhatnak. Súlyosabb esetekben tüdőgyulladás, tüdőbetegség, gombás fertőzés is kialakulhat, különösen azoknál, akik a legtöbb időt töltik penészgombával szennyezett zárt térben, és az immunrendszerük meggyengült. A penészgombák jelenléte a reumás panaszokat is tovább súlyosbíthatja, az izmok, ízületek gyulladását, merevségét fokozhatja. Felelőssé tehetők tanulási és koncentrációs nehézségek kialakulásáért is.

A penészgombák általában négyféleképpen támadhatnak:

1. Allergiát okozhatnak az esetek 10-20 százalékában. Ez bőr- vagy vérvizsgálattal deríthető ki.

2. A gombasejtek falában lévő glükán és a sejtmembránban található ergoszterol nevű vegyületek szénanáthaszerű tüneteket okozhatnak, azaz viszkető, vörös orrot, könnyező szemeket és orrdugulást. Ehhez nem kell allergiásnak lennünk, bárki reagálhat így a fertőzésre. A glükán a fenti panaszokon túl gyulladásos reakciókat válthat ki, és befolyásolja az immunrendszer működését. Az ergoszterol mennyisége a környezet gombás fertőzöttségének mértékét mutatja meg, <62 μg/g (mikrogramm/gramm) ergoszterol mennyiség a házi porban például azt jelzi, hogy a gombák mennyisége nagyon magas.

3. A penészgombák szerves vegyi anyagokat is kibocsátanak, benzolt, acetont, ketont, aldehideket, alkoholokat, melyek hányingert, szédülést, fejfájást, fejre nehezedő nyomásérzést, lüktetést okozhatnak.

Mikotoxinok

4. Végül, vannak olyan penészgombák, melyek mikotoxinokat termelnek. Ezek másodlagos anyagcseretermékek, melyeknek egy része hasznos, hiszen gátolja bizonyos kórokozó baktériumok növekedését, ezért felhasználjuk őket a gyógyszeriparban. Más esetben azonban a spórákban lévő mikotoxinok megtámadják a sejtjeinket, és olyan súlyos betegségek kialakulásáért tehetők felelőssé, mint a rákos betegségek, de okozhatnak halva születést és vérzéseket csecsemőknél. A mikotoxinok leggyakrabban irritációt, bőrkiütést, hányingert váltanak ki, de elnyomhatják az immunrendszer működését, továbbá kiválthatnak akut vagy krónikus májkárosodást, akut vagy krónikus központi idegrendszer károsodást, és befolyásolhatják a hormonrendszer működését. Ennek ellenére a penészgombák jelenléte még nem feltétlenül jelenti azt, hogy mikotoxinok is jelen vannak a légtérben, vagy ha vannak is nagy számban lennének. A száraz fal, a szőnyeg és a házi por elemzése szükséges ahhoz, hogy ezt meg lehessen állapítani. Ha egy betegséget mikotoxin okoz, akkor a gyógyuláshoz meg kell állapítani, mely mikotoxin van jelen a szervezetben.

A penészgombák szinte minden felületen képesek növekedni, de leginkább a nedves felületeket szeretik. A gipszkarton is kedvező egyes penészfajok számára, mert nedvszívó hatású, de a tapéta is remek „táptalajt” jelent, akárcsak az akrilfestékkel festett falak, melyeket szintén megtámadnak. Növekedésükhöz három fő tényezőre van szükségük: nedvességre, tápanyagra és kedvező hőmérsékletre. Szaporodásuknak kedvez a rossz szellőzés, a hideg, nyirkos falak, a párás levegő (melynek forrásai a főzés, a fürdés, a ruhaszárítás stb.).

A penész fő ellensége a száraz környezet, ezért kell gyakrabban szellőztetni, lehetőség szerint ablakszellőzőt beépíttetni. A gyakori porszívózás is csökkenti a spórák mennyiségét, mivel rengeteg spóra telepszik meg a szőnyegeken is. Ajánlott továbbá a mosható tapéta, a falfelületek gombaölő szerrel való kezelése (ami azonban szintén környezeti terhet jelent), légtisztító beszerzése, a szennyezett légcsatornák, szűrők, szellőzők gyakori tisztítása. Lehetőség szerint a falfületekről távolítsuk el a papírt, ez is csökkentheti a gomba mennyiségét. „”Gombátlanítás”, takarítás közben viseljünk arcmaszkot.

Hatással lehet a gombára a fertőtlenítő hatású UV-fény alkalmazása, és egyes illóolajok használata, illetve az ecetes vagy klóros vízzel való áttörlés. Utóbbiak azonban leginkább csak átmeneti megoldást jelentenek, hatásuk maximum pár napig tart, s a gomba újra megjelenik a falon. Ráadásul a szaguk igazán erős és kellemetlen. A penészesedés súlyosságától függően érdemes meggondolnunk, hogy igénybe vesszük-e szakember segítségét, mert sokszor az, amit házilag tehetünk a penészgombák ellen, nem sokat ér. Egészségünk érdekében viszont mindent meg kell tennünk azért, hogy otthonunkat penészmentesítsük!

Források: http://www.prlog.org/12194462-how-mold-acts-on-the-body-and-the-4-stages-of-exposure.html, http://www.prlog.org/12215657-mold-sickness-what-is-it-and-why-does-it-happen.html, Saudi J Biol Sci. 2012 October; 19(4): 405–426.

Random Posts

 • A tésztaevés egészséges, és nem hizlal?

  A mediterrán étrend alapját képező kifőtt tészta jó hírét a Molise tartománybeli Pozzilli I.R.C.C.S Neuromed nevű intézete közegészségügyi osztályának kutatása […]

 • Véget vetettek a kutyaevő karnevál 600 éves hagyományának egy kínai településen

   Betiltották az októberi kutyaevő karnevált egy kelet-kínai településen; a döntést a helyi kormányzat hozta a felháborodott közvélemény nyomására – derült […]

 • Hilary Swank még mindig „harci” formában van

  A 37 éves színésznő 2004-ben játszotta el Clint Eastwood drámájában, a ’Millió dolláros bébi’-ben, a bokszolónő, Maggie Fitzgerald szerepét. Akkori […]

 • Az Amboseli lakói

  A Kenya délnyugati részén elterülő Amboseli Nemzeti Rezervátum mindössze 392 négyzetkilométer, mégis igen gazdag emlősállománynak ad otthont. Élnek ott gnúk, […]