A zafír lesz a gyűrűsfarkú makik veszte?

Madagaszkár emblematikus teremtényei, a természetfilmek kedvelőinek kedvenc szereplői, a gyűrűsfarkú makik a szemünk láttára halhatnak ki – erre figyelmeztet a Brit Columbia-beli Viktória Egyetem egyik legújabb tanulmánya. A hanyatlásukat elsősorban élőhelyük pusztulása okozza, amihez a húsukért való vadászat, és az illegális állatkereskedelem is hozzájárul.

A tanulmány vezető szerzője, Dr.Lisa Gould szerint csupán három olyan hely található Madagaszkáron, ahol ezek a főemlősök 200 egyednél nagyobb számban élnek, tizenkét területen 30 vagy annál kevesebb egyedből áll a populációjuk, további tizenöt helyen pedig vagy teljesen kiirtották őket, vagy igen nagy valószínűséggel el fognak tűnni a közeljövőben.

A tanulmány társszerzője, Dr.Michelle Sauther szerint a helyzet nagyon aggasztó. Dr. Sauther már 30 éve tanulmányozza a makikat, és tart attól, hogy ezek a csodálatos lények a szemünk előtt fognak eltűnni.

A gyűrűsfarkú makik híresek kiváló alkalmazkodó-képességükről, és még viszonylag mostoha körélmények között is képesek a túlélésre. Az a tény, hogy a számuk csökkenést mutat, nem csak rájuk nézve ijesztő jel, hanem a többi makifajra is. Hiszen ha ez a remekül alkalmazkodó faj hanyatlik, akkor mi történik azokkal a rokonaikkal, akiknek sokkal speciálisabb az igényük az élőhely és az étrend tekintetében.

Az élőhely pusztulás különösen az elmúlt években kezdte sújtani Madagaszkárt. Az egyik legnagyobb fenyegetést a külszíni fejtésű zafírbányák jelentik. A meggazdagodás lehetősége többezer embert vonz a szigetre, s mindez gyors és nagymértékű erdőirtást eredményez. Ennek a folyamatnak a szegénység az elsődleges mozgatórugója. Madagaszkáron 22 millió ember él, kilencven százalékuk kevesebb, mint napi két dollárból tengődik. Így lehetséges, hogy a kutatók legnagyobb félelme – a gyűrűsfarkú makik populációinak összeomlása – előbb vagy utóbb bekövetkezik. Ma már számos olyan terület van Madagaszkáron, ahol egykor nagy számban éltek gyűrűsfarkú makik, mára azonban hűlt helyük sincs.

A kutatók szerint, ha nem történik gyorsan előrelépés a faj védelmében, akkor biztosan kihalnak, pedig ez egy olyan madagaszkári makifaj, melyről soha nem gondolták volna a kutatók, hogy örökre eltűnhet. –forrás: colorado.edu, fotó: wikimedia/David Dennis

Random Posts